× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Amikor az apró darabok egy nagy egésszé állnak össze

|
2022. július 14. | Kultúra

A foltvarrás napjainkban virágkorát éli. Legyen szó neszesszerekről, táskákról, lakástextíliáról vagy babakelengyéről, az ezzel a technikával alkotott dolgok igazán szemet gyönyörködtetőek. Azonban, ahogy minden kézműves technikánál, ebben az esetben is érdemes elsajátítani az alapokat. Ebben segít évről-évre Szente Györgyi az alkotni vágyóknak itt Algyőn is. A foltvarrók körében igen ismert alkotó a tradicionális foltvarró technika mestere.

– Hogyan találkozott a foltvarrással és vált az élete központi elemévé?
– Már a ’90-es évek elején láttam egy idegen nyelvű könyvet a foltvarrásról, de akkor még a gyerekeim nagyon picik voltak, a velük való foglalatosság minden időmet lekötötte. 10 évnek kellett eltelnie, mire 2004-ben be tudtam iratkozni az akkori lakóhelyemen, Kecskeméten egy 3 napos alapozó tanfolyamra, ahol megismerkedhettem a szükséges eszközökkel és a tradicionális foltvarrás néhány technikájával. További ismereteket a helyi foltvarrókör foglalkozásain, és többnapos nyári táborokban sajátíthattam el. Néhány év múlva már oktatónak is felkértek az egyik táborba, Karcagon. Szeretek oktatni, jó érzés átadni a tudásomat és látni, milyen a boldogságot tud okoz a tanulóknak egy-egy táska megvarrása, vagy egy újabb technika elsajátítása.

– Miket készít szívesen?
– Én használati tárgyakat, takarókat, neszesszereket, táskákat szeretek varrni, mert vallom, hogy csodás dolog úgy átélni az alkotás örömét, hogy a késztermékünkkel a mindennapjainkat tesszük színesebbé, egyedibbé, vidámabbá.

– Melyek a kedvenc színei, motívumai?
– Ez változik az életkorommal, azt kell mondanom. Sokáig az őszi színeket szerettem inkább, de ma már a türkiz, a kék és a zöld különböző árnyalatai a kedvenceim. De leginkább az élénk színeket szeretem. Inkább harsánynak, hangsúlyosnak lehet nevezni a kedvelt színvilágomat, mint visszafogottnak. A geometrikus, szabályos, logikusan megalkotható képeket, varrásmódokat – ezeket nevezzük mi technikának – kedvelem a legjobban. Az elvont, a szabálytalan, aszimmetrikus alkotások tetszenek, elismerem a befektetett munkát, de nem mozgatják meg a fantáziámat.

– Milyen kapcsolat fűzi Algyőhöz?
– Az Algyői foltvarró csoport évek óta hív oktatni, ahova nagyon szívesen, örömmel járok, mert egy nagyon lelkes, szorgalmas, vidám és ügyes, kreatív csoportnak taníthatok többnyire tradicionális technikákat. Ezeket gyakran valamilyen táska, vagy falikép formájában tanuljuk meg.

– Alkotni vagy tanítani szeret jobban?
– Egyformán szeretem mind a kettőt. Egy új kép vagy táska megvarrásakor is az motivál, hogy olyan tetszetős legyen, amelynek láttán a foltvarró barátnőim rögtön megkérdezik, hogy ezt mikor oktatom.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki foltvarróvá váljon?
– Azt szoktam mondani, hogy ha van varrógépe, amin tud biztosan egyenesen varrni, a többit már megtanítjuk neki a tanfolyamokon vagy a táborokban. A többi már a tanulni vágyón múlik. Vigyázni kell, mert a foltvarrás könnyen függőséget tud okozni.

– Mennyire költséges hobbi ez?
– Átlagosnak mondanám. Nem kell feltétlenül a legdrágább textileket, varrógépeket megvenni ahhoz, hogy csodákat lehessen alkotni. De természetesen nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni anyagra, eszközökre, könyvekre. Nagyon komoly iparággá nőtte ki magát a világon a quilt és a patchwork szerelmeseinek szánt anyagok, eszközök, varrógépek kereskedelme.

– Milyen tanáccsal látná el azokat, aki azon gondolkoznak, hogy nekivágjanak a technika kitanulásának?
– Néhány alapeszközt mindenképpen meg kell venni, ahhoz, hogy élvezze a varrást. És mindenképpen iratkozzon be egy alaptanfolyamra.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

Palya Bea Egyszálének koncertje nyitotta meg a Szent Anna napi búcsú rendezvénysorozatát a templomban. A művésznő hatalmas mosollyal és szeretettel érkezett meg, és már a beéneklésnél is betöltötte hangja a templomot. A koncert után pedig a Hírmondóval is beszélgetett kicsit.

2023. szeptember 24. | Kultúra Bővebben

×