× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Van elegendő gáz az algyői tárolóban

|
2014. november 09. | Gazdaság
Az algyői stratégiai gáztárolót ha csurig nem is, de 90 százalékban feltöltötték földgázzal. Vészhelyzetben 45 napra elegendő a készlet.

– Az algyői föld alatti gáztárolóban stratégiai célokra 1,2 milliárd köbméter földgázt tudunk tárolni, emellett még 700 millió köbméter kereskedelmi mennyiség fér el – mondta Német Zoltán, az MMBF Földgáztároló Zrt. termelési igazgatója tegnap Algyőn, amikor a sajtónak bemutatták a tároló működését. – Az 1800 méter mélyen, 50 négyzetkilométernyi területen elhelyezkedő tárolót csaknem 90 százalékra töltöttük fel. A kitermelésre készen állunk.Ez a mennyiség vészhelyzetben a háztartások számára maximum 45 napra elegendő, naponta mintegy 20 millió köbmétert tudnak „kipumpálni" a föld alól. Az eddigi leghidegebb téli napon a csúcsfogyasztás 90 millió köbméter volt az országban. Kiderült: mindig a nemzeti fejlesztési miniszter dönt arról, milyen szintre telítik a tárolót. Az országban jelenleg csak Algyőn tárolnak stratégiai gázmennyiséget.

Idén májusban és júniusban kompresszorokkal sajtolták be a tárolóba az országos vezetékekből a gázt. Az MMBF és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által szervezett sajtóbemutatón láttuk is az úgynevezett kompresszorcsarnokot. Az út végén pedig megnéztük, hol bukik le a föld alá a 80 centi széles gerincvezeték: ez az a hely, ahonnan a földgáz elindul, és 150 kilométeres út megtétele után Városföldre érkezik. Innen ágaznak el az ország különböző pontjaira elérő vezetékek.

2009-ben adták át

A parlament 2006-ban alkotott törvényt arról, hogy stratégiai földgáztárolót kell építeni Algyőn. A 150 milliárd forintos beruházással kialakított tárolót 2009-ben adták át egy úgynevezett gázsapkás olajtelep helyén. Zárt geológiai szerkezetről, mezőről van szó: földrajzi nevén Szőreg-1-nek hívják. Emiatt sokan ma is azt hiszik, hogy a gáztároló Szőregen található.
 

További hírek

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

A nők tovább meneteltek, a férfiak pedig lerohanásgólokkal nyertek a kézilabda Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalában.

2021. április 07. | Sport Bővebben

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

2021. április 05. | Önkormányzat Bővebben

×