× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tüdőszűrés Algyőn - Időpontváltozás!

|
2011. május 12. | Egészség, életmód

Dr. Bálint Beatrix főigazgató főorvos és Prof. Dr. Somfay Attila dél-alföldi regionális pulmonológus szakfőorvos úr jóváhagyásával, Algyő nagyközségben a lakossági tüdőszűrést megváltozott időpontban május 19 – május 25. között, azaz 5 szűrési napra ütemezte be a Csongrád Megyei Önkormányzat mellkasi Betegségek Szakkórháza Tüdőszűrő Állomás.

40 éves kor felett a tüdőszűrő vizsgálat évente egy alkalommal, beutaló nélkül, térítésmentesen vehető igénybe.

40 éves kor alatt: a megelőző célú tüdőszűrésért térítési díjat kell fizetni, melynek összege: 860 forint. Járványügyi szempontból indokolt esetben (pl. tbc gyanú), háziorvosi beutalóval térítésmentesen igénybe vehetô a szolgáltatás. A foglalkozás egészségügyi („alkalmassági”) vizsgálat kortól függetlenül térítésköteles vizsgálat; térítési díja: 860 forint.

Nem kell térítési díjat fizetni a tüdőszűrő vizsgálatért, ha annak igénybevételére a szakképzésről szóló 1993. évi lXXVi. Törvény 2.§. (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti szakképzési intézményekben oktatásban részesülôk szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor. A szűrővizsgálat térítésmentes igénybevételéhez minden esetben a vizsgálatkérô oktatási intézmény iskolaorvosának beutalója szükséges.

A 40 év feletti biztosítottak részére az évente egy alkalommal igénybe vehető térítésmentes lakossági tüdőszűrést csak abban az esetben tudják elvégezni, amennyiben rendelkeznek a mobil szűrés helyszínén állandó vagy ideiglenes lakcímmel. Ennek hiányában szíveskedjenek felkeresni a lakóhelyük szerint illetékes tüdőgondozó intézetet!

A térítésköteles foglalkozás egészségügyi tüdôszûrést valamennyi szűrésre jelentkező biztosított részére elvégezik. Térítési díj: 860 forint.

A tüdőszűrés térítési díjának befizetésére külön szabály érvényes. mivel a tüdőszűrő gépjárműben a készpénz kezelés technikai feltételei nem állnak rendelkezésre, ezért a tüdőszűrés térítési díját előzetesen a polgármesteri hivatalhoz eljuttatott csekken tudják a lakosok befizetni. Kérik, hogy a tüdőszűrés elvégzése előtt fizessék be a tüdőszűrés díját! A befizetést igazoló csekket a tüdőszűrés igénybevétele előtt kell átadni a szűrőbuszon. A szűrőbusz dolgozói számlát állítanak ki a befizetésről, melynek első példányát megkapja a szűrésre jelentkezô páciens.

A tüdőszűrési eredmények kiadásának is különlegesek a szabályai. A térítésköteles tüdőszűrések negatív eredményeit a tüdőszűrés elvégzése után 4 héten belül postázzák az orvosi rendelőbe dr. Bakó Ildikó háziorvos nevére. A térítésmentes szűrési eredmények az eddigi gyakorlatnak megfelelően átvehetők a szűrés elvégzése után 4 héttel a területileg illetékes Tüdőgondozó Intézetben, Szegeden. A tüdőszűrésen kiemelt lakosok továbbvizsgálása akár térítésköteles akár térítésmentes tüdőszűrésről van szó, az illetékes szegedi Tüdőgondozó intézet végzi el.

Módosult algyői szűrési időpontok:

  • 05.19. (csütörtök) 11.00–17.00 óra között
  • 05.20. (péntek) 11.00–17.00 óra között
  • 05.23. (hétfő) 11.00–17.00 óra között
  • 05.24. (kedd) 11.00–17.00 óra között
  • 05.25. (szerda) 11.00–17.00 óra között

A szűrés helye: az Algyői Faluház előtti parkoló (6750, Algyő, Búvár utca 5.).

A digitális röntgen minőségi felvételeket készít, de a szűrés menete az eddig megszokottnál lassúbb. Az óránként megszűrhető létszám kb. 20 fő.

A szűrésre jelentkezők a TAJ kártyájukat (betegbiztosítási kártya) és a lakcímkártyájukat szíveskedjenek magukkal hozni a tüdőszűrésre, várandós és szoptatós nők a tüdőszűrést nem vehetik igénybe!

A szűrővizsgálatokat a lakosság egészségének megőrzése és a betegségek korai felkutatásának érdekében végzik a szakemberek!

Bővebb információ kérhető: Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza Tüdőszűrő Állomás, 6722 Szeged, Mérey utca 13., telefonszám: 62/549-834, www.deszkikorhaz.hu

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×