× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Természetközeli védekezést vetnek be a szúnyogok ellen

|
2021. május 05. | Önkormányzat

Kitakarítják a fokokat és leeresztik a vizet a kubikgödrökből, amelyekben a szúnyogok szaporodni szoktak. Az invázió elleni védekezésben a katasztrófavédelem is segített. 

Folyamatosan dolgoztak a munkagépek az algyői Tisza-parton, ahol a Szent Anna-kikötőt és a Tiszavirág Szabadstrandot összekötő tanösvényen a fokok kitakarítása zajlott. A cél az volt, hogy a kubikgödrökből is eltűnjön a víz, gátat szabva ezzel a szúnyoglárvák kikelésének.

Molnár Áron polgármester elmondta, az ártérben tavaly végeztek el egy felmérést, ekkor derült ki, hogy hét fok is leromlott állapotban van, így összefogtak a Gyeviép Nkft.-vel és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, hogy rendezzék a kialakult helyzetet. Most azt a két fokot takarították ki, amelyek a látogatott partrészeket érintik.

Ugyanakkor a Dél­alföldi Erdészeti Zrt. (Dalerd) is jelezte az önkormányzat felé, hogy a beteg nyárfákat tavasszal szeretnék kivágni a tanösvényen, azonban ezt a munkát megakadályozták a vízzel telített kubikgödrök. Éppen ezért a társaság vállalta, hogy az egyik fokot – amelyen a tanösvény hídja átível – ők teszik rendbe, így amint eltűnt a víz, megkezdődhet a fakitermelés.

Amíg a Dalerd végzi a munkáját, addig a Gyeviép Nkft. felújítja és meghosszabbítja a fémhidat, így erre az időszakra lezárták a tanösvénynek ezen részét a balesetveszély miatt.

A településvezető jelezte, tavasszal még egy harmadik fokot is rendbe tesznek, ez a jelenlegi szabadstrandnál és a régi strandnál van. Az utóbbi helyszínből egyébként idén kutyás strandot csinálnak.

Molnár Áron közölte, a három fok kitakarításával a kubikok jelentős részéből eltűnt a víz, és abban bíznak, hogy ezzel a természetközeli módszerrel sikerül megakadályozni azt a szúnyog­inváziót, ami a korábbi években megnehezítette az algyőiek nyarát. Később persze a többi fok is sorra kerülhet, valamint a most rendezett fokokat évről évre karbantartják.

Hozzátette, céljuk elérésében a katasztrófavédelem is segítségükre volt, hiszen idén először Csongrád-Csanád megyében, Algyő érintésével kezdődött meg az országos szúnyoggyérítés.

A Tisza-parti településen április 22-én végeztek légi kémiai gyérítést.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt Algyőieket, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2024. július 22. napjától 2024. augusztus 25. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2024. július 16. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Házi Gondozói Szolgálata pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony keretében házi gondozó munkakör betöltésére.

2024. július 15. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

×