× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szalagkorlátot és világítást kap a 47-es

|
2013. november 21. | Gazdaság

Évek óta húzódik a 47-es Szeged és Algyő közötti felújítása: szerdán végre megjelent a közbeszerzési felhívás. A tervek szerint közvilágítást is kap a négysávos út, zajvédő fal is épül Algyőnél.

Évek óta tervezi a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a 47-es út felújítását az M43-as körforgalom és az algyői Tisza-híd között, a közbeszerzést mégis csak tegnap tették közzé. A Szegedet Hódmezővásárhellyel 2009 óta négy sávon összekötő, Debrecenig tartó 47-esre ráfér a korszerűsítés: naponta 8000 személygépkocsi és több mint 3300 teherautó használja a másodrendű főutat.

Az Algyő és Szeged közötti szakasz kis túlzással csak a belső sávban járható, ugyanis a külső sávot „megették" a teherautók, a kocsik mintha vasúti sínen zötykölődnének. Az átépítés sokat váratott magára, a 47-es felújítását a 2007–2013-as uniós költségvetésből lehívott forrásból tervezték. A közbeszerzésre éppen ezért december 12-éig lehet jelentkezni.


Véget ér egy legenda?

Egy legenda szerint repülőgépek fogadására is alkalmas a 47-es. A német Spiegel egy évekkel ezelőtti írásában történészek azt állították, az autópályákat már a második világháborúban használták repülőgépek indítására és fogadására. A Spiegel információi szerint a hidegháború évei alatt a vészforgatókönyvek készítői már az útvonaltervezés fázisában bekapcsolódtak az autópálya-építésekbe. Megírták, a szükségkifutókon nem volt átívelő híd, a szembejövő sávok közötti részt zöldesítés helyett lebetonozták. A leírásnak megfelel a 47-es algyői gázmezők mellett futó szakasza, hiszen a több mint 2 kilométeres nyílegyenes úton semmilyen akadály nem épült. A felújítással, a korlátok felszerelésével változik a helyzet.

A tervek szerint 17 kilométeren újul meg a 47-es, az uniós kötelezettségvállalásnak megfelelően nagyobb lesz a teherbírása. Változó vastagságban 10,5–17,5 centiméter vastag aszfaltot kap, emellett 10 új tömegközlekedési megálló is épül. Az utat a Tisza-híd és Hódmezővásárhely közötti szakaszhoz hasonlóan korláttal választják ketté. Az algyői bekötőúthoz közel új, kétsávos körforgalom is épül, ezzel együtt felújítják a bekötőutat is. Kétsávossá alakítják a Mol-körforgalmat, és tengelysúlymérő helyet is építenek a 47-esen. Újdonság, hogy közvilágítással látják el az út Szeged előtti szakaszát, mégpedig az autópálya-csomópont és a városhatár között. Az algyőiek örömére a Bácska és a Kőfal utca környezetében zajvédő falat húznak fel.

A NIF eredeti terveiben szerepelt egy 7,1 kilométeres kerékpárút építése, a közbeszerzési értesítőben ennek viszont már nyoma sincs. A felújítás izgalmakat is tartogat, ugyanis a közeli olaj- és gázmező miatt 104 darab szénhidrogént szállító vezetéket kell kiváltani vagy védelem alá helyezni.

Megkérdeztük a NIF-et, mikor várható a munkák kezdete, mi indokolja a szalagkorlát kihelyezését, és hogy a beruházástól növekedhet-e a 47-es út sebessége. Az írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ. Honlapjukról annyi derült ki: az 1,9 milliárd forintos Közop-szerződést 2010-ben írták alá, a felújítást 85 százalékban az Európai Unió finanszírozza.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×