× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szünidei tanácsok - Nyári „TINI-KÉK”

|
2009. június 09. | Rendőrség

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya készülve a nyári szünidő beköszöntére, elkészített egy kiadványt fiatalok számára. A brosúra azokra a veszélyekre hívja föl a figyelmet, amelyeknek ezekben a hónapokban leginkább ki vannak téve gyermekeink.

Szünidei tanácsok - Nyári „TINI-KÉK”

Elérkezett a már nagyon várt nyári szünidő ideje. Az iskolai megpróbáltatások után a többnyire jól megérdemelt pihenésé a főszerep.

Töltsétek tartalmasan, és használjátok ki a vakáció, a jó idő nyújtotta lehetőségeket!

A nagyobb szabadság, a kalandok keresése azonban veszélyeket is rejthet magában.

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmeteket ezekre a veszélyekre, hogy a szeptemberi iskolakezdésnél senkinek se kelljen kellemetlen élményekről beszámolnia régi vagy új osztálytársainak.

Személyes biztonságotok érdekében fogadjátok meg tanácsainkat, hiszen a „bajok”, az esetleges balesetek, bűncselekmények egy kis odafigyeléssel, elővigyázatossággal általában elkerülhetők.   

Szeretnénk, hogy valóban élvezzétek a vakációt. Kívánunk Nektek hasznos időtöltést földön - vízen, vízben, vagy akár a levegőben!

A nyári melegben, a legmelegebb nappali órákban ne sportoljatok, ruházatotok legyen szellős! Fokozottan ügyelni kell a rendszeres folyadékpótlásra, lehetőség szerint friss víz formájában, pótolva ezzel a vízveszteséget.

Fontos, hogy a szüleitekkel megbeszélt időpontokhoz tartsátok magatokat, mindig tudjanak róla, hogy hol vagytok. A kalandvággyal kezdődő csavargásoknak gyakran bűncselekmény a vége. Nyaranta megnövekszik az eltűnés miatt körözött fiatalok száma…

„Alkalom szüli a tolvajt” - hallhattátok szüleitektől, nagyszüleitektől. Ne hívjátok fel magatokra a figyelmet feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal (mobil, ékszerek stb.)!

Készpénzt lehetőleg ne, vagy csak több helyen elosztva tartsatok magatoknál. Ha van bankkártyátok, annak PIN-kódját ajánlatos a kártyától elkülönítve tárolni.

Ha valamilyen esti programon szeretnétek részt venni, oda lehetőleg csoportosan, vagy idősebb személy kíséretében menjetek. Kerüljétek a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!

Legyetek óvatosak az idegenekkel! Ne szálljatok be ismeretlen autóba, ne engedjetek idegent a lakásba.

A szórakozóhelyeken lehetőleg palackozott, alkoholmentes italt célszerű fogyasztani. Ne adjatok esélyt, hogy akaratotokon kívül bármi olyan szert tegyenek bele, keverjenek hozzá, amivel a cselekvőképességet, szabad akaratot akadályoznák, befolyásolnák!

A szabados élet, a "mindent ki kell próbálni" felfogás könnyen vezethet el a kábítószerekig. Fontos tudnotok, sok kábítószer akár csak egyszeri kipróbálása is függőséget okozhat.

A „diszkóbalesetek”, közlekedési tragédiák elkerülése érdekében bulik után használjátok a tömegközlekedést vagy a taxit. Benneteket is hazavárnak!

A kamaszkor egyik nagy változása, hogy szexuálisan éretté váltok, amely a testi örömökön túl komoly veszélyforrás is lehet. Saját teste felett mindenki maga rendelkezik, jogotok van nemet mondani az akaratotok ellenére hozzátok közeledőnek! A szexualitás nem arra való, hogy másoknak szívességet tegyünk.

Sport, játék, strandolás közben is vigyázzatok értékeitekre. Fürdőzés közben se hagyjátok őrizetlenül a holmikat. Pénzt vagy egyéb értéket tároljátok biztonságos helyen!

Szabad vizek mentén csak a kijelölt fürdőhelyen történő strandolás a biztonságos, ahol szükség eseten megoldható a gyors mentés. 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó14 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet. Felhevült testtel, teli gyomorral, bódult állapotban, soha ne strandoljatok!

A természetes vizekben, bányatavakban, víztározókban való fürdőzés kiszámíthatatlan következményekkel járhat, halálhoz is vezethet.

A vízibicikli, gumimatrac használata is komoly felelősség. Az arról vízbe ugró, vagy csúszó személytől eltávolodó fürdőeszközre nehéz visszakapaszkodni, és adott esetben el is sodródhat.

Ha csónakban élvezitek a vízi élet szépségét, tartsátok be a vízi jármű felelős vezetőjének, a kapitánynak az utasításait! A csónakot elhagyni, csak az azt vezető személy engedélyével lehet. Ajánlatos mentőmellény, mentőgallér használata.

A hőségben a figyelem csökkenhet, és bágyadtabbá válhatunk, ezért közlekedésnél fokozottan ügyelni kell a szabályok betartására.

Kerékpározás, görkorcsolyázás közben legyen rajtatok a megfelelő védőfelszerelés (sisak, térd-, könyök, és tenyérvédő), szükség esetén pedig a láthatósági mellény!

A biciklik megfelelő műszaki állapotát a biztonságos közlekedés érdekében rendszeresen ellenőrizni kell.

A káros (játék)szenvedély kialakulásához az első lépés a napi zsebpénz „felelőtlen” elköltése. Veszélyes lehet a bevásárló központokban történő céltalan őgyelgés. A szerencsejátékok, nyerőgépek és komputeres játékok függőséget okozhatnak. A függőség azt jelenti, hogy többé nem Ti döntötök arról, hogy élvezitek-e ezeket, hanem azok döntenek Rólatok: már nem tudtok meglenni nélkülük.

Az internet kinyitja a világot, ugyanakkor észrevétlenül bajba sodorhat, ha nem tartjátok be az alapvető felhasználói szabályokat. Azaz ne adjátok ki magatokat: teljes nevet, címet, telefonszámot, semmilyen személyes adatot ne szerepeltessetek! Ha a fényképeteket megjelenítitek a hálózaton, tudnotok kell, hogy azzal vissza lehet élni. Ha különböző fórumokon kapott üzenetek riadalmat, félelmet keltenek Bennetek, szóljatok a szüleiteknek, jelezzétek felnőttnek. Kérjetek segítséget!
Legyetek jók, ha tudtok! A többi nem számít…

Ha olyan eseményt észlelsz, amelynél külső, szaksegítség hívása indokolt jó, ha ismered ezeket a telefonszámokat:

INGYENES SEGÉLYHÍVÓK:

Rendőrség: 107
 Mentők: 104
 Tűzoltók: 105

 

További hírek

Nagyon jó hangulatban zajlott az Algyői Könyvtár szervezésében megrendezésre került 2. "Kocsmakvíz" est a Szent Anna Teraszon. A nyertes csapatok a 'Csontdarálók' Nagy Sanyi kapitánnyal és a 'Tolni' csapat Boros Kriszta kapitánnyal. Szoros verseny volt az újonc 'Első helyezett' csapattal, akik a legjobb gyüttmönt csapat címet vihették haza.

2023. szeptember 29. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Parlando Énekegyüttes felvételt nyert a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. Az együttes 22 éve ápolja és törekszik megőrizni a magyar operett hagyományait. Fellépéseikkel sokakkal megszerettették ezt a műfajt. A kulturális örökség szakkategóriába sorolt Parlando munkájának méltó elismerése ez.

2023. szeptember 28. | Kultúra Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár irodalmi és grafika pályázatot hirdet „Amikor a toll kibicsaklik” címmel.

2023. szeptember 27. | Kultúra Bővebben

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

×