× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Zavarosban halászó horgászokat kerestek

|
2013. július 16. | Rendőrség

Nagyszabású halvédelmi akciót tartottak csütörtök éjjel a rendőrök és a halvédők az atkai Holt-Tiszán. Halrablókat ugyan nem találtak, de biztosak benne, hogy demonstrációjuknak nagy lesz a híre a zavarosban halászó horgászok körében.

Lopják a nagy pontyokat az Atkai-holtágból – figyelmeztették horgászok a szegedi halvédelmi csoport tagjait, akik a tarjáni és sándorfalvi őrs rendőreivel és egy rendőrkutyával kiegészülve csütörtök éjjel körbejárták a 107 hektáros holtágat. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozó Atkai-holtág a bojlis (speciális csalival történő) horgászat paradicsoma Csongrád megyében. A módszer Angliából indult hódító útjára évtizedekkel ezelőtt, célzottan a nagy pontyok horgászatára fejlesztették ki.

– Ma már a Fogd meg, és engedd vissza! fogalom alapvetés egy magára valamit is adó bojlis horgásznál – hangsúlyozta Halász László, a szegedi halvédők vezetője. Ezt persze figyelmen kívül hagyják a zavarosban halászó horgászok, akik a természetes vizekből kifogják a kapitális pontyokat, amelyeket később jó pénzért eladnak a magántavaknak. Az elkötelezett halvédők és lelkiismeretes horgászok által csak műanyag vizeknek hívott tavak aztán azzal reklámozzák magukat, hogy nálunk szép számban fordulnak elő rekordlistás pontyok és amurok. Úgy vélik, ezzel a marketingfogással növelni tudják a bevételüket.

Csütörtök éjjel az engedélyek és fogási naplók mellett a gépjárműveket is átvizsgálták a rendőrök és a halvédők nagy hordók, tartályok után kutatva, amelyekben elszállítható a kifogott hal.

A bojlis horgászok kíméletesen bántak a kifogott, 15 kilós amurral, amit visszaengedtek az Atkai-holtágba.

– Mi nem húshorgászok vagyunk – mondta egy nagykőrösi férfi, aki a fiával pecázott, és éppen ottjártunkkor fogott egy 15 kilós amurt. A halat rendkívül kíméletesen fárasztották, emelték ki és – a fotózás után – engedték vissza. Elmondták, hétfő óta közel 200 kiló halat fogtak a holtágban, de mindet visszaengedték. A terepjárójuk platóján egy 120 literes műanyag cefrés hordó állt. Kiderült, ebben tartják az egyik speciális csalit, a savanyított kukoricát.

Kisökör méretű ponty

Szakértők szerint nincs az a halgazdaság, ahol tovább tartanának egy halat 3 kilósnál. Nem érdemes tovább etetni. A tenyészállatok is 5–8 kilogramm között mozognak, elvétve találni 10 kilósat. Az Atkai-holtágon fogott legnagyobb ponty 27,5 kiló volt a horgasz.hu szerint. Többen teszik fel a kérdést, honnan vannak 20 kilós pontyok a magántavakban. Azt mondják, hogy több mint tíz év alatt nőnek meg ekkorára a pontyok. Állítólag a 15–20 kilós élő pontyok piaci ára 150–200 ezer forint. Vannak pontyok, amelyek bizonyíthatóan elérték a 35–40 éves maximum életkort, a méretük pedig meghaladta a 20 kilót és az egy métert. Ezek már akkorák, mint egy kisökör.

Sötétben minden tehén fekete – ez volt a magyarázata annak, hogy minden horgászt ellenőriztek, olyat is, aki kis autóval ment a partra, és olyat is, akit minden halvédő barátként üdvözölt.

– 1991 óta nem kérték el az engedélyemet, mert a helyi halőrök régóta ismernek, tudják, nem követek el semmiféle törvénytelen dolgot – mondta egy szegedi férfi, aki a barátjával horgászott. Másokhoz hasonlóan ők is azt hangsúlyozták, többször kellene ilyen akciót tartani az Atkai-holtágon, mert ők is hallottak már olyanról, aki alighogy lejön a partra, máris fordul vissza. Ez szerintük is felettébb gyanús.

Csütörtök éjjel mintegy negyven horgászt ellenőriztek négy óra alatt az Atkai-holtágon a rendőrök és a halvédők, akik mintegy nyolc kilométert gyalogoltak a tó körül úttalan utakon. Halrablókat ugyan nem találtak, de – mint mondták – biztosak abban, hogy demonstrációjuknak nagy lesz a híre a zavarosban halászó horgászok körében. Akik így talán elriadnak attól, hogy halat lopjanak a holtágból.

 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×