× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tele van az algyői földgáztároló

|
2009. december 23. | Gazdaság

Befejeződött az algyői stratégiai földgáztároló feltöltése. A magyarok tartanak az orosz–ukrán gázválság megismétlődésétől, de többségük szerint Magyarország érdemi lépéseket tett az ellátás biztonságáért.

Befejezték az algyői stratégiai földgáztároló feltöltését, a tárolóban 1,2 milliárd köbméter készlet van, ami az E.ON zsanai földgáztárolójában lévő 200 millió köbméterrel együtt 1,4 milliárd köbméter stratégiai készletet jelent – közölte a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ).

A Szeged határában 150 milliárd forintból készült, csaknem két kilométer mélyen lévő tárolóba – földrajzi nevén Szőreg-1 – 2009. október 1-jén kezdték el besajtolni a földgázt.

A biztonsági készlet 45 napra elegendő, napi 20 millió köbméter kapacitással hozható felszínre. A tárolóban elhelyezett készlet értéke mintegy 360 milliárd forint, amit a készlet tulajdonosa, az MSZKSZ hitelből finanszíroz.

A parlament még 2006-ban alkotott törvényt arról, hogy stratégiai földgáztárolót kell építeni. A fejlesztés 2 és fél évvel ezelőtt kezdődött, a beruházó az MMBF Földgáztároló Zrt. volt, amelynek a Mol Nyrt. a meghatározó tulajdonosa.

A magyarok egyébként tartanak attól, hogy megismétlődik az orosz–ukrán gázválság (2009 januárjában Oroszország és Ukrajna elszámolási vitái miatt leállt az Európába irányuló gáztranzit). A lakosság 60 százaléka szerint ez 2010-ben valószínűleg, 15 százalék szerint biztosan újra bekövetkezik – ez derült ki az energiainfo.hu és a Forsense közös felméréséből. A megkérdezettek többsége szerint azonban Magyarország érdemi lépéseket tett az ellátásbiztonság javítása érdekében.

Balázs Péter külügyminiszter kedden és szerdán tárgyalást folytat Kijevben Petro Porosenko ukrán külügyminiszterrel, akivel áttekintik Magyarország és Ukrajna kapcsolatait, az energiabiztonság és a megbízható gáztranzit kérdéseit, valamint a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztésének lehetőségeit is.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×