× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Egy hétköznapi ember, aki tollat ragadott

|
2020. november 18. | Kultúra

Hegedűs Gáborral találkozhatunk Algyő utcáin, irodalmi programjainkon, láthatjuk kertjében munkálkodni, de azt kevesebben tudhatjuk, hogy sűrűn ragad tollat. Keze alatt versek, novellák születnek, és bár hivatása nem az írás, mégis ebben talált igazán magára.

– Egy bemutatkozójában mondja, hogy már nagyon korán egyik kedvenc időtöltése lett az olvasás. Mik voltak az első meghatározó olvasmányai?
– Gyermekkorom egyik fontos időtöltése az olvasás volt. Mindent elolvastam, amit csak lehetett, ami nem volt magasabb korhatárhoz kötve. Ifjúsági irodalom, kalandregények, mesekönyvek, majd később a pöttyös könyvek, de a fő irányt mégis a verseskötetek jelentették. Már akkor megfogott Arany János, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály költészete. Volt olyan alkalom, hogy 6-8 könyvvel tértem haza a könyvtárból. Később az iskolai, a helyi szavalóversenyeken indultam és a díjak újabb és újabb könyvek voltak.

– Mikor kezdett el a másik oldallal, azaz az írással is foglalkozni?
– Valamikor fiatal koromban volt egy füzetem, amibe a gondolataimat feljegyeztem, de később más lett a prioritás. Család, gyerek, megélhetés, lakás, így az írás abbamaradt. 2014-ben kikértem az Indiai Pálmalevelem és a felolvasó mester azt mondta „írni fog és egyre többen fogják olvasni”. Akkor ez a mondat számomra a sci-fi hangulatát idézte. Meg voltam győződve, hogy szegény napszúrást kapott. Néhány hét eltelte után viszont megjött az ihlet és megírtam az első versem, amit azóta több mint 1300 követett. Később novellákat is írtam. Azóta megjelent 10 epub kötetem és 7 papír alapú is.

– Milyen témában születnek meg a művei?
– Mint ahogy anno Brachfeld Siegfried mondta: „A téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte”. Verseim – koromnál fogva – az öregedésről, a szerelemről, az életről és olykor az életben nekem nem tetsző dolgokról szólnak. Hiszen nem csak a saját fájdalmát és örömét kell egy költészettel foglalkozó embernek a verseiben megjeleníteni. A novelláim is széles témakört dolgoznak fel. Írtam novellát édesapám hadifogságban töltött idejéről – az ő elbeszélése alapján – az idős emberek mindennapjairól, de írtam sci-fi novellát is.

- Algyő, az algyői hétköznapok kerültek-e már bele valamilyen művébe? 
- Igen! Egy verssel próbálkoztam, ami a Poet.hu oldalán jelent meg, ahol 314 fő nézte meg, olvasta el és ebből 50 aki kedvencnek jelölte. Megjelenést követően közzétettem a Facebook oldalamon is, de nagy sikert nem aratott az algyői ismerősök körében. Azt hiszem talán ha ketten megnézték. Íme a vers:

Hegedűs Gábor Algyő, a „Tisza virága”

Itt élek, de nem itt születtem, 
nagyközség ez a Tisza mellett, 
nem mozdulok, eljárt felettem 
a fránya idő, gyorsan lepergett. 

Kanyargó Tisza oly közel van,
de most János* védi a falut. 
Ártéri fák hűvös lombjában 
madár dalol, és szól a kakukk. 

Poétaléleknek igazi mennyország, 
ihletet adó igazi csoda, 
művészetnek élő mai valóság a 
simuló, áradó folyó, a Tisza. 

Írom én is a magam igazát, 
rövidül a lét, szűkül a csoda. 
Algyő a sokadik otthonom már, 
e nagyközség a „Tisza virága”. 

Itt élek, de nem itt születtem. 
Ítéletet, ha egyszer véget ér, 
talán itt mond az idő felettem: 
ki itt él akkor, majd erről mesél...

(János: Nepomuki Szent János)

- Mivel foglalatoskodik még az íráson kívül?
- Az életem egy cseppet sem unalmas. Itt a háznál van 50 db gyümölcsfa – igaz most kevesebb, mert a tavalyi vihar néhányat elintézett és erre az idei nyár csak feltette a koronát. De a kivett fák helyére újakat ültetek majd, most készítem elő nekik a helyet. Ez kiteszi az időm nagy részét. Tavasztól őszig: metszés, permetezés, gondozás és a végén a szüret, ha a természet is kegyes hozzánk. De ez a mezőgazdaság „szépsége”. Az otthoni munkákon kívül, szervezzük és ebbe én is besegítek, minden évben az Újszentiváni Radar Század emlékére a koszorúzást a Bajtársi Klubbal közösen. Ugyancsak minden évben szervezem – ebben az évben a vírus miatt, bár meg volt szervezve elmaradt – a középiskolai osztálytalálkozót, mindig más helyszínen, az ország legszebb helyein. Nem kis munka, hogy a szállástól a programokig minden flottul menjen. Immár 6. éve szervezzük a Radar Százat veteránjainak találkozóját, mely egy közös, beszélgetős, vacsorával egybekötött este. 3 éve kitaláltuk, hogy megrendezzük az Algyői Irodalmi Pályázatot Jelek címmel, melyhez az adott évszám kapcsolódik. Évről évre több a jelentkező és nagyon sok a remek pályamű, ami beérkezik. Mind a szervezésben, mind pedig a lebonyolításban, a zsűrizésben aktívan részt veszek. Pályázni én is pályázok, igaz más pályázatokon, ha olyan kiírást találok, ahol felmérve saját adottságaimat, lehetőségeimet, érdemes elindulnom.

– Nyugdíjas évei alatt jut-e több idő az írásra?
– Már nyugdíjas voltam, amikor elkezdtem írni. Azóta bevett gyakorlatom, hogy napközben végzem a ház körüli teendőket vagy más egyéb ügyeket intézek, és az este az írásé. Régebben mindig volt a zsebemben papír és ceruza, és ha eszembe jutott néhány sor vagy akár egy egész vers, akkor leírtam, majd este letisztáztam. Mára már ezt felváltotta az okostelefon hangrögzítője.

– Nem olyan régen első helyezést ért el a Szegedi Idősügyi Tanács, a Senior Center és az Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája Ezüst évek elnevezésű novellapályázatán. Melyik elismerésére a legbüszkébb?
– Azt gondolom, hogy az irodalmat csak nagy alázattal lehet csinálni és nem elvárásokkal. Minden elismerésemre büszke vagyok. Értem már el pályázaton második és harmadik helyezést, de első helyezést most először. Ha szólítják az embert a díjkiosztón és közlik, hogy a novellája vagy verse első lett, az igazán felejthetetlen érzés. Arra kell, hogy késztesse az embert egy-egy ilyen díj, hogy még nagyobb alázattal még jobbat alkosson. Az pedig, hogy a műveim sorsa mi lesz, majd eldönti az utókor. Büszke vagyok arra is, hogy az Algyői Értéktárban szerepelnek a köteteim, és arra is, hogy a Pálmalevél című novelláskötetem az önkormányzat támogatásával jelenhetett meg. Büszke vagyok arra is, hogy 2018. október 23-án Budapesten ünnepség keretében vehettem át a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárától Benkő Tibor honvédelmi miniszter által adományozott Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát. Tavaly pedig az Irodalmi Rádió legjobb szerző választásán második helyezést értem el.

– Van-e valamilyen nagy terve, álma az írással, amit meg szeretne valósítani?
– Ha sikerül, november közepén meg is jelenik Kövek között címmel. Verseskötet lesz körülbelül 110 verset tartalmaz majd. Dolgozom egy regényen is, amelyből eddig 20 fejezet készült el. Folyamatosan figyelem a pályázatokat és szeretnék még írni, az írásokat pedig kötetbe rendezni, legyen az papíralapú vagy elektronikus. A kötet- és könyvbemutatók, író-olvasó találkozók nagyon fontosak az ilyen kicsik számára, mint én is vagyok, hiszen megjelenésre adnak lehetőséget. A következő versemmel zárnám ezt a kis kérdezz-felelek válogatást:

Ars poetica

legfontosabb: hinni önmagamban
hitvallásom soha nem adom fel
nyakig gázolok sárban mocsokban
ha sorsom szólít indulnom kell
hisz milliárdan vagytok körülöttem
én egy vagyok csupán: az egyetlen

forrás: Algyői Hirmondó

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×