× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az SZTE Konfuciusz Intézetének delegációja az Algyői Tojásműhelybe látogatott

|
2014. március 28. | Kultúra
Március 22-én, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének kilenc munkatársa látogatott az Algyői Alkotóházba. A Tojásműhely vendégei kipróbálhatták a tradicionális magyar tojásírás gyönyörűségeit és egyben nehézségeit. A kínai vendégek a pálinkás- pogácsás pohárköszöntő után rögtön bele is fogtak a szebbnél szebb tojás remekek elkészítésébe. A shanghai vendégeket Ménesi Lajosné, a Gyevi Art Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte, aki röviden bemutatta a civil szervezet csoportjait és közösségeit.

A kezdeti nehézségeket leküzdve magyar és kínai motívumokat felhasználva születtek meg a maradandó alkotások. Volt, aki gyimesi csángó, vagy dél-erdélyi mintával hímezte ki tyúktojását, de akadt olyan fiatal is, aki pandafejekkel ékesítette fel a tojáshéjat. A délután folyamán Szalmáné Simon Éva a kosárfonás alapjait mutatta be.

Ameddig a tojások a festő lében várakoztak végső színárnyalatuk elérésére, a csoport a Faluházba látogatott, ahol az Algyői Citerazenekar, illetve az Algyői Hagyományőrző asszonykórus vidám délutáni műsorát tekintette meg. Egy rövid falubéli séta után, az Alkotóházba visszaérve már csak az utolsó simítások voltak hátra az egyedi, kézzel készített hímesek befejezéséig. Uzsonnára hagymás-pirospaprikás liba- és kacsazsíros kenyeret fogyasztottak a kínai delegáció tagjai – természetesen az elmaradhatatlan magyar házipálinkával.

A vendégeink örök élménnyel gazdagodva, a hagyományos magyar húsvéti előkészületeket megtapasztalva és friss falusi levegővel feltöltődve búcsúztak.
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×