× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szegedi fejlesztők műhelyének látogatása a Szivárvány Óvodában

|
2014. március 07. | Oktatás

Szegedi Óvodák Igazgatóságának a fejlesztők műhelye elnevezésű programjának részeként szakmai napra látogattunk az Algyői Szivárvány Óvodába. A szegedi fejlesztő műhely vezetje (Győriné Süle Emese) és az algyői óvoda vezetője (Ozsváth Lászlóné Valika) megbeszélése alapján, konkrét és nagyon színes módszertani bemutatókkal és tevékenységekkel tarkított foglakozásokon vehettünk részt.

Az óvoda minden dolgozója nagy szeretettel fogadott bennünket és röviden bemutatták az óvodájukat, elmondták milyen módszerrel, és sajátosságokkal ismerkedhetünk meg ezen a napon.

Az óvoda hangulata és az ott töltött idő és a megélt pillanatok egy varázslatos világba röpítettek bennünket. Ezen a délelőttön még mi is gyermekeknek érezhettük magunkat.

A nagyon gazdag tevékenységek és a meghitt légkör hamar magával ragadott bennünket. A gyermekek a megszokott napirendjük szerint tevékenykedtek. Minden nagyon pontosan, egymásra épült a folyamatos játék és a kezdeményezések mellett.

Megismerkedhettünk a Montessori pedagógia alkalmazhatóságával és módszertani sajátosságaival, valamint a Kompetencia alapú program összekapcsolt lehetőségeivel. Bebizonyosodott számunkra, hogy mindkettő hasonló módon és akár egymással ötvözve is nagyon jól alkalmazható.

A gyermekek már az óvodába lépéstől egy nagyon tudatos és következetes nevelési és oktatási program részesei.

Olyan csoport szobák és óvó nénik fogadják és vezetik őket végig a 3–4 év alatt, olyan lehetőségeket kapva, hogy valóban igaz az a mottó: „Jó itt gyereknek lenni!”

A családias és biztonságot nyújtó légkörben a gyermekek mindent megismerhetnek és felfedezhetnek, amihez csak kedvük van. Ehhez, és a tudáshoz olyan innovatív pedagógusok segítik, és jutatják el a gyermekeket, akik mindig készek és nyitottak mindenre és nagy szeretettel várják nap, mint nap őket.

Megtapasztalhattuk az egyéni különbségek szem előtt tartását és az e szerinti tervezést és bánásmódot.

A fejlettségeket és életkori sajátosságokat figyelembe véve minden gyermek megtalálhatja azt a tevékenységet, amiben a legjobban érzi magát. A csoport szobák berendezése és a tárgyak elhelyezése nagymértékben segíti őket az önállóvá válásban. Az Óvoda udvara a mozgás örömét és a szabadban való játék lehetőségét mindenben kielégíti számukra.

A külön elkerített kis mini „várost” is láttunk, ami maga a csoda és az óvodavezető elmesélte, hogy külön rendezvények helyszíne is egyben, amikor olyan tervezett program van, hogy akár a családok együtt is részt vehetnek.

A fejlesztôpedagógus kolleganő elmondta, hogy az óvodában hogyan és mi alapján mérik fel a gyermekeket, és hogyan történik a felzárkóztatás. Az egyéni és kiscsoportos foglalkozásokat egy nagyon jól felszerelt fejlesztö szobában zajlik. Örömmel fogadtuk, hogy ha lehetőség adódik és szükséges bent a csoportban is, segíti az óvó nénik munkáját.

Az olyan gyermekeknél, akiknél szükséges külső szakemberek is, helyben segítik a gyermekek fejlődését, ami az algyői szülőknek külön nagy segítség lehet!

Az óvoda vezetője dinamikus, személyisége ösztönző jó vezetői egyénisége lehetővé teszi, hogy egy nagyon jól felszerelt és szakmailag folyamatosan megújulni képes erős szaktudású kollektíva biztosítsa a gyermekek számára ebben az életkorban a legfontosabbat: A szabad, örömteli játék és tudás megszerzésének lehetőségét.

 

További hírek

Szeptember elsején ünnepelte születésnapját, az algyői Bóbita Bölcsőde, ugyanis 2007 őszén nyitotta meg kapuit. Az intézmény az elmúlt 15 évben mintegy 400 kisgyermek számára biztosított ellátást.

2022. szeptember 24. | Bővebben

Zsinórban harmadjára nyert az Algyő, pedig sokáig pontszerzésre állt az FK 1899 Szeged, viszont a végén a hazaiaknak sikerült feltörniük a szegediek kapuját, és ezzel felléptek a dobogó harmadik fokára.

2022. szeptember 23. | Sport Bővebben

A központi címregiszterről és a címkezelésről szóló kormány rendelet bekezdése értelmében a Kormány címképzésért felelős szervként, az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét jelölte ki.

2022. szeptember 22. | Önkormányzat Bővebben

A település a rendszerváltás után önállósult, levált Szegedről. Azóta az itt olajkutakat működtető Moltól érkező iparűzési adónak köszönhetően gazdag településnek számít. Illetve: annak számított.

2022. szeptember 22. | Napjaink Bővebben

Felhívom a figyelmet, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal mézelő méhek nyúlós költésrothadásának megállapítása miatt méhegészségügyi települési zárlatot rendelt el – a csatolt térkép alapján – az alábbi területre

2022. szeptember 21. | Bővebben

×