× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szalagkorlátot és világítást kap a 47-es

|
2013. november 21. | Gazdaság

Évek óta húzódik a 47-es Szeged és Algyő közötti felújítása: szerdán végre megjelent a közbeszerzési felhívás. A tervek szerint közvilágítást is kap a négysávos út, zajvédő fal is épül Algyőnél.

Évek óta tervezi a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a 47-es út felújítását az M43-as körforgalom és az algyői Tisza-híd között, a közbeszerzést mégis csak tegnap tették közzé. A Szegedet Hódmezővásárhellyel 2009 óta négy sávon összekötő, Debrecenig tartó 47-esre ráfér a korszerűsítés: naponta 8000 személygépkocsi és több mint 3300 teherautó használja a másodrendű főutat.

Az Algyő és Szeged közötti szakasz kis túlzással csak a belső sávban járható, ugyanis a külső sávot „megették" a teherautók, a kocsik mintha vasúti sínen zötykölődnének. Az átépítés sokat váratott magára, a 47-es felújítását a 2007–2013-as uniós költségvetésből lehívott forrásból tervezték. A közbeszerzésre éppen ezért december 12-éig lehet jelentkezni.


Véget ér egy legenda?

Egy legenda szerint repülőgépek fogadására is alkalmas a 47-es. A német Spiegel egy évekkel ezelőtti írásában történészek azt állították, az autópályákat már a második világháborúban használták repülőgépek indítására és fogadására. A Spiegel információi szerint a hidegháború évei alatt a vészforgatókönyvek készítői már az útvonaltervezés fázisában bekapcsolódtak az autópálya-építésekbe. Megírták, a szükségkifutókon nem volt átívelő híd, a szembejövő sávok közötti részt zöldesítés helyett lebetonozták. A leírásnak megfelel a 47-es algyői gázmezők mellett futó szakasza, hiszen a több mint 2 kilométeres nyílegyenes úton semmilyen akadály nem épült. A felújítással, a korlátok felszerelésével változik a helyzet.

A tervek szerint 17 kilométeren újul meg a 47-es, az uniós kötelezettségvállalásnak megfelelően nagyobb lesz a teherbírása. Változó vastagságban 10,5–17,5 centiméter vastag aszfaltot kap, emellett 10 új tömegközlekedési megálló is épül. Az utat a Tisza-híd és Hódmezővásárhely közötti szakaszhoz hasonlóan korláttal választják ketté. Az algyői bekötőúthoz közel új, kétsávos körforgalom is épül, ezzel együtt felújítják a bekötőutat is. Kétsávossá alakítják a Mol-körforgalmat, és tengelysúlymérő helyet is építenek a 47-esen. Újdonság, hogy közvilágítással látják el az út Szeged előtti szakaszát, mégpedig az autópálya-csomópont és a városhatár között. Az algyőiek örömére a Bácska és a Kőfal utca környezetében zajvédő falat húznak fel.

A NIF eredeti terveiben szerepelt egy 7,1 kilométeres kerékpárút építése, a közbeszerzési értesítőben ennek viszont már nyoma sincs. A felújítás izgalmakat is tartogat, ugyanis a közeli olaj- és gázmező miatt 104 darab szénhidrogént szállító vezetéket kell kiváltani vagy védelem alá helyezni.

Megkérdeztük a NIF-et, mikor várható a munkák kezdete, mi indokolja a szalagkorlát kihelyezését, és hogy a beruházástól növekedhet-e a 47-es út sebessége. Az írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ. Honlapjukról annyi derült ki: az 1,9 milliárd forintos Közop-szerződést 2010-ben írták alá, a felújítást 85 százalékban az Európai Unió finanszírozza.

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×