× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Amikor az apró darabok egy nagy egésszé állnak össze

|
2022. július 14. | Kultúra

A foltvarrás napjainkban virágkorát éli. Legyen szó neszesszerekről, táskákról, lakástextíliáról vagy babakelengyéről, az ezzel a technikával alkotott dolgok igazán szemet gyönyörködtetőek. Azonban, ahogy minden kézműves technikánál, ebben az esetben is érdemes elsajátítani az alapokat. Ebben segít évről-évre Szente Györgyi az alkotni vágyóknak itt Algyőn is. A foltvarrók körében igen ismert alkotó a tradicionális foltvarró technika mestere.

– Hogyan találkozott a foltvarrással és vált az élete központi elemévé?
– Már a ’90-es évek elején láttam egy idegen nyelvű könyvet a foltvarrásról, de akkor még a gyerekeim nagyon picik voltak, a velük való foglalatosság minden időmet lekötötte. 10 évnek kellett eltelnie, mire 2004-ben be tudtam iratkozni az akkori lakóhelyemen, Kecskeméten egy 3 napos alapozó tanfolyamra, ahol megismerkedhettem a szükséges eszközökkel és a tradicionális foltvarrás néhány technikájával. További ismereteket a helyi foltvarrókör foglalkozásain, és többnapos nyári táborokban sajátíthattam el. Néhány év múlva már oktatónak is felkértek az egyik táborba, Karcagon. Szeretek oktatni, jó érzés átadni a tudásomat és látni, milyen a boldogságot tud okoz a tanulóknak egy-egy táska megvarrása, vagy egy újabb technika elsajátítása.

– Miket készít szívesen?
– Én használati tárgyakat, takarókat, neszesszereket, táskákat szeretek varrni, mert vallom, hogy csodás dolog úgy átélni az alkotás örömét, hogy a késztermékünkkel a mindennapjainkat tesszük színesebbé, egyedibbé, vidámabbá.

– Melyek a kedvenc színei, motívumai?
– Ez változik az életkorommal, azt kell mondanom. Sokáig az őszi színeket szerettem inkább, de ma már a türkiz, a kék és a zöld különböző árnyalatai a kedvenceim. De leginkább az élénk színeket szeretem. Inkább harsánynak, hangsúlyosnak lehet nevezni a kedvelt színvilágomat, mint visszafogottnak. A geometrikus, szabályos, logikusan megalkotható képeket, varrásmódokat – ezeket nevezzük mi technikának – kedvelem a legjobban. Az elvont, a szabálytalan, aszimmetrikus alkotások tetszenek, elismerem a befektetett munkát, de nem mozgatják meg a fantáziámat.

– Milyen kapcsolat fűzi Algyőhöz?
– Az Algyői foltvarró csoport évek óta hív oktatni, ahova nagyon szívesen, örömmel járok, mert egy nagyon lelkes, szorgalmas, vidám és ügyes, kreatív csoportnak taníthatok többnyire tradicionális technikákat. Ezeket gyakran valamilyen táska, vagy falikép formájában tanuljuk meg.

– Alkotni vagy tanítani szeret jobban?
– Egyformán szeretem mind a kettőt. Egy új kép vagy táska megvarrásakor is az motivál, hogy olyan tetszetős legyen, amelynek láttán a foltvarró barátnőim rögtön megkérdezik, hogy ezt mikor oktatom.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki foltvarróvá váljon?
– Azt szoktam mondani, hogy ha van varrógépe, amin tud biztosan egyenesen varrni, a többit már megtanítjuk neki a tanfolyamokon vagy a táborokban. A többi már a tanulni vágyón múlik. Vigyázni kell, mert a foltvarrás könnyen függőséget tud okozni.

– Mennyire költséges hobbi ez?
– Átlagosnak mondanám. Nem kell feltétlenül a legdrágább textileket, varrógépeket megvenni ahhoz, hogy csodákat lehessen alkotni. De természetesen nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni anyagra, eszközökre, könyvekre. Nagyon komoly iparággá nőtte ki magát a világon a quilt és a patchwork szerelmeseinek szánt anyagok, eszközök, varrógépek kereskedelme.

– Milyen tanáccsal látná el azokat, aki azon gondolkoznak, hogy nekivágjanak a technika kitanulásának?
– Néhány alapeszközt mindenképpen meg kell venni, ahhoz, hogy élvezze a varrást. És mindenképpen iratkozzon be egy alaptanfolyamra.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Hatvanban, a XXI. ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját. A versenyre, 8 ország több mint 300 sportolója nevezett. A harcművészek küzdelem és formagyakorlat kategóriákban mérhették össze tudásukat. Az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do Szakosztálya 3 fővel képviseltette magát, akik 2 éremmel térhettek haza.

2023. május 31. | Sport Bővebben

Algyő Nagyközség Képviselő-testülete a 2023. május hó 31. napján tartott ülésén, a 148/2023. (V.31.) Kt, határozatával megállapította, hogy az Algyő Nagyközség Önkormányzata tulajdonában álló víziközművek koncessziós szerződés keretében történő üzemeltetésére a Szegedi Vízmű Zrt részéről benyújtott pályázat érvényes, a pályázati eljárás eredményes.

2023. május 31. | Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Egészségház u. 42. I. emelet 4. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására, 2023. július 01-től.

2023. május 30. | Önkormányzat Bővebben

Az „Esély Otthon az algyői fiataloknak" (EFOP-1.2.11-16-2017-00045) elnevezésű pályázat keretében az Algyő, Kosárfonó utca 16. szám alatti ingatlanban 13 lakás került kialakításra. Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet 11 lakásingatlan kedvezményes használatára.

2023. május 30. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. fsz. 2. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására, 2023. július 01-től.

2023. május 30. | Önkormányzat Bővebben

×