× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az Algyői Tojásműhely a Hagyományok Háza tehetséggondozó táborában

|
2014. május 23. | Kultúra
Országos jelentőségű szakmai megtiszteltetés érte a Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tojásműhely tagjait, hiszen a Hagyományok Háza felkérésére, a 2013. évi országos pályázat és minisztériumi díj nyerteseiként a Nemzeti Tehetség Program (NTP) – MKÖ – M- 13 pályázat keretében 2014. április 4-6-a között Budapesten 3 napos tojásdíszítő táborban vehettek részt.
A táborlakókat személyesen is köszöntötte Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Módszertani Műhely vezetője.

A három napos szakmai továbbképzés keretében Bércziné Szendrő Csilla, a Népművészet Mestere a gyimesi és a moldvai csángó magyarok húsvéti ünnepi szokásairól, a tojásdíszítés jellemzőiről, míg Csákányi Zoltán néprajzkutató, muzeológus, népi iparművész a somogyi tojások díszítési technikáiról tartott diaképes előadást.

Az elméleti oktatást szakmai gyakorlat követett: a táborban a tojásdíszítés minden technikáját elsajátították a fiatal alkotók, az egyszínű piros írott tojás mellett, két- és háromszínű, festett és maratott, valamint karcolt hímes tojások készültek. Az egész napos képzést esti kirándulás követte: péntek este a Budai Várba kirándultak, míg szombat este a Budafok-Nagytétényi Művelődési Központban Bereczné Lázár Nóra, Szalmáné Simon Éva és a Tojásműhely tagjainak közös időszaki kiállítását tekintették meg az alkotók.
A pályázat koordinátora a Hagyományok Háza részéről Pölös Andrea szakember volt, szakmai segítőként közreműködött Bereczné Lázár Nóra népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

Az Algyői Tojásműhely tagjai ezúton szeretnének köszönetet mondani a Hagyományok Háza munkatársainak, valamint a táborban közreműködő szakembereknek az egyedülálló továbbképzési lehetőségért.

INFO: www.hagyomanyokhaza.hu
 

További hírek

A Szegedi Vízmű tájékoztatása szerint a Bartók Béla utca elején egy ivóvíz bekötővezeték hibájának javítása miatt időszakos vízhiány tapasztalható a környéken. Várhatóan kora délután visszaáll a szolgáltatás.

2022. május 25. | Gazdaság Bővebben

A Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai vízmérő leolvasást tartanak Algyő egész területén a 2022. május 22. és 25. közötti időszakban.

2022. május 23. | Gazdaság Bővebben

A FER Tűzoltóság Kft. algyői létesítményi tűzoltósága 2022. május 24-25-26. napján 9:00 órától tűzoltási gyakorlatot tart, a MOL Nyrt. DS Logisztika – ATM, Algyő telephelyén.

2022. május 17. | Rendőrség Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés elvégzése: 2022. május 20-án (pénteken) a napnyugta utáni időszakban

2022. május 17. | Gazdaság Bővebben

Szegeden a múzeumtól indult reggel a toborzó futás mai etapja, amely 10 órakor ért Algyőre. A falu táblájánál helyi futók is csatlakoztak az éppen távot teljesítő katonához.

2022. május 16. | Rendőrség Bővebben

×