× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A helyi értékek jegyében: megalakult az Algyői Értéktár Bizottság

|
2015. február 11. | Kultúra
A 2012. július 1-jétől hatályos, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló, 2012. évi XXX. törvény ösztönzésére az elmúlt két és fél évben számos értéktár jött létre az országban és kialakult a hungarikumok és nemzeti értékek szerkezete. A nemzeti értékek és hungarikumok piramisszerűen szerveződnek, az alulról jövő kezdeményezéseken alapulnak.

Algyő Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete 2015. január 22-i ülésén hozta létre az Algyői Értéktár Bizottságot. A képviselők döntése szerint a bizottságot Bene Zoltán, Gálné Nagy Ildikó, Győrfi László, Kneip Ferencné és Vámos Zoltán alkotják. Feladatuk, hogy ösztönözzék az algyőieket: javasoljanak helyi értékeket az értéktárba, a magyar értékek azonosításának folyamatába ugyanis bárki bekapcsolódhat, a települési értéktár bizottság nem letéteményese sem a javaslattételnek, sem az értéktár kialakításának, csupán kezelője a javaslatoknak. Javaslattételre minden állampolgárnak lehetősége van egy adatlap kitöltésével, amely letölthető az internetről, az algyo.hu Algyői Értéktár rovatából, vagy személyesen kérhető a Faluházban és a Könyvtárban.

Érdemes összegyűjteni a helyi értékeket, amelyek a megyei értéktárba kerülve nagyobb nyilvánosságot nyernek, növelik a település hírnevét, így közvetve a turizmus és a gazdaság fellendüléséhez is hozzájárulhatnak. A helyben összegyűjtött értékek, amennyiben bizonyos kritériumoknak megfelelnek, bekerülhetnek a megyei értéktárba, de a kiemelt nemzeti értékek, sőt, akár a hungarikumok listájára is.

A javaslatokat e-mailben a bene.zoltan@algyofaluhaz.hu e-mail-címre küldhetik el, vagy személyesen a Faluházban, vagy a Könyvtárban adhatják le. Ezen kívül a www.hungarikum.hu/javaslat oldalon is lehet javaslatokat tenni, ezek azonban nem közvetlenül az Algyői Értéktár Bizottsághoz futnak be.

Ezúton is kérjük az algyőieket, vegyék számba a környezetükben föllelhető értékeket, s tegyék meg javaslataikat, hogy az Algyői Értéktárat közösen tölthessük meg tartalommal!

Részletek: www.algyokultura.hu



kapcsolódó anyagok: A helyi értékek bejelentése nevű űrlap
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×