× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Doberdó: szegedi és temesvári katonáknak állítottak emléket

|
2014. december 11. | Kultúra
Az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar Olaszországban Információs és útbaigazító táblákat helyeztek el San Martino del Carso településen. Az I. világháborús emlékállításhoz kötődő előadásokat követően magyar katonadalok hangzottak el az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar és Matus Mihály tárogatóművész előadásában.

A Doberdón harcoló szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezred emlékművénél és a helyi múzeum előtt egy szegedi és egy olaszországi civil szervezet önkéntesei. A táblák a Nagy Háború centenáriumán a magyar katonák emlékeit felkeresni szándékozó magyarországi utazók számára nyújtanak segítséget az eligazodásban.

Az olaszországi Doberdón a szegedi Meritum Egyesület és a San Martino del Carso-i Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Osztálya 2014. novemberének harmadik hétvégéjén a császári és királyi szegedi 46. és temesvári 61. gyalogezred emlékműveinél új információs táblákat helyezett el. A Magyarország római nagykövetsége és az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával szervezett program eredményeként információs pontok hirdetik az ezredek példás helytállását.

Az emlékhelyek megközelíthetőségét útbaigazító táblák mutatják, amelyeket szintén ez alkalomból állítottak San Martino del Carso településen, a Doberdó-fennsík egykori első világháborús hadszínterén.

Mindkét Doberdón harcoló ezred még a háború alatt otthagyta a maga emlékjelét az egykori táborhelyének központjában. A tájkép azonban az elmúlt egy évszázad alatt jelentôsen átalakult, az egykori csatahelyszínt elnyelte a bozótos erdő. Az olasz-magyar civil összefogás keretében ösvényt vágtak és megtisztították az emlékművek környékét, újból megrajzolták a megfakult feliratokat. A négy nyelven – olaszul, magyarul, angolul és a helyi kisebbségre tekintettel szlovén nyelven – kihelyezett információs táblákra korabeli fényképek is felkerültek, amelyek segítik az emlékművek egykori környezetének beazonosítását.

A kihelyezett táblákat november 15-én adták át. Az ünnepségen megjelent – többek között – Gorizia tartomány vezetője és a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, az olasz kormány képviselője, a térség több polgármestere, Magyarország római nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és Magyarország Veronában működő tiszteletbeli konzulja is. Az átadási ünnepséget követően az érdeklődők több előadást hallhattak magyarul és olasz tolmácsolásban.

Az előadásokat követôen első világháborús magyar katonadalok hangzottak el az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar és Matus Mihály tárogatóművész előadásában. A programokat egy hagyományos alföldi vacsora zárta.

A Doberdón történt táblaállítás méltó tisztelgés a Nagy Háború centenáriumán a magyar katonák helytállása előtt, mindemellett a magyar és olasz civilek összefogásának példaértékű mintája is.

A projekt a Meritum Kulturális és Közhasznú Egyesület, a Karszti Barlangkutató Csoport (Gruppo Speleologico Carsico) és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány együttműködésében, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa és a szombathelyi 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat közreműködésével jött létre, támogatói az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a Római Magyar Nagykövetség, a Csongrád Megyei Önkormányzat, Sagrado Község Önkormányzata voltak.
 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×