× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Több mint 130 polgármesteri határozat született eddig Algyőn

|
2021. február 18. | Önkormányzat

A veszélyhelyzet idején a tavalyi évben 114 polgármesteri határozatot hozott Molnár Áron, ebből 39 az ősszel elrendelt korlátozások után született, míg idén eddig 23-at jegyzett a településvezető. Készül a nagyközség idei költségvetése is, amelyben tartalékokat képeznek, de a fejlesztések sem állnak le.

Előrelépés történt tavaly Algyő fő útszakaszának, a Kastélykert és a Vásárhelyi utcáknak az ügyében. Mint ismert, a nagyközség átvenné saját kezelésbe a szakaszt a Magyar Közút Nzrt.-től, amennyiben felújítanák azt, aláírásokat is gyűjtöttek a cél érdekében. A tavaly meghozott polgármesteri határozatok közül ezért is kiemelkedő a 67-es számú, amely a Kastélykert és Vásárhelyi utcák üzemeltetői jogainak átvételére vonatkozott. Ezzel kapcsolatban Molnár Áron elmondta, hogy az államtól átkerült az említett szakaszon a padka és a házak közötti terület Algyő tulajdonába. Maga az úttest még nem az önkormányzaté, arra várnak, hogy egy esetleges felújítás után azt is átveszik, de ebben a kérdésben még nem született döntés.

Szintén döntés született arról, hogy nem áll le a rotavírus elleni védőoltási program és a Bursa Hungarica Ösztöndíjprogram sem, ez utóbbival a szociálisan rászoruló felsőoktatási intézményben tanuló algyői fiatalokat támogatják.

Megmaradt a stabilitás

Az egyik legfontosabb tavalyi határozat a 79-es számot viseli, ez az önkormányzat költségvetési gazdálkodását tekinti át az első három negyedév tekintetében. Erre sokáig vártak, mert nem lehetett tudni, miként alakulnak a település adóbevételei.

„Egy picit magasabbak lettek az adóbevételek, mint  prognosztizáltuk, igaz mindegyik csökkent az eredeti előirányzathoz képest. Iparűzési adóbevételből 1 milliárd 300 millió forintot vártunk 2020-ra, ehhez képest 1 milliárd 146 millió érkezett be. Építményadóból 6 millióval kevesebb folyt be, összesen 72 millió forint. Ezen felül a gépjárműadónál 23 millió esett ki” – részletezte Molnár Áron. Mindezek a likviditás szempontjából fontosak, hiszen az önkormányzatnak 2021 márciusáig előre kell terveznie a kiadásait. „December elsején 390 millió forint volt elérhető a számlánkon, ennek kell márciusig kitartania, ezért sem eszközöltünk nagyobb változtatásokat a költségvetésben” – magyarázta.

A legnagyobb kérdés most az, hogy miként változnak a tavalyihoz képest az adóbevételek. Zajlik a költségvetés tervezése, amiben jóval kevesebb iparűzési adóval számolnak, nagyjából 30 százalékos csökkenéssel.

„Mindenütt próbálunk racionalizálni, megpróbáljuk az eddig megszokott színvonalat tartani az üzemeltetésben, az intézmények működésében és szolgáltatásokban úgy, hogy nagyon odafigyelünk a kiadási oldalra. Több 10 milliót próbálunk spórolni” – tette hozzá.

Fejlesztenek

A 93-as számú határozat az idei költségvetés fejlesztési javaslatait tartalmazza. Ezt minden évben tárgyalja a képviselő-testület több alkalommal is. Az eredeti elképzelés szerint a 2 pályázatot is érintő bölcsődeépítés lesz a kiemelt projekt Algyőn. Ennek 150 millió forintos önerőkeretet is biztosítottak, amit le is kötöttek. Molnár azt mondta, mivel az építési beruházások költségei kiszámíthatatlanok az előzetes tervezői becslések ellenére is, ezért hamarosan feltételes közbeszerzést írnak ki a bölcsődeépítésre. 

A többi fejlesztésnél prioritásokat határoztak meg, összesen 4 csoportra bontva azokat. Az első délnyugati lakópark második üteme, ami csapadékvíz-elvezetést, járdaépítést és tereprendezést tartalmaz a kertészeti munkák mellett, ezt be szeretnék fejezni idén. Ugyancsak az első csoportban van a Tisza-part fejlesztése, további 5 milliót költenének rá, de a Kastélykert utcán a járdaépítés befejezését is tervezik, és 5 milliót terveznek intézményi felújításokra.

A második prioritásban aszfaltozás és a délnyugati lakópark harmadik üteme található, a harmadik pedig például játszótérfejlesztést, utcanévtábla cseréket és a Kuktor-tó rehabilitációját tartalmazza. A negyedik prioritásban az aszfaltozás a legnagyobb tétel, ez elképzelhető, hogy idén elmarad.

Nem veszik el a forrás

Visszaadtak egy Leader-pályázatot is, ami a vízisport központ kialakítása lett volna a volt fehér iskolában. A Kajak-Kenu Szövetség egy nagyobb összeget, nagyjából 50 milliót költött volna erre, ám mivel a szövetség is kevesebb keretből tudott gazdálkodni a koronavírus-járvány miatt, úgy tűnik, idén sem lesz pénzük erre a projektre. Molnár hangsúlyozta, a pályázathoz rendelt forrás azonban nem veszik el, más, egy másik turisztikai célú beruházásra szeretnék fordítani. A tervek már készülnek, a Tisza-partot, a Szent Anna teraszt és a szabadstrandot fejlesztenék.

Molnár Áron elmondta, több, költségalapú bérlakással kapcsolatos döntés is született. Csak tavaly novembertől 4 bérlakást hirdettek meg, amivel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a kiválasztás meghatározott szempontrendszer szerint történik. Olyanok nyertek a kiírásokon, akik az adott pályázók közül a legtöbb feltételnek megfeleltek.

forrás: Algyői Hírmondó

kapcsolódó anyagok: előterjesztések, határozatok

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×