× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az olvasás még mindig divat

|
2022. március 12. | Kultúra

Hiába a technika fejlődése, a kütyük megjelenése és azok kezelésének elsajátítása a legkisebb korosztálytól egészen az idős emberekig, az olvasás még mindig nem ment ki a divatból. Ezt bizonyítja az is, hogy az Algyői Könyvtárnak több mint 1900 beiratkozott olvasója van.

Az Algyői Könyvtárnak 1909 beiratkozott olvasója van. Egy 5500 fős településen azért ez meglehetősen magas számnak számít. Ebből csaknem 800 fő az, aki rendszeresen kölcsönöz könyveket. A jó hír az, hogy ez egy folyamat és Algyő olvasótábora évről-évre nő. Évente átlagosan 70 új olvasó iratkozik be. A könyvtár idei célkitűzése ennek a számnak a növelése, hogy az év végére 2022 tagja legyen az olvasói bázisnak. A nagyon lelkes olvasók évente 12-14 alkalommal visznek haza magukkal olvasnivalót, átlagosan azonban egy beiratkozó 5-6 alkalommal kölcsönöz a könyvtárból.

A tavalyi évben a koronavírus miatti helyzet 4 hónapot elvett a könyvtár megszokott életéből, hiszen ezen idő alatt zárva kellett lenniük. Azonban ekkor sem maradtak a lakosok újdonságok, ajánlások és könyvek nélkül. E-mailben, messengeren és telefonon tartották a könyvtárosok a kapcsolatot az olvasókkal és a könyvtár teraszára kihelyezett polcokon intézték a könyvek kölcsönadását és visszavételét, illetve azokat a tevékenységeket, amelyeket egyébként ők látnak el, ilyen például a fénymásolás, nyomtatás. A bezártság alatt így is sikerült minden reggel nagyjából 200 kötetet kihelyeznie Dományházi Editnek és Szilágyi-Perjési Katalinnak, hogy az olvasók tudjanak válogatni. A covid előtt körülbelül 9000 kölcsönzést bonyolítottak le évente, a korona vírus alatt pedig mintegy 5000-et.

Műfajukat tekintve a regények a legnépszerűbb olvasnivalók Algyőn, de az ismeretterjesztő és életrajzi könyveket is szívesen kölcsönzik a lakosok, illetve forgatják a folyóiratokat is, amelyekből körülbelül 1000 lapszámot ad kölcsön a könyvtár. Az olvasótábor egyharmadát teszik ki a gyerekek, akik számára a kötelező olvasmányok mellett rengeteg érdekes és izgalmas, magyar és külföldi olvasnivaló kap helyet a polcokon.

Az Algyői Könyvtár olvasottsági sikerlistája nem sokban különbözik az országos sikerlistáktól. Nyilván ez annak is köszönhető, hogy könyvtárosaink folyamatosan figyelemmel kísérik az aktuálisan legnépszerűbb műveket, amelyeket rövid időn belül beszereznek és ajánlókkal hívják fel rájuk az olvasók figyelmét. Talán az egyik legolvasottabb szerző volt az utóbbi időben Borsa Brown, aki magyar szerző angol írói álnévvel, illetve sikerszerző volt a 2021-es évben Karády Anna, akinek a Füredi lány című könyvét sokan kézbe vették. Az algyői olvasók szívesen olvassák a külföldi bestsellereket, de a magyar irodalom remekei is sokszor gazdát cserélnek. A kortárs szépirodalom legkelendőbb írói Szabó Magda, Grecsó Krisztián, Péterfi Gergely, Náray Tamás például. Edit és Katalin minden évben összeállítja a legnépszerűbb és a legtöbbet kölcsönzött művek listáját, a tavalyi dobogósok Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek, Eger: Az ajándék és Karády Anna: A füredi lány című regénye volt. A könyvtárban megtalálható könyvek számát olvasói ajánlások alapján is bővítik törekedvén arra, hogy mindenki olvasási igénye ki legyen elégítve. Speciális kéréseket is igyekeznek teljesíteni, akár könyvtárak közötti kölcsönzéssel.

Az olvasószám növeléséhez az Algyői Könyvtár akciókkal, programokkal és meglepetésekkel járul hozzá. Idén indult el Olvasó Klubjuk, amelyhez bárki csatlakozhat, emellett rendszeresen tartanak beiratkozási akciókat. Ilyen alkalmakkor minden 5. beiratkozónak ajándékkal kedveskednek. A könyvtár rendezvényeiről bővebben Facebook-oldalukon olvashatnak, ahol megtalálhatják a könyvajánlóikat is.

 

További hírek

Lovászi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gólyavédelmi programjának vezetője 3 fiókát gyűrűzött ma meg az Algyői Könyvtárnál. Nemcsak a gyűrűzés menetét mutatta be az érdeklődőknek, az egyik gólyafiókát testközelből is meg lehetett tekinteni.

2022. június 30. | Napjaink Bővebben

Meghívó Algyő Nagyközség Településrendezési eszközeinek (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat) 2022. évi részleges módosítása ügyében tartandó lakossági fórumára.

2022. június 29. | Önkormányzat Bővebben

Értesítem a Tisztelt Lakosságot, hogy 2022. július 1-jén, pénteken Köztisztviselők Napján az Algyői Polgármesteri Hivatal zárva tart. Az ügyfélfogadás ezen a napon szünetel.

2022. június 28. | Önkormányzat Bővebben

Az MVM Áramhálózati Kft. tájékoztatása alapján hálózatfejlesztési munkákat végzése miatt áramszünet lesz 2022. július 1-én, 15-én és 28-án 8 és 16 óra között.

2022. június 27. | Gazdaság Bővebben

A védőnői két körzetet ellátó védőnőknél májusban személyváltozás történt.

2022. június 23. | Egészség, életmód Bővebben

×