× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Sok a munka a tavaknál, de javul a helyzet

|
2023. november 22. | Önkormányzat

A horgásztavak üzemeltetési joga az Algyői Természetvédő Horgászegyesülettől a Gyeviép Nkft.-hez került. A változtatás óta sok munka történt annak érdekében, hogy a vasútállomás mögött lévő tavak és a bennük élő élővilág sorsa jobbra forduljon, a vízkészlet javuljon. A helyzet mára jobb, de még mindig sok a teendő.

Az Gyeviép Nkft. munkatársai az ATIVIZIG dolgozóival végigjárták az Algyő I. öntöző csatornát állapotfelmérés a víz útját akadályozó problémák felderítése érdekében. Ennek eredményeként elsődleges intézkedésként kitakarították az Algyői-főcsatorna vízkivételi pontját, az öntözőcsatorna csatlakozási műtárgyait, és az Irma Major út melletti területét.

„Ezt követően a lehetőséget kihasználva három napon keresztül kaptunk vizet a tavakba, amellyel főként a 3-as tó vízszintjét emeltük” – mondta a Hírmondónak Füzesy István alpolgármester. A pontos adatok miatt földmerő segítségével felmérték a csatorna lejtését, erre a további intézkedések tervezése miatt voltszükség.

Az ATIVIZIG megkezdte a tavak melletti csatornarész teljes takarítását, felújítását. Mindeközben pedig helyszíni szemlét tartottak a szakemberek a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársaival az algyői csatornarendszer mosatásából származó vizek hasznosítása és azok fogadásához szükséges műtárgyak elhelyezése miatt.

Az önkormányzat tárgyalásokat folytatott az Algyői Természetvédő Horgászegyesülettel a horgászat és az engedélyek kiadásáról. Ennek két fő eredménye, hogy 2024. január 31-éig érvényesek a kiadott engedélyek, illetve a napijegyeket továbbra is értékesíti az egyesület. A másik, hogy közös munkaként 590 kilogramm pontyot telepítettek az 1-es és 2-es tavakba.

A folyamatos üzemeltetés biztosítása érdekében a Gyeviép Nkft. felvette a kapcsolatot a vízjogi üzemeltetési és halgazdálkodási engedélyeket kiadó hatóságokkal. A fejlesztési lehetőségek, irányok meghatározása végett pedig a Gyeviép Nkft. vezetése megkeresett a halgazdálkodásban elismert szakembereket, hogy végezzék el a szükséges vizsgálatokat és elemzéseket, illetve segítsenek az ezek alapján létfontosságú intézkedések meghatározásában.

A munka nem áll meg, hiszen az üzemeltető és a használók szempontjából is nagyon fontos, hogy minden a legnagyobb rendben és szabályosan menjen. Remélhetőleg a pozitív változások már érezhetőek a horgásztavakhoz kilátogatók számára.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×