× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Sok kortársuk példát vehet róluk

|
2021. június 20. | Napjaink

Ritkán hallani olyan fiatalokról, akik ma kapát és gereblyét ragadnak, valamint palántát nevelnek és kertet gondoznak. Zakar Zsolt és Varga Zoltán mégis ezt teszi, a közös gazdálkodásukról számoltak most be.

Már második éve termeszt zöldséget és gyümölcsöt a régi Fehér-iskola udvarán kialakított kertben Zakar Zsolt, aki tavaly egy barátjával vágott bele a kertészkedésbe. Elmondta, az ötlet is a barátjától származott, azonban ő idén már nem akart részt venni a közös munkában, így Varga Zoltán csatlakozott hozzá. Igen rendezett kertet tudhatnak magukénak a nyolcadikosok, akik nemcsak a szabadidejükből fordítanak időt a gazdálkodásra, hanem a zsebpénzükből is.

Elmondták, most háromféle hagymát, retket, salátát, krumplit, répát, paprikát, paradicsomot, uborkát és sárgadinnyét is termelnek, elsősorban családjaik számára, de ha jó lesz a termés, akkor a helyi piacon is árusítják majd azokat. Szerintük unaloműzésre és kikapcsolódásra is jó a kerti munka, ráadásul jól lehet közben barnulni is. Csupán két ellenségük van, egyik a gaz, a másik pedig a szúnyog. Előbbi ellen azonban segítséget kaptak a szülőktől, akik gyomirtóztak, szántottak és rotáltak is a kertben, így idén már jóval kevesebb gazt kell kikapáljanak a fiatalok. Azt remélik, hogy vérszívóból is kevesebb megy majd feléjük.

Érdekesség viszont, hogy egyikük családjára sem jellemző a gazdálkodás, önszántukból döntöttek úgy, hogy számítógépezés helyett a kertben töltik a szabadidejük egy részét. Ráadásul a paradicsom-, a paprika- és az uborkapalántákat is maguk nevelték. Megjegyezték, a nagyközségben sokan drukkolnak nekik, valamint nemcsak a szüleiktől kapnak támogatást, hanem több helyitől is, például a fóliasátrat és a salátamagot is ajándékba kapták.

Elárulták, a baráti körük tud arról, hogy kertészkednek, de az osztályukban csak kevesen hallottak eddig a munkájukról. Bár júniusban elballagnak, a közös kertet megtartják a jövőben is.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Hazai pályán kapott ki az Algyő

2021. október 12. | Sport Bővebben

Az ATIVIZIG a vízszintszabályozó műtárgyakat ellenőrzi.

2021. október 06. | Gazdaság Bővebben

Algyő három ponttal távozott Mórahalomról, és szerzett értékes győzelmet: habár a hazaiak előtt felcsillant a pontszerzés reménye a fordulást követően, végül a szerencse is rákacsintott az Algyőre, és győzött.

2021. október 06. | Sport Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata az Emberi Erőforrás Minisztériummal együttműködve kiírja a 2022. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a 2021/2022. tanév második és a 2022/2023. tanév első félévére vonatkozóan.

2021. október 04. | Oktatás Bővebben

Szeptember elején két napos katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott községünkben, amelyen több mint kétszáz szakember és önkéntesek is részt vett.

2021. szeptember 30. | Rendőrség Bővebben

×