× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Továbbra is biztonságos településnek számít Algyő

|
2022. április 27. | Önkormányzat

Algyő a béke szigete – jelentette ki a képviselő-testületi ülésen a szegedi rendőrkapitány, aki a nagyközség tavalyi évét értékelte. Szó volt arról, hogy egy tornatermet építene TAO-pénzből a fürdő mellét a SZÚVTE és az is kiderült, hogy a jégpálya üzemeltetése nyereséges.

A közrend és a közbiztonság helyzetének alakulásáról készített beszámolót is tárgyalta a képviselő-testület márciusi ülésén. Harkai István a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője a nagyközséget a béke szigetének nevezte annak ellenére, hogy enyhe növekedés tapasztalható a bűncselekmények számában. Ennek egyik oka, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások idején sokan vásároltak az interneten keresztül, és egyesek nem voltak elővigyázatosak. Arra kérte a lakosságot, hogy olyan oldalról senki ne rendeljen, ahol csak előre lehet elutalni a pénzt, illetve az is gyanús, hogy például egy 400 ezer forintos telefont 100 ezerért kínálnak.
Tavaly Algyőn egy garázdaság történt és 9 lopás. Ebből egy még 2019-es eset volt az ipari parkban, annak az ügynek a felgöngyölítése történt meg tavaly. Jó hír viszont, hogy rablást, zsarolást és kifosztást évek óta nem regisztráltak a nagyközségben. Harkai kiemelte, hogy minden alkalommal kaptak külső segítséget az önkormányzattól és a polgárőröktől.

38 bűncselekmény volt

A beszámolóból kiderül, hogy Algyő nagyközség területén 2021-ben 38 bűncselekményt regisztráltak rendőri eljárásban, ami emelkedést mutat a 2020-as év adataihoz viszonyítva, akkor ugyanis 24 ilyen eset volt. Az emelkedés a már említett internetes vásárlásokhoz köthető, 3 esetben egyedi azonosítójellel visszaélésre derült fény, a közúti ellenőrzések során a 47-es főúton és az M43-as autópálya csomópontja környezetében embercsempészt fogtak, míg a körzeti megbízottak a kilátónál 5 személyt fogtak el kábítószer birtoklása miatt.
Az állampolgárok javait érintő lopások száma mindössze 9 darab volt, ez a szám továbbra is alacsonynak mondható. Főleg kisebb értékű alkalmi lopásokról volt szó, például letámasztott kerékpár kosarából loptak, illetve két külterületi tanyából, továbbá zárt gépkocsiból és a bölcsődébe is besurrantak. A beszámoló szerint kiemelkedő, hogy lakásbetörés nem történt a településen.
A közterületen elkövetett bűncselekmények visszaszorítása érdekében a Szegedi Rendőrkapitányság közterületi szolgálatot ellátó állományát érintően átszervezést is végrehajtott, Tápé és Algyő egy csoportkörzetbe került, így az ott dolgozó körzeti megbízottak egymást helyettesítve a lehető legnagyobb napi lefedettséget tudják biztosítani.
Vannak a rendőrség által kiemelten kezelt bűncselekmények, 14 tartozik ide. Megállapítható, hogy a településen az erőszakos személy elleni bűncselekmények közül testi sértés fordult elő 2 esetben, egyik alkalommal a 47-es főúton lévő benzinkútnál kialakult szóváltás fajult el, míg a másik testi sértés sajnos háztartási kapcsolat keretében történt.
Tavaly 34 esetben történt rendőri intézkedéssel járó közúti baleset, ezekből 27 alkalommal csak anyagi kár keletkezett, 4 alkalommal könnyű, 2 alkalommal súlyos sérüléssel járó közúti baleset történt. Ezek nagy része is a főúthoz és az autópályához köthető, Algyő belterületén inkább 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel járó estek voltak.
A rendőrség számára pótolhatatlan segítséget nyújtanak a polgárőrök is, nekik külön köszönetet mondtak a beszámolóban. Tavaly az egyesülettel tavaly 18 alkalommal 94 órában láttak el közös szolgálatot a rendőrök, ebben volt járőrözés és rendezvénybiztosítás is.
Molnár Áron polgármester a napirendi pont kapcsán arról beszélt, hogy érezhetően megnőtt a gépkocsiforgalom a településen, gyakran tilosban állnak meg az autókkal. Két neuralgikus pontot nevezett meg, a halászcsárda és a piac környékét. Elmondta, hogy a közlekedésbiztonság terén terveznek lépéseket, pályázatot is benyújtottak.
Füzesy István alpolgármester megköszönte a rendőrök egész éves munkáját és kiemelte, hogy nagyon jó a kapcsolat a körzeti megbízottakkal. Ozsváth Lászlóné óvodavezető megköszönte az együttműködést az Ovizsaru Programban, illetve abban, hogy a gyerekeknek megtanítják a közlekedésbiztonsági szabályokat. Kiss Róbert kérdésére pedig elmondták, hogy statisztikában szereplő közlekedési baleseteknek mindössze 10-15 százaléka történik a településen belül.
A beszámolót egyhangúlag elfogadta a testület.

A katasztrófavédelem beszámolóját is elfogadták a képviselők. A napirendi pont kapcsán Füzesy István elmondta, hogy tavaly Algyőn önkéntes katasztrófavédelmi csoport alakult, akiknek feladata a hivatásos állomány támogatása. Idén fejlesztéseket terveznek, például eszközvásárlást, ebben a szakmai irányítást a katasztrófavédelem látja el.

Több pénz programokra

Módosították a Gyevikult Nkft. Idei üzleti tervét is. A cég még tavaly igényt nyújtott be, miután központi bérfejlesztést tett lehetővé az állam. Akik nyertek a pályázaton, 20 százalékos bérfejlesztést kapnak erre az évre. Az önkormányzat azonban nem várta meg a pályázat elbírálását, 15 százalékos bérfejlesztésről döntött. Mivel a Gyevikult pályázatát befogadták, az önkormányzat bérfejlesztésre adott összegére nincs szükség. A cég azt kérte, hogy a valamivel több, mint 4 millió forintos többletet átcsoportosíthassa a rendezvényeinek kiadására.
A polgármester azt mondta, ezt indokoltnak tartja, mert az előadók igencsak borsos összegért vállalnak fellépéseket, szerinte lassan olcsóbb lesz külföldi együtteseket hívni, mint hazaikat. A testület támogatta az előterjesztést.

Tornaterem épülhet

Egy 200 négyzetméteres tornaterem építését tervezi a fürdő melletti üres területen a Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egyesület (SZÚVTE). Az ülésen elhangzott, hogy a tervezői értékbecslés szerint a beruházás 262 millió forint, a cukrászda melletti épület pedig szervesen kapcsolódna a fürdőhöz. Az egyesület TAO-forrásokból valósítaná meg a fejlesztést, így az önkormányzatnak nem kerülne pénzébe. A létesítmény üzemeltetési költségei több kérdést is felvetettek, ezért hatástanulmányt kért a testület, és bár nem mondható meg pontosan, hogy mennyi pénzből üzemeltethető majd a létesítmény, végül egyhangúlag támogatták, hogy a SZÚVTE pályázzon a fejlesztésre.

A szintén javarészt TAO-s forrásokból megépített jégpályáról is tárgyaltak a képviselők. Molnár Áron emlékeztetett, hogy a beruházás első ütemére, amely magát a pályát és sátrat foglalta magában 100 millió forintos önerőt tervezett az önkormányzat. Később azonban a pályázati konstrukció egyes elemei száz százalékos támogatási intenzitást kaptak az öltöző kialakításánál is, így végül az első ütemre tervezett 100 millió helyett 24 millió 648 ezer forint önerőt tett a fejlesztés első két üteméhez az önkormányzat. A beruházás két ütemének teljes költsége 497 millió forint volt. A településvezető megjegyezte, mindig próbálnak a lehető legkisebb hozzájárulással fejleszteni külső források bevonásával. Bár nem könnyű TAO-forrásokból építkezni, hiszen a forrásokat össze is kell kalapolni, de ennél a projektnél is sikerült.

A jégpálya és az öltöző üzemeltetését is átadták a Gyeviép Nkft.-től, mivel a Magyar Jégkorong Szövetség támogatási formái ezt kívánták. Az elszámolásokból viszont látszik, hogy nyereséges az üzemeltetés.

Az egyebek napirendi pontban elhangzott, hogy mivel elhunyt Major József, jelenleg nincs állatorvos a településen. Molnár reméli, ez a helyzet változik majd, illetve azt is elmondta, hogy úgynevezett összevezetéses oltást is terveznek, ami azt jelenti, hogy egy napon tartanának egy állatorvos segítségével oltási napot.

Kitért a fogadóóráin felmerült kérdésekre is, a legtöbben albérletet keresnek Algyőn, így azt kérte, aki kiadná ingatlanát, jelezze az önkormányzatnak, hogy az érdeklődőket tájékoztatni tudják.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×