× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Természetközeli védekezést vetnek be a szúnyogok ellen

|
2021. május 05. | Önkormányzat

Kitakarítják a fokokat és leeresztik a vizet a kubikgödrökből, amelyekben a szúnyogok szaporodni szoktak. Az invázió elleni védekezésben a katasztrófavédelem is segített. 

Folyamatosan dolgoztak a munkagépek az algyői Tisza-parton, ahol a Szent Anna-kikötőt és a Tiszavirág Szabadstrandot összekötő tanösvényen a fokok kitakarítása zajlott. A cél az volt, hogy a kubikgödrökből is eltűnjön a víz, gátat szabva ezzel a szúnyoglárvák kikelésének.

Molnár Áron polgármester elmondta, az ártérben tavaly végeztek el egy felmérést, ekkor derült ki, hogy hét fok is leromlott állapotban van, így összefogtak a Gyeviép Nkft.-vel és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, hogy rendezzék a kialakult helyzetet. Most azt a két fokot takarították ki, amelyek a látogatott partrészeket érintik.

Ugyanakkor a Dél­alföldi Erdészeti Zrt. (Dalerd) is jelezte az önkormányzat felé, hogy a beteg nyárfákat tavasszal szeretnék kivágni a tanösvényen, azonban ezt a munkát megakadályozták a vízzel telített kubikgödrök. Éppen ezért a társaság vállalta, hogy az egyik fokot – amelyen a tanösvény hídja átível – ők teszik rendbe, így amint eltűnt a víz, megkezdődhet a fakitermelés.

Amíg a Dalerd végzi a munkáját, addig a Gyeviép Nkft. felújítja és meghosszabbítja a fémhidat, így erre az időszakra lezárták a tanösvénynek ezen részét a balesetveszély miatt.

A településvezető jelezte, tavasszal még egy harmadik fokot is rendbe tesznek, ez a jelenlegi szabadstrandnál és a régi strandnál van. Az utóbbi helyszínből egyébként idén kutyás strandot csinálnak.

Molnár Áron közölte, a három fok kitakarításával a kubikok jelentős részéből eltűnt a víz, és abban bíznak, hogy ezzel a természetközeli módszerrel sikerül megakadályozni azt a szúnyog­inváziót, ami a korábbi években megnehezítette az algyőiek nyarát. Később persze a többi fok is sorra kerülhet, valamint a most rendezett fokokat évről évre karbantartják.

Hozzátette, céljuk elérésében a katasztrófavédelem is segítségükre volt, hiszen idén először Csongrád-Csanád megyében, Algyő érintésével kezdődött meg az országos szúnyoggyérítés.

A Tisza-parti településen április 22-én végeztek légi kémiai gyérítést.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×