× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Több mint 3,7 milliárd forintból gazdálkodik idén Algyő

|
2023. március 13. | Önkormányzat

Elfogadták a nagyközség idei költségvetését és döntöttek a képviselők a civil szervezetek támogatásáról is a testület februári ülésén. Az is eldőlt, hogy TAO-s finanszírozással egy hektáros napelemparkot létesítenek a Borbála fürdőnél, amivel az energiafüggőségét csökkenti a település.

Összesen 39 napirendi pontot tárgyalt meg az algyői képviselő-testület februári rendes ülésén. Elfogadták a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éves beszámolóját, majd a helyi társadalmi szervezetek beszámolóját tárgyalták. Ennél a napirendi pontnál Molnár Áron polgármester megjegyezte, fontos lenne, hogy időben küldjék el a szervezetek pénzügyi beszámolóikat, hogy lássák, mire költötték az önkormányzati támogatást a civilek. Ugyanezt kérték a szakbizottságok is.
Elhangzott, hogy a Magyar Vöröskereszt Algyői Alapszervezetének a beszámolója nem érkezett csak meg, ám az ok ismert, hiszen az elnökasszony a közelmúltban elhunyt, így nem volt módjukban elkészíteni. Azt javasolta a polgármester, hogy a szervezet idei támogatási kérelmét külön előterjesztésben bírálja majd el a testület.

Milliókról döntöttek

Az idei évre összesen 14 civil szervezet nyújtott be az önkormányzathoz támogatási igényt, amelyekről egyesével szavaztak a képviselők.
Az alábbi döntések születtek: az Algyői Általános Iskola Alapítvány 350 ezer forintot, az Algyői Faluvédő Polgárőr Egyesület 700 ezret, az Algyői Gazdakör 50 ezer forintot, az Algyői Nőegylet 570 ezret kap ebben az évben. Az Algyői Borbarátoknak 70 ezer forintot szavaztak meg, az idén 50 éves fennállását is ünneplő Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklubnak 1 millió 100 ezer forintot adnak, a Boldog Gyermekkor Alapítványnak negyedmillió forintot, a Gyevi Art Kulturális Egyesületnek a citerásokkal együtt 750 ezer forint jut, a Magyarországi Montessori Egyesület Dél-Alföldi Területi Körnek 150 ezer forint támogatást szavaztak meg, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Algyői Csoportja 400 ezer forint önkormányzati támogatással gazdálkodhat, a Gyeviek Baráti köre 350 ezerrel, az Algyői Kutyás Egyesület 100 ezer forinttal. Az ALTE 450 ezret kap, a Reakció Ifjúsági Közösség 500 ezer forintot, míg az Algyői Off-Road Club Sportegyesület 200 ezer forintot. Ez összesen 5 millió 990 ezer forintnyi támogatás.
Az Algyői Sportkör beszámolóját és idei évi támogatási igényét is megtárgyalták a képviselők. Ugyanannyit igényeltek, mint tavaly, 25 millió forintot, amelyet egyhangúlag elfogadott a testület. Az Algyői Úszó és Vízisport Egyesület erre az évre 1 millió 828 ezer forint támogatást kért, de két bizottság 1,2 milliót javasolt, és végül ez a javaslat kapott többséget. Az Algyői Vízisport Egyesület tavaly 1,2 milliós támogatást kapott, most másfél millió forintot kértek. A bizottságok a másfél milliós támogatást javasolták, ezt meg is szavazták a képviselők.

Több adóbevétel

Az adóbevételek második féléves alakulásáról szóló napirendnél a polgármester elmondta, hogy iparűzési adóból, építményadóból és az idegenforgalmi adóból egyaránt valamivel több folyt be, mint amennyit terveztek. A teljes évet nézve is magasabbak lettek bevételek, így tudtak tartalékokat képezni. Elmondta, hogy a 2021-es katasztrofális évhez képest a mostani eredmények sokkal jobbak lettek. Emlékeztetett, hogy azt az évet azért tudták átvészelni, mert korábban tudtak tartalékokat képezni.
„Fontos a testületnek is szem előtt tartania, hogy bármikor jöhet olyan esztendő, hogy felére csökken az iparűzési adó, ezért a tartalékok képzése és azoknak a célzott felhasználása elengedhetetlen” – hangsúlyozta.
Az előterjesztésből kiderül, hogy iparűzési adót 666-an fizettek tavaly Algyőn. Ebből 900 milliós bevétellel kalkulált 2022-re az önkormányzat, végül 1 milliárd 353 millió forint folyt be. Építményadó tekintetében pedig 75 millióval számoltak, végül 89 millió forint érkezett a nagyközség kasszájába ezen a jogcímen.

Segítik a rászorulókat

Az egyes pénzbeli és természetbeli ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítását is tárgyalták. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy régóta készülnek a szociális rendeletet módosítására, mert egy kicsit túlhaladott, főként az összeghatárok tekintetében. Sokszor kellett egyéni méltányosságot gyakorolni, sokan az összeghatárok miatt szorultak ki az ellátásokból. Az elmúlt években jelentősen csökkent a települési támogatásokra beadott kérelmek száma. Ehhez nagyban hozzájárult a bérek és nyugdíjak emelése, legtöbb esetben az egyedülálló kérelmezők jövedelme 1-2 ezer forinttal meghaladja a rendeletben meghatározott egy főre eső maximumösszeget. A csökkenést jól szemlélteti az előterjesztésben szereplő táblázat is, mely szerint például míg 2017-ben gyógyszertámogatást 85, addig tavaly 41 főnek tudtak adni. Temetési támogatás esetében 12-ről 6-ra csökkent tavaly a támogatottak száma, lakásfenntartási támogatásnál pedig 42-ről 16-ra.
Mind a nyolc támogatásnál változtatásokat eszközöltek, így többen jogosultak gyógyszerköltség támogatásra, lakásfenntartási támogatásra, rendkívüli települési támogatásra, ápolási díjra, iskolakezdési és temetési támogatásra, illetve a hulladékszállítási kedvezmény igénybevétele is változott.
A szavazás után Molnár Áron köszönetet mondott a képviselő-testületnek, hogy támogatták az elképzelést, szerinte nem jellemző ugyanis manapság, hogy egy önkormányzat szociális téren könnyít a lakosok irányába.

Fókuszban az egészség

Eldőlt, hogy idén is két alkalommal rendezik meg az Algyői Egészségheteket. Ezzel kapcsolatban Molnár Áron elmondta, ezt az ágazatot is elérték az áremelések, az önkormányzat évről-évre egyre több hozzájárulást biztosított a szűrésekre. Jankovicsné Veres Katalin, az AESZI intézményvezetője előterjesztésében kifejtette, hogy a legdrágább esetében – ami egyébként az ultrahangos vizsgálat – érdemes lehet lakossági hozzájárulást kérni a költségek fedezéséhez. Egy ultrahangos hasi- vagy pajzsmirigyvizsgálat az önkormányzatnak 20 ezer forintjába kerül, és amennyiben a maximális résztvevőszámmal kalkulálnak, messze ez a legtetemesebb összeg az egészségheteken belül, 3,3 millió forintot emészt fel. Amennyiben ez is ingyenes marad a lakosságnak, akkor csak egy egészséghetet tudnak rendezni a tetemes költségek miatt. Az előterjesztésben szereplő javaslatok közül végül azt támogatta a képviselő-testület, hogy az ultrahangos vizsgálatokért idén 5000 forint lakossági hozzájárulást kérnek, így a korábbi 6 millióról most 9,7 millió forintra emelt önkormányzati támogatás mellett van mód tavasszal és ősszel is megtartani az egészségheteket.
Így bár fizetősé válik az egyik szűrővizsgálat, érdemes tudni, hogy az 5000 forintos lakossági hozzájárulás messze alatta van bármely magánklinika árainak. Az egyik szegedi cégnél 9 és 52 ezer forint között mozog egy ultrahangos vizsgálat ára, egy másik pedig a komplex hasi ultrahangos vizsgálatot 25 ezer forintért hirdeti honlapján.

Napelempark a fürdőben

Egy TAO-pályázat felhasználásával a Borbála Fürdő területén 1 hektáros, 400 kilowattos napelempark létesítésére érkezett javaslat. Molnár Áron elmondta, hogy a pályázat 100 százalékos támogatottságú, ám fontos tudni, hogy a TAO-pályázatok sosem tartalmazzák az előkészítést, tehát ez adja az önerőt.
Beszámolt arról is, hogy az önkormányzat még tavaly készíttetett egy tanulmánytervet, hogy milyen lehetőségeik vannak arra, hogy bizonyos beruházásokkal csökkentsék energiafüggőségüket. A terv nagyívű és kisebb fejlesztési javaslatokat is tartalmaz, ez a közepes méretűek közé tartozik.
Elmondta, a Borbála Fürdő gázfelhasználása az új kút hamarosan várható elindulása után szinte teljesen kizárható lesz, viszont az áramfelhasználás csökkentésére nincs jobb javaslat, mint egy napelempark. Bár a körülményekhez képest jó szerződést tudott kötni az önkormányzat a szolgáltatóval, a Gyevitur Nkft. januári villanyszámlája így is 14 millió forint volt, ami egyébként háromszorosa a korábbinak. A fürdőben az áramfogyasztást nem a világítás határozza meg, hanem a szivattyúk és egyéb rendszerek működtetése adja a zömét, tehát egész évben várhatóan ez a költség hárul a társaságra havi szinten. A polgármester megjegyezte, saját költségen is megérné a napelempark létestésre, hiszen két év alatt megtérülne a beruházás a jelenlegi árak mellett. Mivel azonban 100 százalékos támogatottsággal tudják telepíteni, így nem is lehet kérdés, hogy szükség van-e a fejlesztésre.
A 400 kilowatt nagyjából a mostani fogyasztást lefedi, de érdemes tudni, hogy télen a kalkulációk szerint nem lesz elegendő, tehát valamennyi áramszámlára lehet számítani, csak a jelenleginél jelentősen kevesebbre. Molnár kalkulációi szerint a napelempark meg is épülhet idén, gyenge pontnak az MVM-et nevezte, ugyanis ha a jelenlegi hálózat nem megfelelő a rendszerbe tápláláshoz, akkor rendszerfejlesztést is kell eszközölni. Úgy összegzett, hogy két nagyobb önerős feladat van: a tervezés és az esetleges hálózatfejlesztés költsége.
A napelempark létesítése egyébként a korábban már elnyert TAO-s tornaszoba építési projektet váltaná ki. Van ugyanis lehetőség a pályázat átminősítésére, így jelenleg a terveztetés a feladat. Négy tervezői csapattól érkezett árajánlat, egyik viszont későn küldte, így három közül választott a testület. A 8,3 millió forintos, legkedvezőbb árajánlatot fogadta el a testület egyhangúan.

Lámpatesteket cserélnek

A közvilágítás fejlesztéséről már tavaly is tárgyalt a képviselő-testület, most viszont konkrét javaslatok kerültek az asztalra. Mint ismert, Algyőn a közvilágításért fizetendő díj a háromszorosára drágult, így szükséges a fejlesztés, ha kevesebbet szeretne fizetni ezért a nagyközség, mint 66 millió forint évente.
Az előterjesztés több verziót és ahhoz kapcsolódóan költségvonzatot is tartalmazott. Amennyiben Algyőn az összes, 822 lámpatestet LED-esre cserélik, az várhatóan bruttó 158 millióba kerül a tervezéssel és kivitelezéssel együtt. Amennyiben az úgynevezett archaizáló lámpatestek, azaz a frekventált területeken lévő díszesebb lámpák nélkül végzik a fejlesztést, az bruttó 122 milliós költséggel járna. A harmadik lehetőség, hogy az összes nagyfogyasztású, úgynevezett nagynyomású nátrium lámpatestet korszerűsítik az archaizálókkal együtt, az 106 millió forintba kerül, míg amennyiben kizárólag a 354 darab nátrium lámpatest cseréjét végzik el, azért mintegy 70 milliót kell fizetni.
Az előterjesztés kapcsán Molnár Áron úgy vélekedett, hogy az utolsó verzió az, amit elbír Algyő idei költségvetése, és később a források függvényében lehet majd folytatni a modernizációt. A képviselők ezt elfogadták, így 70 millió forintot különítettek el erre a célra. A fejlesztéssel a jelenlegi árak mellett éves szinten 20,5 milliót spórolnak, tehát három és fél év alatt megtérül a beruházás.
A testületin 15 millió forintot szavaztak meg a szabadstrand áramszolgáltatásának és közvilágításának helyreállítására a képviselők. A strandhoz vezető út mentén régi, fa villanyoszlopokon vezették az áramot, ám egy fa rádőlt az egyikre, és mivel a vezeték magával húzta az oszlopokat, végül három dőlt ki. Amennyiben a három oszlopot és a vezetéket állítják helyre, az bruttó 10,5 millió forintba kerülne, ha pedig a föld alá helyezik a vezetéket, akkor 15 milliót kell fizetnie az önkormányzatnak a munkáért. Ez utóbbi mellett döntöttek a képviselők.

Elfogadták a büdzsét

A nagyközség költségvetésének idei főösszege 3 milliárd 713 millió 541 ezer forint. A napirendi pont kapcsán a polgármester azt mondta, ő még mindig az óvatos tervezés híve, okulva a 2021-es eseményekből. Közölte, hiába jobbak az adóbevételek, nagyobbak az elvonások is, ugyanis Algyő által a központi költségvetésbe fizetendő szolidaritásai adó jelentősen nőtt, a tavalyi 311 millióról 440 millióra. Megjegyezte, az állami normatív támogatások is emelkedtek, így nagyjából „nullára jönnek ki”, hiszen amennyivel több forrás jön idén az államtól, annyival többet is kell befizetniük a központi költségvetésbe.
Jó hírként számolt be a településvezető arról, hogy idén mer az önkormányzat fejlesztésekben gondolkodni, mert az elmúlt 2-3 évben a megszokott fejlesztési hullám elmaradt, mivel nem volt rá pénz, szinte csak pályázatokból tudtak előre haladni. Beruházások tekintetében egyébként 755 millió forint felhalmozási kiadás szerepel a büdzsében, ez az áthúzódó tételeket és az induló beruházások összegét egyaránt tartalmazza.
Ha a költségvetés számait böngésszük, elmondható, hogy az önkormányzat a kormánytól csaknem 142 milliót kap idén a működésének általános támogatására. A köznevelési feladatokra 191 millió érkezik, ami az előző évi előirányzathoz képest 25 milliós emelkedést mutat. A szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatokra 37 millióval több, 159 millió folyik be a kasszába.
Helyi adóbevételek kapcsán csaknem 1 milliárd 82 millióval kalkulál idén az önkormányzat, ebből az építményadó 80 millió lehet, iparűzési adó esetében pedig 1 milliárdos bevételt várnak.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Idén januárban a Nemzeti Művelődési Intézet alkotói pályázatot írt ki „Egyszer volt, hol nem volt” címmel a szakköri közösségek számára. Pályázni lehetett bármilyen ASzakkörön készített alkotással, amely a magyar népmesék világát, szimbolikáját, történeteit, mesefiguráit tükrözi vissza.

2024. március 18. | Kultúra Bővebben

Csaknem 5 milliárd 260 millió forint Algyő idei költségvetése, amelyet a februári ülésen fogadtak el a testület tagjai. Pozitívumként elhangzott, hogy ez az első olyan év, amikor a szolidaritási adó kevesebb, mint a nagyközségnek juttatott állami normatíva.

2024. március 14. | Önkormányzat Bővebben

A régi elemek új köntösben várják a mozogni vágyókat. Átadó beszédében Molnár Áron polgármester a mozgás fontosságáról beszélt. A parkot az Algyői Vízisport Egyesület kajakosai próbálták ki először.

2024. március 07. | Sport Bővebben

Az Algyői Vízisport Egyesület toborzást tartott az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola alsó tagozatos diákjai számára.

2024. március 06. | Sport Bővebben

10 óra után nem sokkal karambol történt, ezúttal a 47-esen, az Algyői Halászcsárdánál ütközött két autó.

2024. március 06. | Rendőrség Bővebben

×