× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Sok kortársuk példát vehet róluk

|
2021. június 20. | Napjaink

Ritkán hallani olyan fiatalokról, akik ma kapát és gereblyét ragadnak, valamint palántát nevelnek és kertet gondoznak. Zakar Zsolt és Varga Zoltán mégis ezt teszi, a közös gazdálkodásukról számoltak most be.

Már második éve termeszt zöldséget és gyümölcsöt a régi Fehér-iskola udvarán kialakított kertben Zakar Zsolt, aki tavaly egy barátjával vágott bele a kertészkedésbe. Elmondta, az ötlet is a barátjától származott, azonban ő idén már nem akart részt venni a közös munkában, így Varga Zoltán csatlakozott hozzá. Igen rendezett kertet tudhatnak magukénak a nyolcadikosok, akik nemcsak a szabadidejükből fordítanak időt a gazdálkodásra, hanem a zsebpénzükből is.

Elmondták, most háromféle hagymát, retket, salátát, krumplit, répát, paprikát, paradicsomot, uborkát és sárgadinnyét is termelnek, elsősorban családjaik számára, de ha jó lesz a termés, akkor a helyi piacon is árusítják majd azokat. Szerintük unaloműzésre és kikapcsolódásra is jó a kerti munka, ráadásul jól lehet közben barnulni is. Csupán két ellenségük van, egyik a gaz, a másik pedig a szúnyog. Előbbi ellen azonban segítséget kaptak a szülőktől, akik gyomirtóztak, szántottak és rotáltak is a kertben, így idén már jóval kevesebb gazt kell kikapáljanak a fiatalok. Azt remélik, hogy vérszívóból is kevesebb megy majd feléjük.

Érdekesség viszont, hogy egyikük családjára sem jellemző a gazdálkodás, önszántukból döntöttek úgy, hogy számítógépezés helyett a kertben töltik a szabadidejük egy részét. Ráadásul a paradicsom-, a paprika- és az uborkapalántákat is maguk nevelték. Megjegyezték, a nagyközségben sokan drukkolnak nekik, valamint nemcsak a szüleiktől kapnak támogatást, hanem több helyitől is, például a fóliasátrat és a salátamagot is ajándékba kapták.

Elárulták, a baráti körük tud arról, hogy kertészkednek, de az osztályukban csak kevesen hallottak eddig a munkájukról. Bár júniusban elballagnak, a közös kertet megtartják a jövőben is.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Az Algyői Könyvtár könyvtárosai Olvasó Klubot indítottak a könyvek szerelmeseinek és azoknak is, akik még próbálgatják a könyvek varázsát magukba szívni.

2022. január 19. | Kultúra Bővebben

Az évi egy alkalom megszervezett lomtalanítás helyett a házhoz menő lomtalanításra tért át a szolgáltató az önkormányzattal történő egyeztetést követően.

2022. január 13. | Gazdaság Bővebben

Az ünnepek után a fenyőfák elszállítását a Településtisztasági Nonprofit Kft. térítési díj nélkül, az ingatlanok elől elszállítja.

2022. január 08. | Napjaink Bővebben

Szentesen a lángok martalékává vált a városi sportcsarnok.

2022. január 02. | Sport Bővebben

BUÉK 2022

2021. december 31. | Önkormányzat Bővebben

×