× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Van elegendő gáz az algyői tárolóban

|
2014. november 09. | Gazdaság
Az algyői stratégiai gáztárolót ha csurig nem is, de 90 százalékban feltöltötték földgázzal. Vészhelyzetben 45 napra elegendő a készlet.

– Az algyői föld alatti gáztárolóban stratégiai célokra 1,2 milliárd köbméter földgázt tudunk tárolni, emellett még 700 millió köbméter kereskedelmi mennyiség fér el – mondta Német Zoltán, az MMBF Földgáztároló Zrt. termelési igazgatója tegnap Algyőn, amikor a sajtónak bemutatták a tároló működését. – Az 1800 méter mélyen, 50 négyzetkilométernyi területen elhelyezkedő tárolót csaknem 90 százalékra töltöttük fel. A kitermelésre készen állunk.Ez a mennyiség vészhelyzetben a háztartások számára maximum 45 napra elegendő, naponta mintegy 20 millió köbmétert tudnak „kipumpálni" a föld alól. Az eddigi leghidegebb téli napon a csúcsfogyasztás 90 millió köbméter volt az országban. Kiderült: mindig a nemzeti fejlesztési miniszter dönt arról, milyen szintre telítik a tárolót. Az országban jelenleg csak Algyőn tárolnak stratégiai gázmennyiséget.

Idén májusban és júniusban kompresszorokkal sajtolták be a tárolóba az országos vezetékekből a gázt. Az MMBF és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által szervezett sajtóbemutatón láttuk is az úgynevezett kompresszorcsarnokot. Az út végén pedig megnéztük, hol bukik le a föld alá a 80 centi széles gerincvezeték: ez az a hely, ahonnan a földgáz elindul, és 150 kilométeres út megtétele után Városföldre érkezik. Innen ágaznak el az ország különböző pontjaira elérő vezetékek.

2009-ben adták át

A parlament 2006-ban alkotott törvényt arról, hogy stratégiai földgáztárolót kell építeni Algyőn. A 150 milliárd forintos beruházással kialakított tárolót 2009-ben adták át egy úgynevezett gázsapkás olajtelep helyén. Zárt geológiai szerkezetről, mezőről van szó: földrajzi nevén Szőreg-1-nek hívják. Emiatt sokan ma is azt hiszik, hogy a gáztároló Szőregen található.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt Algyőieket, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2024. július 22. napjától 2024. augusztus 25. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2024. július 16. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Házi Gondozói Szolgálata pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony keretében házi gondozó munkakör betöltésére.

2024. július 15. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

×