Térségi vállalkozói fórumot tartottak csütörtökön Algyőn. A Faluházban B. Nagy László megyei kormánymegbízott ismertette a január 1-én felállt kormányhivatalok munkáját, emellett beszélt az ország gazdasági helyzetéről, és a fejlődési lehetőségekről is. Az országgyűlési képviselő kiemelte: csak munkával lehet előrelépni.

"> Térségi vállalkozói fórumot tartottak csütörtökön Algyőn. A Faluházban B. Nagy László megyei kormánymegbízott ismertette a január 1-én felállt kormányhivatalok munkáját, emellett beszélt az ország gazdasági helyzetéről, és a fejlődési lehetőségekről is. Az országgyűlési képviselő kiemelte: csak munkával lehet előrelépni.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Vállalkozóknak tartottak fórumot Algyőn

|
2011. április 22. | Gazdaság

Térségi vállalkozói fórumot tartottak csütörtökön Algyőn.

A Faluházban B. Nagy László megyei kormánymegbízott ismertette a január 1-én felállt kormányhivatalok munkáját, emellett beszélt az ország gazdasági helyzetéről, és a fejlődési lehetőségekről is. Az országgyűlési képviselő kiemelte: csak munkával lehet előrelépni.

Az esemény elején Gonda János alpolgármester arról beszélt, hogy várhatóan újabb munkahelyeket lehet teremteni az által, hogy szerdán átadták az M43-as autópálya Makóig tartó szakaszát. Ezt követően felkérte B. Nagy Lászlót, országgyűlési képviselőt, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy mutassa be a kormányablakok rendszerét, és a kormány gazdaságpolitikáját.

A kormányhivatalok megalakulásával lényegesen leegyszerűsödött a hivatali ügyintézés, az egyablakos rendszerben a polgár 1 helyen tudja elintézni az államigazgatással kapcsolatos ügyes-bajos dolgait, a bürokráciát, a párhuzamosságokat és a túlburjánzott közigazgatási rendszert egy polgárbarát, az ügyfélért dolgozó szolgáltató szemlélet váltotta fel – mondta a kormánymegbízott. Hozzátette, túl nagy a bürokrácia az országban, jelenleg ez a rendszer a régi, Trianon előtti Magyarországot is képes lenne működtetni.

B. Nagy László kitért az ország pénzügyi és gazdasági helyzetére is. Jelenleg 21 ezer milliárd forint az államadósság, ami azt jelenti, hogy naponta 6,5 milliárdot fordítunk adósságszolgálatra. Mint mondta az elmúlt kormány idején számolatlanul osztogatták az uniós pénzeket, amelyek mögött sokszor nem volt valós teljesítés, csupán papíron létezett a kifizetés. Hozzátette: 4 ezer milliárd forint hagyta így el az országot. Az új kormánynak ezért kellett leállítania a pályázati pénzek kifizetését, zárolni a számlákat, a rendszer teljesen áttekinthetetlen és kaotikus volt.

A ciklus végéig 1800 milliárd forint maradt uniós forrás áll rendelkezésre a kis- és közepes vállalkozások talpra állítására. Fel kell számolni a munkanélküliséget, növelni az uniós országok között is rendkívül alacsonynak számító 54-56 százalékos foglalkoztatottságot. Fél millió, többnyire iskolázatlan munkavállalót kell visszahozni a munka világába, megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy a szociális juttatásokból jobban lehessen élni, mint az elvégzett munkáért járó bérből.

B. Nagy László arról is beszélt, hogy már érezhetőek a kormány által érvényesített gazdasági szemlélet első pozitív jelei. Így például örömteli, hogy Csongrád megyéből 82, a dél-alföldi régióból több mint 220 pályázat érkezett arra a Munkaerő-piaci Alapból meghirdetett 5 milliárd forintos pályázatra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait segíti ebben az évben. A megyében közel 400 új munkahely jöhetne létre abból a közel 620 millió forintnyi támogatásból, amelyet az itteni vállalkozások le szeretnének hívni a rendelkezésre álló keretből.

A kormánymegbízott után Tóth Róbert, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács tervezési projektmenedzsere tartott előadást az Új Széchenyi Terv adta lehetőségekről. Januártól 1100 milliárd forint pályázható az Új Széchenyi Terv keretében, a meghatározott stratégiai célok mentén. A kis- és középvállalkozások előtt újabb távlatok nyílnak meg a programmal, hiszen ezentúl a megújuló energiaforrásokhoz és a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartó beruházások is zöld utat kapnak. A mikrovállalkozások számára is vannak lehetőségek, bár számukra kisebb támogatások állnak rendelkezésre, számukra főként a foglalkoztatás terén nyújtanak segítséget a források - hangsúlyozta a szakember.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×