× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Természetközeli védekezést vetnek be a szúnyogok ellen

|
2021. május 05. | Önkormányzat

Kitakarítják a fokokat és leeresztik a vizet a kubikgödrökből, amelyekben a szúnyogok szaporodni szoktak. Az invázió elleni védekezésben a katasztrófavédelem is segített. 

Folyamatosan dolgoztak a munkagépek az algyői Tisza-parton, ahol a Szent Anna-kikötőt és a Tiszavirág Szabadstrandot összekötő tanösvényen a fokok kitakarítása zajlott. A cél az volt, hogy a kubikgödrökből is eltűnjön a víz, gátat szabva ezzel a szúnyoglárvák kikelésének.

Molnár Áron polgármester elmondta, az ártérben tavaly végeztek el egy felmérést, ekkor derült ki, hogy hét fok is leromlott állapotban van, így összefogtak a Gyeviép Nkft.-vel és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, hogy rendezzék a kialakult helyzetet. Most azt a két fokot takarították ki, amelyek a látogatott partrészeket érintik.

Ugyanakkor a Dél­alföldi Erdészeti Zrt. (Dalerd) is jelezte az önkormányzat felé, hogy a beteg nyárfákat tavasszal szeretnék kivágni a tanösvényen, azonban ezt a munkát megakadályozták a vízzel telített kubikgödrök. Éppen ezért a társaság vállalta, hogy az egyik fokot – amelyen a tanösvény hídja átível – ők teszik rendbe, így amint eltűnt a víz, megkezdődhet a fakitermelés.

Amíg a Dalerd végzi a munkáját, addig a Gyeviép Nkft. felújítja és meghosszabbítja a fémhidat, így erre az időszakra lezárták a tanösvénynek ezen részét a balesetveszély miatt.

A településvezető jelezte, tavasszal még egy harmadik fokot is rendbe tesznek, ez a jelenlegi szabadstrandnál és a régi strandnál van. Az utóbbi helyszínből egyébként idén kutyás strandot csinálnak.

Molnár Áron közölte, a három fok kitakarításával a kubikok jelentős részéből eltűnt a víz, és abban bíznak, hogy ezzel a természetközeli módszerrel sikerül megakadályozni azt a szúnyog­inváziót, ami a korábbi években megnehezítette az algyőiek nyarát. Később persze a többi fok is sorra kerülhet, valamint a most rendezett fokokat évről évre karbantartják.

Hozzátette, céljuk elérésében a katasztrófavédelem is segítségükre volt, hiszen idén először Csongrád-Csanád megyében, Algyő érintésével kezdődött meg az országos szúnyoggyérítés.

A Tisza-parti településen április 22-én végeztek légi kémiai gyérítést.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)

 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×