× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Algyőn is sikeresen zárt az Országos Könyvtári Hét 2014.

|
2014. november 17. | Kultúra

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas"

(Márai Sándor)

Algyőn ismét nagy sikert aratott a 8 éve töretlenül működő országos rendezvénysorozat, az Országos Könyvtári Napok. Az összefogás célja, hogy népszerűsítse a könyvtárak hagyományos és megújuló szolgáltatásait. Az egymásra épülő, a társadalmi változásokra, az emberek igényeire figyelő programsorozat évről évre több ember érdeklődését kelti fel a könyvtári szolgáltatások iránt. Életkortól és lakóhelytől függetlenül minden ember számára nélkülözhetetlen, hogy értékes kapcsolata legyen embertársaival, ami mind a társas kapcsolatok, mind pedig a lelki egyensúly megőrzésének szempontjából rendkívül fontos. Országos szinten 900 település, 4000 programja között válogathattak az érdeklődők. Algyőn, a 9 rendezvényünkön összesen 316 személy vett részt, amelyek 2014. október 15. és 18. között kerültek megrendezésre.

Idén többek között a múltunk értékei kerültek a könyvtári napok középpontjába. Szerdai témánk az Élő emlékezet - múltunk értékei volt, amely keretében a Pillangó és a Csiga-biga csoporttal mesterségbemutatón vettünk részt. Ezúton is köszönetet mondunk Magyarné Varga Annának, Gonda Károlynénak és Földesi Károlynak, akik részt vállaltak a foglalkozásban. Itt megismerkedtünk a régi algyői mesterségekkel és az őszi népszokásokkal. Kiemelten szeretnénk köszönetet mondani a Szivárvány Óvoda munkatársainak a készséges együttműködésért. Délután a Családkutató Klubban előadást tartott Tóth Tamás temetőkutató, akivel szakmai beszélgetést folytattak a tagok, valamint sok-sok kérdésre kaphattak választ.

A csütörtök az egészség és az egészséges életmód jegyében telt, amely az Együtt az egészségünkért téma köré csoportosult, hiszen szűrővizsgálattal, masszázsbemutatóval, gerinctornával készültünk az érdeklődőknek. Sajnos a Voll-féle állapotfelmérés időpontját el kellett halasztanunk, viszont Szabó Gábor masszázsszékében lazíthattunk, valamint megmozgattuk magunkat a gerinctornán, Kószóné Jani Ivett vezetésével.

Pénteken a témánk az Okoskönyvtár volt, hiszen a Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár szervezésében Tiszanapot tartottunk. A rendezvényen bemutattuk a „Szép, szőke szerelmünk a Tisza” című film 14. epizódját – címe: A Tisza, Szeged főutcája –, mely eseményen jelen volt a film szerkesztő-rendezője, Gyenes Károly és producere, a túra vezetője Varga János is. Ebben a részben az algyői, tápéi, szegedi szakasz látható a szerb határig. A 2008–2009-ben készült 17 részes (egyenként 50 perces) filmsorozat a Máramarosi-havasok kétezres csúcsainak oldalában csobogó két forrás – a Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza – és a Titelnél torkolló folyó 962 km-es útját mutatja be. Az aktuális rész megtekintése után 21 kérdésből álló totót oldottak meg a jelenlévők, több-kevesebb sikerrel. Nem volt könnyű, de a legjobb eredményt elérő családnak a „Cseppek a Tiszából” című film lett a jutalma. A Duna TV-n november 27-én (délután 15.30-kor) lesz látható a 14. rész, melyben Algyő is szerepel, aki teheti, kísérje figyelemmel ezt az érdekes műsort!

Ekkor került sor az Algyő, az én falum pályázat eredményhirdetésére is. Az alkotói kategóriában Magyarné Varga Anna festménye (az algyői templomról) vitte el a fődíjat, míg az irodalmi írások közül Terhes Gábor: Kortalan történet című verse lett az első. (A többi alkotás, írás megtekinthető a www.gyeviart.hu és a www.algyokultura.hu honlapon is.)

A műsorban közreműködött az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar és a Búzavirág Asszonykórus. Köszönjük a pályázóknak és a részt vevő fellépőknek a szereplést! Szombat délelőtti témánk a Megosztott örömök volt, amely keretében a Csiga Duó koncertezett Könyvtárunkban, ahol remek hangulatot varázsoltak, kicsik és nagyok táncra perdültek.

Ezúton köszönetet mondunk Vámos Zoltán cukrászmesternek, aki sok-sok édes és sós finomsággal készült a rendezvényekre, valamint D. Szabó Ágnesnek, a Hóvirág Virágüzlet vezetőjének, aki gyönyörű virág dekorációkkal lepett meg bennünket.

Reméljük jövőre is sok érdekes programmal készülhetünk az algyőieknek!

Részletes beszámolót és sok-sok fotót, videót találhat, ha ellátogat a www.algyokultura.hu weboldalra!

 

További hírek

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

Palya Bea Egyszálének koncertje nyitotta meg a Szent Anna napi búcsú rendezvénysorozatát a templomban. A művésznő hatalmas mosollyal és szeretettel érkezett meg, és már a beéneklésnél is betöltötte hangja a templomot. A koncert után pedig a Hírmondóval is beszélgetett kicsit.

2023. szeptember 24. | Kultúra Bővebben

×