Kedden este négyszer hívták a rendőröket helyszínelni: 4 autós szenvedett balesetet a 47-es út algyői hídján. Az híd közepén, a sávok találkozásánál két méter hosszan, és mintegy másfél méter szélesen felgyűrődött az aszfalt – az autósok a sötétben egymás után törték kerekeiket.

"> Kedden este négyszer hívták a rendőröket helyszínelni: 4 autós szenvedett balesetet a 47-es út algyői hídján. Az híd közepén, a sávok találkozásánál két méter hosszan, és mintegy másfél méter szélesen felgyűrődött az aszfalt – az autósok a sötétben egymás után törték kerekeiket.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

47-es út: egyetlen kátyú, egyetlen este 4 balesetet okozott

|
2011. január 06. | Napjaink

Abba már beletörődtünk, hogy „néhány" utca kátyús. Azt is, hogy „nincs pénz semmire." Az viszont hihetetlen, hogy egyetlen kátyú egy este alatt több tízezer forintnyi kár okozott.

Kedden este négyszer hívták a rendőröket helyszínelni: 4 autós szenvedett balesetet a 47-es út algyői hídján. Az híd közepén, a sávok találkozásánál két méter hosszan, és mintegy másfél méter szélesen felgyűrődött az aszfalt – az autósok a sötétben egymás után törték kerekeiket. A 47-es úti hídra emiatt 30-as korlátozótáblát helyeztek ki, igaz csak egy rövid szakaszra. A Magyar Közút Kft. munkatársai körbekerítették a kilyukadt pályatestet.

– Az 1970-ben tervezett híd – ha Szeged felől nézzük balra lejt – magyarázta egy nevét mellőzését kérő szakember. Elárulta, hogy – a lejtés és a lefolyók hiánya miatt – a csapadék az aszfaltba beszivárogva, a szigetelő rétegen át folyamatosan csurog, azaz a kopóréteg és a pályatest között, amikor esik, gyakorlatilag folyamatosan víz van. A fagyos napok miatt szétfeszítette az aszfaltot a leszivárgó csapadék. – Nézd, meg, felpúposodott az egész. Még legalább két méteren át fel fog törni – mutatta az út közepén éktelenkedő kátyú Szeged felőli szélét a szakember. A férfi szerint hiába aszfaltozták újra a hidat, a vízelvezetés problémája miatt évről évre szét fog fagyni.

Érdeklődésünkre Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy úthiba esetén a károsult gépjárművezető kérheti a kárának megtérítését az út kezelőjétől, amennyiben neki fel nem róható módon következett be a kár. Elárulta, hogy ha sebességkorlátozó vagy hibás útszakaszra figyelmeztető táblát kihelyez az út kezelője, akkor a tábla utasításaink megfelelően kell közlekedni. Abban az esetben, ha kátyú miatt kárt szenvedünk és kihívjuk a rendőrséget, a helyszínelő fényképet és jelentést készít az esetről. – A jelentést kérelemre rendelkezésre bocsátják, így az érintett állampolgár ezzel tudja igazolni a polgári jogi igényét – mondta Szenti Szabolcs.

Kártérítés kérhető a Közútnál is

Amennyiben a társaság által üzemeltetett úthálózaton ká-tyúkár keletkezik, úgy a kárigényt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékes megyei igazgatóságain lehet bejelen-teni. A benyújtott adatok alapján munkatársaink meg-vizsgálják és nyilvántartásba veszik a káreseményt, egyúttal a károsultak adott esetben munkatársaink segítségével kitöltenek egy kátyúkár beje-lentő lapot, az űrlap letölthető a weboldalunkról. A bejelentést személyesen vagy e-mailen is megtehetik. 2010-ben úthibával összefüggésben összesen 119 kárbejelentés érkezett társaságunkhoz a Csongrád megyei országos közúthálózatot érintően.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs csoportvezetője arról tájékoztatta a delmagyar.hu-t, hogy társaságuk „a 47-es főút algyői hídján keletkezett kátyút még az elmúlt éjszaka folyamán kitáblázta, szerdán pedig újrahasznosított meleg aszfalttal kijavította". Kérdésünkre Pécsi Norbert elmondta, hogy a téli üzemeltetési időszakban kapacitásaikat nagymértékben lekötik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatok. Amennyiben az időjárás is engedi, a szegedi, szentesi, makói és hódmezővásárhelyi üzemmérnökségeink egy-egy brigádja – tartósan 0 fok felett és száraz idő esetén – a téli üzemeltetési időszak alatt is folyamatosan végez kátyúzási munkákat. Ilyenkor úgynevezett hideg kátyúzást tudunk alkalmazni, ami sajnos kevésbé tartós, mint a tavaszi–nyári hónapokban használható meleg aszfalttal történő javítás.

Megtudtuk, Csongrád megyében 2010-ben összesen közel 3400 tonna kátyúzó anyagot használtak fel – november 10-étől december végéig pedig több mint 220 tonnát – mintegy 266 millió forintot költöttek így javítási munkákra.

 

További hírek

Felelősségteljes, valós alapokon nyugvó gazdálkodás eredményeként az öt éves ciklus végére a gazdasági szempontból országos és nemzetközi szinten is nehéz, több válságelemet tartalmazó körülmény ellenére az Önkormányzat vagyona növekedett.

2024. május 06. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában lévő pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. május 03. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete minden 65 év feletti lakos részére 15.000 forint pénzbeli támogatást ad. Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs.

2024. május 02. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata a megemelkedett szúnyogszámra való tekintettel szúnyoglárva-irtó tablettával segíti a lakosokat.

2024. május 02. | Gazdaság Bővebben

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

×