× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Változott a bizottsági struktúra, kevesebb a hivatali dolgozó

|
2020. november 16. | Önkormányzat

Huszonegy napirendi pontot tárgyalt októberi rendes ülésén a képviselő-testület. Módosították a hivatal szervezeti és működési szabályzatát, mivel megszűnt három köztisztviselői álláshely, tájékoztató hangzott el az önkormányzat anyagi helyzetéről és arról is döntöttek, hogy felmérik, mennyit ér a volt sárga iskola, amelyet esetlegesen értékesíthetnek a későbbiekben.

Gubacsi Enikő október eleji lemondását követően a választási törvény alapján az egyéni listán legtöbb szavazatot kapott jelölt kapta meg a mandátumot, így Torma Tibor lett a grémium új tagja, aki letette képviselői esküjét az októberi ülésen.

20 köztisztviselő marad

Módosítani kellett a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát, ugyanis szeptemberben 3 köztisztviselői állás megszűnt, így a korábbi 23 helyett 20 fő végzi el a feladatokat. Varga Ákos jegyző arról tájékoztatott, hogy nem pótolják a kieső köztisztviselőket, feladatok átcsoportosításával megoldják. Nem lesz közterület-felügyelő, új aljegyző sem, a jegyzőt pedig Kovács Erika helyettesíti szükség esetén.

Molnár Áron polgármester elmondta, részint egyetért a kormányzat azon álláspontjával, hogy egy 5500 fős településen nincs szükség sok köztisztviselőre, ám további csökkentést nem tartana jónak, mert 20 fővel el tudják látni a feladataikat, ám kisebb létszámmal ez már problémákat okozna. Az előterjesztést elfogadták a képviselők.

Változások a bizottságokban

Algyőn három bizottság működik, a Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság, a Településüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság, valamint a Humán és Ügyrendi Bizottság. A bizottsági helyeket Gubacsi Enikő lemondása miatt kellett újragondolni, utóbbinak ugyanis elnöki posztját is betöltötte. Helyére Ozsváth Lászlónét javasolták, Torma Tibort a pénzügyi bizottság tagjának, míg Oláh Dánielt a pénzügyi bizottság elnökhelyettesének.
Oláh Dániel elmondta, mivel egyetlen személy távozott a testületből, nem tartotta indokoltak a változtatásokat, ezért tartózkodott a szavazáson.

A könyvtár szervezeti és működési szabályzatát is módosította a testület. Erre azért volt szükség, mert november elsejével megszűnt a közalkalmazotti jogviszonya a könyvtárosoknak, immár a munka törvénykönyve vonatkozik rájuk, és a szabályzatba is át kell vezetni. Ezen felül a nyitvatartás is módosult, ezentúl keddenként nincs nyitva az intézmény.

Torma Tibor arra volt kíváncsi, hogy keddenként így akinek nyomtatnia vagy szkennelnie kell, hol vehet igénybe ilyen szolgáltatást, amire Molnár Áron elmondta, a Faluházat kereshetik fel az algyőiek keddi napokon emiatt.

15 milliós önerőt biztosítanak

Mint ismert, a Tiszavirág utca 44. szám alatt építenek új bölcsődét a településen, a projektre két pályázaton is nyertek forrást. A TOP-os kiíráson csaknem 450 milliót ítéltek meg Algyőnek, míg a Pénzügyminisztérium 288 milliót, ez utóbbihoz forráshoz az önkormányzatnak 30 százalékos önerőt kell biztosítania. Mivel a bölcsődeépület építése földmunkával járó beruházás és a teljes bekerülési költség meghaladja a bruttó 500 milliót, nagyberuházásnak minősül. Emiatt szükség van bozót- és cserjeirtásra, lőszermentesítésre, régészeti feltárásra, valamint a közműszolgáltatók által kiépítendő csatlakozási pontokra is. A felsoroltak a pályázatban nem elszámolható költségek, így ezekre 15 millió forint önerőt tervezett elkülöníteni az önkormányzat.
Oláh Dániel az építőanyagárak esetleges emelkedésével kapcsolatos aggodalmait osztotta meg a képviselőkkel, Molnár Áron szerint viszont ezzel csak akkor kell majd foglalkozniuk, ha a kiírandó közbeszerzésre megérkeznek az árajánlatok. Azt mondta, a tervezőnek is be kell tartania rendelkezésre álló források által nyújtott keretet, ha pedig annál magasabb árajánlatokat kapnak, akkor újabb közbeszerzést is ki lehet írni, illetve a terveken is lehet módosítani.
Az ülésen a közbeszerzési eljárásra szakértőt is választottak, három árajánlatot kértek be, a legkedvezőbbet a szegedi székhelyű Nagymihály Ügyvédi Iroda adta, őket választották.

Van elég pénz a feladatellátásra

Az ülésen tájékoztató hangzott el az önkormányzat anyagi helyzetéről a szeptember havi adóbevételek ismeretében. Az előterjesztésből kiderült, hogy idén csaknem 275 millió forint szolidaritási hozzájárulást fizet be a település a központi költségvetésbe, nem részesülnek általános működési támogatásban, a gépjárműadóból pedig 23 milliós bevétellel kalkuláltak, ám ez is a központi büdzsébe vándorol.

Molnár Áron elmondta, 402 millió forintot tettek át általános működési tartalékba. Mostanra látszik, hogy 132 millióval kevesebb adóbevétel folyt be, úgyhogy az átcsoportosított összeg ténylegesen 270 millió. Adónemekre lebontva elmondható, hogy iparűzésiből 103 millióval folyt be kevesebb, építményadónál 6 milliós a csökkenés, a gépjárműadó teljes 23 milliós tétele pedig nem az önkormányzathoz érkezik.

„Az, hogy Algyő több mint 1 milliárd forint adóbevétellel rendelkezik, nem jelenti azt, hogy mindenre van pénz. Egyesek nagyon el vannak tévedve, mert vannak elvonások, továbbá a működést, a kötelező és önként vállalt feladatainkat is ebből a pénzből kell finanszíroznunk, akárcsak az intézményeinket, cégeinket. Ebből a pénzből fizetünk rezsit és a fejlesztéseket is. Nagyjából 140 millió forint normatívát kapunk, de az nem fedezi a működést, a többit ebből az adóból kell fizetni. Jóval nehezebb helyzetben vagyunk, mint 2014 előtt, amikor több forrás állt rendelkezésre. Algyő költségvetés stabil, a likviditás is stabil, 650 millió forint áll rendelkezésünkre, ami jövő márciusig 80-100 milliós havi kiadással számolva ez elég lesz” – közölte a polgármester. Hozzátette, takarékoskodniuk kell, a bölcsődeépítés prioritás, ám a többi fejlesztést rangsorolják.

Újra van babatámogatás

Módosították a költségvetést is a képviselők. Tavasszal, a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a 100 ezer forintos babatámogatást, amit most újra lehet igényelni. Ezen felül nyáron a köztisztviselők és a közalkalmazottak plusz bérkifizetését is felfüggesztették. Molnár Áron azt javasolta, ezt decemberben fizessék ki az érintetteknek.
Az is eldőlt, hogy idén nem rendezik meg az Egészségheteket a járványhelyzet miatt, leghamarabb tavasszal pótolhatják.

Felmérik a volt sárga iskolát

Két önkormányzati ingatlan értékesítése is a napirenden volt, a volt sárga iskolát és mellette lévő 1320 négyzetméteres területet megvenné ugyanis egy helyi vállalkozó. Tervei szerint lakásokat alaktana ki, amiket értékesítene. Molnár Áron elmondta, sokan kötődnek az épülethez, hiszen ott tanultak egykor, ám már régóta üresen áll az épület. Volt egy koncepció, amikor pályázati pénzből szolgáltatóházzá alakították volna, de nem nyert forrásokat az önkormányzat, később pedig idősek otthonaként való hasznosítása merült fel. Ez utóbbira egyébként alkalmatlan, annyit kellene költeni az átalakítására, hogy annál olcsóbb lenne egy új épületet felhúzni. Érdemes tudni, hogy helyi védettség alatt áll az épület, tehát például a homlokzatát nem lehet átalakítani.

A településüzemeltetési bizottság csak a volt iskolaépületet adná el igény esetén, de abban végül egyetértetek, hogy értékbecslést csináltat az önkormányzat az ingatlanra és a mellette lévő telekre egyaránt. Ez nem kötelezi semmire az önkormányzatot, csak legalább ismert lesz, hogy mennyit érhet az épület és a mellette lévő telek.
Amennyiben a képviselő-testület később az értékesítés mellett döntene, akkor várhatóan – mint a többi önkormányzati ingatlan esetében is – licitálást hirdetnek.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

A szegedi rendőrök a társhatóságok munkatársaival közösen ellenőriztek egy engedély nélküli rendezvényt. A rendőrség közleménye szerint most Algyőn csaptak le a driftelőkre.

2024. április 10. | Rendőrség Bővebben

Algyő kiemelt feladatának tekinti a hazai és a határon átnyúló gazdasági fejlődés elősegítését, támogatását a rendelkezésére álló gazdaságfejlesztési eszközökkel. Ennek az együttműködésnek a részeként napjaink magyar-szerb gazdasági kapcsolatait elemző rendezvény került megrendezésre 2024. április 5-én pénteken az Algyői Faluházban.

2024. április 08. | Gazdaság Bővebben

Az Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia Programon belül Algyő 152.234.269,- Ft vissza nem térítendő 95%-os támogatást nyert 2 sávos rekortán futópálya kialakítására és workshopokra, közös táborra és rendezvényre.

2024. április 04. | Önkormányzat Bővebben

×