× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Algyői foltvarrók az OFF-on

|
2023. szeptember 21. | Kultúra

Az Algyő Foltvarrók Köre augusztus 26-án, szombaton ellátogatott a Magyar Foltvarró Céh által szervezett Országos Foltvarró Fesztiválra, Budapestre a Kultúrszövőgyárba.

A fesztiválon számos kiállítást tekinthettek meg a tagok, ahol az ország foltvarróinak legjava állíthatott ki. Láthattuk a céh által kiírt pályázat rózsás faliképeit, a céhtagok által megvarrt közös kavicsos képet, a szeptemberben Algyőre látogató, Angliában élő alkotó remekműveit, valamint nemezelő művészek foltvarrással ötvözött gyapjú termékeit.

A programon nem csak hazai kiállítók, de nemzetközi csoportok is helyet kaptak. Olaszország legjobb foltvarróinak munkáit láthattuk, valamint az Európai Foltvarró Pályázat különleges alkotásait is. A vásártéren temérdek árus kínálta portékáit, méteráru, rövidáru, különleges foltvarráshoz szükséges eszközök közül válogathattak a csoport tagjai.

A fesztivál egyik fő eseménye a megnyitó volt, hiszen itt osztotta ki a céh vezetősége a pályázatra beadott munkák díjazását és itt gratulálhattunk számos céhmesternek is. A műsort Herczku Ágnes és Nikola Pavlov szolgáltatta. A programról elfáradva, de tartalmas élményekkel telve tértünk haza.

Az Országos Foltvarró Fesztivál, azaz OFF háromnapos rendezvény sorozat, ahol a kiállításokon kívül workshopokon vehetnek részt a vállalkozó szellemű foltvarrók. A workshopokra előre lehetett jelentkezni, több technika közül választhattak a tagtársak. Volt lehetőség kézi varrással készült képecske készítésére, modern technikával készült technika elsajátítására, volt továbbá textil rajzolás-festés varrógéppel és rajzceruzával és nemezelés. Az egyik fő attrakciója a programnak a magyarországi varrógép forgalmazócégek által hirdetett varróverseny volt, ahol céhcsoportok mérhették össze varrótudományukat.

Az Algyői Foltvarrók Köre tagjai ezúton köszönik Molnár Áron polgármester anyagi támogatását, amellyel eljuthattunk a fesztiválra. Külön köszönetet érdemel Antal János és Berényi András tiszteletbeli foltvarró férjek, akik nagy türelemmel szállították a feleségeket és foltvarró társaikat erre a rendezvényre.

Izbékiné Cseuz Gabriella, Algyői Foltvarrók Köre vezetője

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×