× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Van elegendő gáz az algyői tárolóban

|
2014. november 09. | Gazdaság
Az algyői stratégiai gáztárolót ha csurig nem is, de 90 százalékban feltöltötték földgázzal. Vészhelyzetben 45 napra elegendő a készlet.

– Az algyői föld alatti gáztárolóban stratégiai célokra 1,2 milliárd köbméter földgázt tudunk tárolni, emellett még 700 millió köbméter kereskedelmi mennyiség fér el – mondta Német Zoltán, az MMBF Földgáztároló Zrt. termelési igazgatója tegnap Algyőn, amikor a sajtónak bemutatták a tároló működését. – Az 1800 méter mélyen, 50 négyzetkilométernyi területen elhelyezkedő tárolót csaknem 90 százalékra töltöttük fel. A kitermelésre készen állunk.Ez a mennyiség vészhelyzetben a háztartások számára maximum 45 napra elegendő, naponta mintegy 20 millió köbmétert tudnak „kipumpálni" a föld alól. Az eddigi leghidegebb téli napon a csúcsfogyasztás 90 millió köbméter volt az országban. Kiderült: mindig a nemzeti fejlesztési miniszter dönt arról, milyen szintre telítik a tárolót. Az országban jelenleg csak Algyőn tárolnak stratégiai gázmennyiséget.

Idén májusban és júniusban kompresszorokkal sajtolták be a tárolóba az országos vezetékekből a gázt. Az MMBF és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által szervezett sajtóbemutatón láttuk is az úgynevezett kompresszorcsarnokot. Az út végén pedig megnéztük, hol bukik le a föld alá a 80 centi széles gerincvezeték: ez az a hely, ahonnan a földgáz elindul, és 150 kilométeres út megtétele után Városföldre érkezik. Innen ágaznak el az ország különböző pontjaira elérő vezetékek.

2009-ben adták át

A parlament 2006-ban alkotott törvényt arról, hogy stratégiai földgáztárolót kell építeni Algyőn. A 150 milliárd forintos beruházással kialakított tárolót 2009-ben adták át egy úgynevezett gázsapkás olajtelep helyén. Zárt geológiai szerkezetről, mezőről van szó: földrajzi nevén Szőreg-1-nek hívják. Emiatt sokan ma is azt hiszik, hogy a gáztároló Szőregen található.
 

További hírek

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

Palya Bea Egyszálének koncertje nyitotta meg a Szent Anna napi búcsú rendezvénysorozatát a templomban. A művésznő hatalmas mosollyal és szeretettel érkezett meg, és már a beéneklésnél is betöltötte hangja a templomot. A koncert után pedig a Hírmondóval is beszélgetett kicsit.

2023. szeptember 24. | Kultúra Bővebben

×