× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tüdőszűrés Algyőn - Időpontváltozás!

|
2011. május 12. | Egészség, életmód

Dr. Bálint Beatrix főigazgató főorvos és Prof. Dr. Somfay Attila dél-alföldi regionális pulmonológus szakfőorvos úr jóváhagyásával, Algyő nagyközségben a lakossági tüdőszűrést megváltozott időpontban május 19 – május 25. között, azaz 5 szűrési napra ütemezte be a Csongrád Megyei Önkormányzat mellkasi Betegségek Szakkórháza Tüdőszűrő Állomás.

40 éves kor felett a tüdőszűrő vizsgálat évente egy alkalommal, beutaló nélkül, térítésmentesen vehető igénybe.

40 éves kor alatt: a megelőző célú tüdőszűrésért térítési díjat kell fizetni, melynek összege: 860 forint. Járványügyi szempontból indokolt esetben (pl. tbc gyanú), háziorvosi beutalóval térítésmentesen igénybe vehetô a szolgáltatás. A foglalkozás egészségügyi („alkalmassági”) vizsgálat kortól függetlenül térítésköteles vizsgálat; térítési díja: 860 forint.

Nem kell térítési díjat fizetni a tüdőszűrő vizsgálatért, ha annak igénybevételére a szakképzésről szóló 1993. évi lXXVi. Törvény 2.§. (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti szakképzési intézményekben oktatásban részesülôk szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor. A szűrővizsgálat térítésmentes igénybevételéhez minden esetben a vizsgálatkérô oktatási intézmény iskolaorvosának beutalója szükséges.

A 40 év feletti biztosítottak részére az évente egy alkalommal igénybe vehető térítésmentes lakossági tüdőszűrést csak abban az esetben tudják elvégezni, amennyiben rendelkeznek a mobil szűrés helyszínén állandó vagy ideiglenes lakcímmel. Ennek hiányában szíveskedjenek felkeresni a lakóhelyük szerint illetékes tüdőgondozó intézetet!

A térítésköteles foglalkozás egészségügyi tüdôszûrést valamennyi szűrésre jelentkező biztosított részére elvégezik. Térítési díj: 860 forint.

A tüdőszűrés térítési díjának befizetésére külön szabály érvényes. mivel a tüdőszűrő gépjárműben a készpénz kezelés technikai feltételei nem állnak rendelkezésre, ezért a tüdőszűrés térítési díját előzetesen a polgármesteri hivatalhoz eljuttatott csekken tudják a lakosok befizetni. Kérik, hogy a tüdőszűrés elvégzése előtt fizessék be a tüdőszűrés díját! A befizetést igazoló csekket a tüdőszűrés igénybevétele előtt kell átadni a szűrőbuszon. A szűrőbusz dolgozói számlát állítanak ki a befizetésről, melynek első példányát megkapja a szűrésre jelentkezô páciens.

A tüdőszűrési eredmények kiadásának is különlegesek a szabályai. A térítésköteles tüdőszűrések negatív eredményeit a tüdőszűrés elvégzése után 4 héten belül postázzák az orvosi rendelőbe dr. Bakó Ildikó háziorvos nevére. A térítésmentes szűrési eredmények az eddigi gyakorlatnak megfelelően átvehetők a szűrés elvégzése után 4 héttel a területileg illetékes Tüdőgondozó Intézetben, Szegeden. A tüdőszűrésen kiemelt lakosok továbbvizsgálása akár térítésköteles akár térítésmentes tüdőszűrésről van szó, az illetékes szegedi Tüdőgondozó intézet végzi el.

Módosult algyői szűrési időpontok:

  • 05.19. (csütörtök) 11.00–17.00 óra között
  • 05.20. (péntek) 11.00–17.00 óra között
  • 05.23. (hétfő) 11.00–17.00 óra között
  • 05.24. (kedd) 11.00–17.00 óra között
  • 05.25. (szerda) 11.00–17.00 óra között

A szűrés helye: az Algyői Faluház előtti parkoló (6750, Algyő, Búvár utca 5.).

A digitális röntgen minőségi felvételeket készít, de a szűrés menete az eddig megszokottnál lassúbb. Az óránként megszűrhető létszám kb. 20 fő.

A szűrésre jelentkezők a TAJ kártyájukat (betegbiztosítási kártya) és a lakcímkártyájukat szíveskedjenek magukkal hozni a tüdőszűrésre, várandós és szoptatós nők a tüdőszűrést nem vehetik igénybe!

A szűrővizsgálatokat a lakosság egészségének megőrzése és a betegségek korai felkutatásának érdekében végzik a szakemberek!

Bővebb információ kérhető: Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza Tüdőszűrő Állomás, 6722 Szeged, Mérey utca 13., telefonszám: 62/549-834, www.deszkikorhaz.hu

 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×