× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az Algyői Tojásműhely a Hagyományok Háza tehetséggondozó táborában

|
2014. május 23. | Kultúra
Országos jelentőségű szakmai megtiszteltetés érte a Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tojásműhely tagjait, hiszen a Hagyományok Háza felkérésére, a 2013. évi országos pályázat és minisztériumi díj nyerteseiként a Nemzeti Tehetség Program (NTP) – MKÖ – M- 13 pályázat keretében 2014. április 4-6-a között Budapesten 3 napos tojásdíszítő táborban vehettek részt.
A táborlakókat személyesen is köszöntötte Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népi Módszertani Műhely vezetője.

A három napos szakmai továbbképzés keretében Bércziné Szendrő Csilla, a Népművészet Mestere a gyimesi és a moldvai csángó magyarok húsvéti ünnepi szokásairól, a tojásdíszítés jellemzőiről, míg Csákányi Zoltán néprajzkutató, muzeológus, népi iparművész a somogyi tojások díszítési technikáiról tartott diaképes előadást.

Az elméleti oktatást szakmai gyakorlat követett: a táborban a tojásdíszítés minden technikáját elsajátították a fiatal alkotók, az egyszínű piros írott tojás mellett, két- és háromszínű, festett és maratott, valamint karcolt hímes tojások készültek. Az egész napos képzést esti kirándulás követte: péntek este a Budai Várba kirándultak, míg szombat este a Budafok-Nagytétényi Művelődési Központban Bereczné Lázár Nóra, Szalmáné Simon Éva és a Tojásműhely tagjainak közös időszaki kiállítását tekintették meg az alkotók.
A pályázat koordinátora a Hagyományok Háza részéről Pölös Andrea szakember volt, szakmai segítőként közreműködött Bereczné Lázár Nóra népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere.

Az Algyői Tojásműhely tagjai ezúton szeretnének köszönetet mondani a Hagyományok Háza munkatársainak, valamint a táborban közreműködő szakembereknek az egyedülálló továbbképzési lehetőségért.

INFO: www.hagyomanyokhaza.hu
 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×