× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fábián Jankával Emmától Alízig, és tovább

|
2013. május 15. | Kultúra

Algyő az első dél-alföldi település, ahova író-olvasó találkozóra hívták Fábián Jankát. Szórakoztató irodalmat ír – se többet, se kevesebbet. Algyői olvasók is kérdezték kedvenc szerzőjüket. Kiderült az is, hogy a romantikus hangzású írói név valójában álnév…

Háromkötetes regény-füzére, az Emma-trilógia néhány hónap leforgása alatt ismertté tette a történész végzettségű, máig angol és francia nyelvet oktató középkorú nő nevét. Ennek a két esztendős fordulatnak a történetét is elmesélte az algyői könyvtárba író-olvasó találkozóra érkező Fábián Janka.

„Könnyed stílusú, de történelmi háttérrel rendelkező, ugyanakkor tanulságos és romantikus regény” írását tűzte ki célul maga elé, miután megszerezte a miskolci egyetem angol-történelem, majd az ELTE francia szakos tanári diplomáját – mesélte Fábián Janka. Az 1973- ban született írónő első regényének, az Emma szerelmének alapötletét régóta dédelgette. Miután megírta a regényt, barátainak és családtagjainak mutatta meg, akik biztatták, könyv alakban másokat is ajándékozzon meg művével. Ám hiába küldte el a kéziratot több kiadónak is, vagy válaszra sem méltatták, vagy udvarias, de semmitmondó leveleket kapott. Mindebből arra következtetett, hogy el sem olvasták művét. Mindezt azzal magyarázta, hogy hendikeppel, vagyis hátránnyal indul a könyvpiacon is a kezdő szerző, ha nem celeb, vagyis valami más ok miatt sem ismert a neve. Épp ezért – baráti biztatásra – olyan könyvkiadót keresett a fiatal nő, ahol a család anyagi támogatásával 2009-ben kiadták, majd könyvesboltokba juttatták a századfordulós Magyarországon játszódó történetet.

„Tudtam, hogy hosszú a történet, de mikor elkezdtem írni az Emma szerelmét, még nem gondoltam, hogy trilógiává növekszik” – avatta be hallgatóságát az írói munkafolyamatba Fábián Janka. Elmondta, hogy aránylag gyorsan, 5–10 hónap alatt ír meg egy regényt. Vázolta hallgatóságának a szerző, a szerkesztő és a korrektor közötti munkamegosztás lényegét. Elárulta, ha jön az „ihlet”, csak akkor ír. Ha támad egy ötlete, azt azonnal papírra veti, de sokszor az írás folyamata változat az eredetileg elgondolt befejezésen. A három Emma-sztori után gyorsan megszületett a Virágszál és A német lány. A könyvesboltok alsó pocairól pedig egyre feljebb kerültek, illetve elfogytak a félig-meddig magánkiadású Fábián Janka-könyvek. Reklámra nem futotta. De egyik olvasó a másiknak ajánlotta, így egyre többen keresték ezeket romantikus történeteket. Sôt: írtak a Fábián-regényekről az internetes blogokban is. Még ma is rábukkanhatunk a világhálón, hogy a 10 fokozatú skálán 8,5-re értékelte a www.konyvmolyok.blogspot.com egyik aktivistája 2010 januárjában a „szövevényes, fordulatos, és attól függetlenül, hogy szerelmek állnak a középpontjában, nem sablonos és jellemzően nem is csöpögős” meseszövésű Emma-trilógiát.

Két év várakozás után, 2011-ben immár a szórakoztató irodalom neves hazai kiadójának számító Ulpius-ház is fantáziát látott Fábián Janka műveiben. Nem csupán az addigra elkészült hatodik regényét, az Angyalos házat, hanem az Emma-sorozatot is piacra dobta. Azóta pedig folyamatosan népszerűsíti az immár kilenc kötetes szerzőt és műveit, a legújabbat, az Adél és Alíz címűt is. Hamarosan érkezik a folytatás: az ötlet már megszületett és a befejezést is rögzítette, az addig vezető út kidolgozását elkezdte az írónő a történelmi háttér részleteinek fölkutatásával, a szereplők jellemének, és a cselekmény főbb szálainak vázlatával.

Nők ültek az algyői könyvtár május eleji író-olvasó találkozóján – kivéve az írónő menedzsereként és sofôrjeként is közreműködő édesapját és egy algyői férfit. Nem csoda, hiszen Fábián Janka női sorosk köré szövi történeteit. Ám – a Facebook rajongó oldala szerint – olvasói között szép számmal akadnak férfiak is. Mert „ezek a regények szórakoztatnak és történelmi ismereteket is adnak” – vallja egyikük. „Többet tanultam a huszadik századról Fábián Jankától, mint mindenféle tanulmányaim alatt összesen” – írja a http://www.kikotoonline.hu kritikusa. „Valahol egyszer olvastam, hogy a jó strandra való könyv ismertetője, hogy annyira nem jó, hogy ne tudd letenni egy kis fürdés kedvéért, könnyű tartani, nem zsibbad el a kezed, és kis helyen is elfér. Ilyen célra az Emma szerelme tökéletes. (…) Ajándéknak is jó.” Lelkes olvasói közül az algyői könyvtárban is megjelentek. Ketten be is vallották: minden Fábián Janka-könyvet olvastak. Elmondták: élvezik a történelmi kalandot is, olyanoknak ajánlják, akik szeretik a kosztümös filmeket. A háttérben ott húzódnak történelmi tények, melyek előtt a „kitalált” főszereplôk mozognak.

„Nem hiteles, hanem hihető szeretnék lenni” – reagált az olvasói fölvetésekre a szerző, akinek célja, hogy regényeiben megmutassa: „akár így is történhetett volna”. E fölfogást tükrözi a névválasztás. Mert az algyői író-olvasó találkozó kötetlen beszélgetésű második részében kiderült: a www.konyvmolyok.blogspot.com névtelen könyvajánlójának és még sokan másoknak tetszik a romantikus hangzású magyar szerzőnév, a Fábián Janka, ám az valójában írói álnév. A szerző elárulta: nagymamája előtti tisztelgésül választotta regényei élére a nagyi vezetéknevét. Ehhez saját keresztneve magyarosabb változatát illesztette: így lett Mezei Johannából írónőként Fábián Janka.

 

További hírek

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×