× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az Algyői Tojásműhely a Hagyományok Háza tehetséggondozó táborában

|
2014. május 23. | Kultúra
Országos jelentőségű szakmai megtiszteltetés érte a Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tojásműhely tagjait, hiszen a Hagyományok Háza felkérésére, a 2013. évi országos pályázat és minisztériumi díj nyerteseiként a Nemzeti Tehetség Program (NTP) – MKÖ – M- 13 pályázat keretében 2014. április 4-6-a között Budapesten 3 napos tojásdíszítő táborban vehettek részt.
A táborlakókat személyesen is köszöntötte Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Módszertani Műhely vezetője.

A három napos szakmai továbbképzés keretében Bércziné Szendrő Csilla, a Népművészet Mestere a gyimesi és a moldvai csángó magyarok húsvéti ünnepi szokásairól, a tojásdíszítés jellemzőiről, míg Csákányi Zoltán néprajzkutató, muzeológus, népi iparművész a somogyi tojások díszítési technikáiról tartott diaképes előadást.

Az elméleti oktatást szakmai gyakorlat követett: a táborban a tojásdíszítés minden technikáját elsajátították a fiatal alkotók, az egyszínű piros írott tojás mellett, két- és háromszínű, festett és maratott, valamint karcolt hímes tojások készültek. Az egész napos képzést esti kirándulás követte: péntek este a Budai Várba kirándultak, míg szombat este a Budafok-Nagytétényi Művelődési Központban Bereczné Lázár Nóra, Szalmáné Simon Éva és a Tojásműhely tagjainak közös időszaki kiállítását tekintették meg az alkotók.
A pályázat koordinátora a Hagyományok Háza részéről Pölös Andrea szakember volt, szakmai segítőként közreműködött Bereczné Lázár Nóra népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

Az Algyői Tojásműhely tagjai ezúton szeretnének köszönetet mondani a Hagyományok Háza munkatársainak, valamint a táborban közreműködő szakembereknek az egyedülálló továbbképzési lehetőségért.

INFO: www.hagyomanyokhaza.hu
 

További hírek

Május elsejétől az algyői Borbála fürdő is újra várja vendégeit, akik már a megújult beléptetőrendszeren keresztül jutnak be, ugyanis a járványhelyzet alatt lecserélték a karórás rendszert.

2021. május 07. | Sport Bővebben

Kitakarítják a fokokat és leeresztik a vizet a kubikgödrökből, amelyekben a szúnyogok szaporodni szoktak. Az invázió elleni védekezésben a katasztrófavédelem is segített. 

2021. május 05. | Önkormányzat Bővebben

Megkezdődött az Atka felé vezető út 47-es főút és a vasúti átjáró közötti szakaszának javítása, a kátyúzás és padka javítás idején forgalom terelésre, időszakos fennakadásokra lehet számítani az elkövetkező egy-két napban.

2021. május 05. | Önkormányzat Bővebben

Algyőn kinyitottak a szabadidős és kulturális intézmények is.

2021. május 04. | Kultúra Bővebben

Egyre többen költöznek a délnyugati lakóövezetbe Algyőn, így égető problémává vált a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése a Pipacs és a Gólya utcában.

2021. május 04. | Önkormányzat Bővebben

×