× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Sosem késő érettségizni

|
2012. augusztus 26. | Oktatás

Nem lehetetlen munka mellett leérettségizni! De nem csak ezt az állítást igazolja saját példájával az a 16 algyői felnőtt, aki a helyi iskolába járt az elmúlt négy tanévben a hét három délutánján gimnáziumi órákra, majd idén sikerrel maturált. Történetük arról is szól, hogy érdemes tanulni – akár nyugdíjasként, túl a hatodik ikszen is.

– Barátokká váltunk! – jelölte meg a legfontosabb eredményt Kecskemétiné Hegyi Edit, amikor az algyői iskolapadban eltöltött gimnáziumi éveiről kérdeztük. Pedig az idei érettségizők egyik csúcstartójaként arról is beszélhetett volna a háromgyerekes családanya, hogy idősgondozós munkája után, háziasszonyi teendői előtt járt iskolába – hetente háromszor, négy tanéven át. Legidősebb fia egyetemista, a középső szakmát tanul, lánya gimis. Elárulja: gyerekei, szülei és munkatársnői biztatására jelentkezett középiskolába, és vette az akadályokat. Megesett, hogy elaludt, késve érkezett az órára. De most nagyon örül, hogy újból és újból erőt vett magán, és megszerezte az érettségi bizonyítványt.

Helybe hozza a gimnáziumi továbbtanulási lehetőséget. Az ingyenesség mellett ez a legfőbb vívmánya a Kiskundorozsmai Középfokú Oktatásért Alapítvány által életre hívott Dorozsmai Felnőttoktatási Középiskola Algyői Tagiskolájának – hallottuk az első érettségizős osztály tagjaitól. Közel harmincan kezdtek 2008 szeptemberében az Algyői Általános Iskola tantermeiben tanulni a nappalisok számára is előírt gimis tantárgyakat. Az akkor iskolapadba ülő felnőttek számára újdonságnak számított például az informatika, az angol. Ugyanakkor az élettapasztalat segített például a történelmi leckékben a hatodik ikszen túljutott tanulónak, Molnár Istvánnak. Egymásnak is segítettek, ha kellett. Nemcsak az együtt tanuló Bakó házaspár vagy a postásként dolgozó asszony és a fia, hanem mindig az segített, akinek az adott feladvány a legjobban ment. Például Kecskemétiné a matekdolgozatok előtt korrepetálta a többieket.

– Sosem késő érettségizni! – biztatja Edit asszony a bizonytalankodókat. – Nem nehéz kiszámolni, hogy a közalkalmazottak besorolása és ezzel együtt talán majd a bérük is egy kategóriával felfelé ugrik. És jöhet a folytatás: például a munkámhoz jól tudnám használni a szakápolói OKJ-s tanfolyamot – érvel Kecskemétiné, aki szerint érettségivel bátrabban tervezhető a jövő.

Közel húsz estis középiskola

Szegedi nívós középiskolák jeles pedagógusai tartották az órákat algyői diákjainknak – mondja a dorozsmai alapítványi iskola vezetője, Máhig József. Elárulta: küldetésüknek érzik, hogy a dorozsmaiak és a környékbeli települések lakói közül minél többeket segítsenek eljutni érettségiig úgy, hogy a tanórákat helybe viszik. A régi szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők számára különösen előnyös e továbbtanulási forma. A náluk érdeklődők augusztus 15-éig még jelentkezhetnek. Megtudtuk: Szegeden közel húsz helyen hirdetnek esti tagozatos középiskolai továbbtanulási lehetőséget.

 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete minden 65 év feletti lakos részére 15.000 forint pénzbeli támogatást ad. Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs.

2024. május 02. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata a megemelkedett szúnyogszámra való tekintettel szúnyoglárva-irtó tablettával segíti a lakosokat.

2024. május 02. | Gazdaság Bővebben

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

×