× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

„Egyszer volt, hol nem volt” pályázat

|
2024. március 18. | Kultúra

Idén januárban a Nemzeti Művelődési Intézet alkotói pályázatot írt ki „Egyszer volt, hol nem volt” címmel a szakköri közösségek számára. Pályázni lehetett bármilyen ASzakkörön készített alkotással, amely a magyar népmesék világát, szimbolikáját, történeteit, mesefiguráit tükrözi vissza.

Algyőn a Gyevikult Nkft. ad helyet az Algyői Tájházban két ASzakkörös csoportnak is, a vesszőfonóknak és a nemezelőknek. A két csoport közös pályamunkával indult a meghirdetett pályázaton. Az elkészült alkotás alapját A macskacicó című magyar népmese története adta.

A munka folyamán a foglalkozásokon tanult technikákat felhasználva készültek el a mese egyes elemei. A vesszőfonók a szappantartó elkészítése alapján különböző formájú és méretű fákat készítettek, a kosáraljakból dombok lettek, kerítésfonással pedig gyönyörű vár formálódott. A nemezelők az angyalka elkészítése alapján alakították ki a figurákat, az öregkirályt, a királyfiakat és feleségeket. Az ujjbáb technikája segítségével pedig elkészültek a cicák és maga Macskacicó is.

Az egyéb eszközök, így a pálcák, virágcsokor és szövött kendő pedig különféle olyan mesterségek technikái alapján készültek, amelyeket a csoport tagjai ismernek. A művet egy a tájházban fellelt kosárba helyeztük el, így a jelenet hátteret is kapott és szállítható állapotba is került. Az egyik tagot megihlette a készítés folyamata, és egy versikét is faragott a kisfilmhez, amely a pályamunka elkészítését és összeállítását mutatja be. A videót az önkormányzat sajtóreferense, Dömösi-Szilágyi Barbara készítette, a verset pedig Kalmár Hajnalka mondta el. A pályamunka elkészítését a Gyevikult Nkft. támogatta, az elkészítés helyszíne az Algyői Tájház volt. A két csoport tagjai: Szalmáné Simon Éva, Kószó Anita, Kalmárné Nagy Ibolya, Dr. Gubacsi Enikő, Illés-Süli Rózsa, Bagita Gáborné, Fodor Tiborné, Pokorny Ferencné és Izbékiné Cseuz Gabriella.

Köszönjük a lehetőséget és várjuk a pályázat eredményét!

Gyevikult Nkft.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×