× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Sikeres projekteket zárt le a nagyközség 2023-ban

|
2024. február 02. | Önkormányzat

Mindent egybevetve jó évet hagyott maga mögött Algyő Molnár Áron polgármester szerint. A 2023-as esztendőből lapunknak kiemelte a bölcsőde és a medence átadását, az idei évi tervek közül pedig a Kastélykert utca felújításának megkezdését tartja a legfontosabb projektnek a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése mellett.

„Minden nehézség ellenére, ami a nagyvilágban történt, Algyő jó évet zárt. Ilyen stabil még nem volt a költségvetésünk az utóbbi öt évben. Mindig az volt, de talán ilyen nyugodt sosem voltam, ami a financiális részét érinti. Ez annak köszönhető, hogy az adóbevételeink jól alakultak” – mondta el az Algyői Hírmondónak Molnár Áron polgármester. Hozzátette, mint minden alkalommal, 2023-ban is óvatosan kezdtek neki az évnek, és az adóbevételeknek köszönhető, hogy év végén több fejlesztést is meg tudtak valósítani saját forrásból a nagyközségben. Algyő helyzete ugyanis sajátos, hiszen májusban még csak sejteni lehet, miként is alakul az adott év büdzséje, és csak szeptemberben derül ki, mennyi bevétele is lesz ténylegesen az önkormányzatnak.

„Két nagyon fontos átadónk volt, egyrészt az új, hatvan férőhelyes bölcsőde elkészült, másrészt végre lezárult a medenceépítés is. Ez volt a két prioritás a 2023-as évben a fejlesztések teürletén” – mondta. Molnár Áron számára nagy megnyugvást jelentett, hogy jól zárult a bölcsődeépítés, és a használatot is látva két dolgot emelt ki. Egyrészt, hogy a gyerekektől a kisgyermekgondozókig mindenki elégedett az új intézménnyel, másrészt, hogy jól alakulnak a létszámok, azaz nem lőtték túl a befogadóképességet sem. Megjegyezte, mivel duplájára emelkedett a férőhelyek száma, volt benne egy kis félsz, hogy nem lesz-e túl nagy az intézmény, ám év végén már látszott, megtelik a bölcsőde, tehát jó döntés volt volt hatvan férőhelyeset építeni.
A bölcsőde mintegy 900 millió forintból készült el. A forrás három forrásból származott: a Pénzügyminisztériumtól kapott támogatásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert összegből és önerőből.

„A medenceépítés Damoklész kardjaként lebegett az önkormányzat feje fölött, egy nagyon hosszú és keserves beruházás volt. Bizonyos külső körülmények is hátráltatták a projektet, például a Covid–19, sikertelen közbeszerzési eljárások és a kivitelezőhiány is. De ehhez Algyőn nem vagyunk hozzászokva, ilyen sokat talán még egy fejlesztés lezárultára sem kellett várni. Az eredmény azonban talán kárpótol minket, mert a medence szépen működik” – mondta a településvezető. A 33-szor 25 méteres szabványméretű kültéri medencét még 2018-ban kezdték el építeni a Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egylettel TAO-s forrásokból. Nem csupán a medence épült meg, hanem kutat is fúrtak és modernizálták a gépészetet is. Még kisebb finomhangolások hátravannak, így tavaszra várható, hogy az új rendszer minden eleme működik majd.

Szintén a 2023-as évben adták át a Szent Anna teraszt, ami még vonzóbbá teszi a Tisza partját. Ma már elmondható, hogy az algyőiek visszatértek a folyóhoz, ehhez azonban számos olyan fejlesztésre volt szükség, ami ténylegesen hivogatóvá teszi a környezetet. A Szent Anna kikötőben megnyitott vendéglátóegységet az algyői önkormányzat egy nyertes, 15 millió forintos LEADER-pályázatból hozta létre.

A nagyközség programkínálata eddig is színes volt, de tavaly több új elemmel is bővült. Molnár Áron elmondta, hogy halfesztivált ugyan másodízben rendeztek a településen, de míg tavalyelőtt egy pályázathoz kapcsolódóan egy civil szervezet, tavaly viszont már az önkormányzat rendezte meg. Mivel sokakat vonzott a jó hangulatú, színes program, természetesen 2024-ben is megszervezik.

„A másik új programunk az őszi borfesztivál, ami egy próba volt, és többszörösen felülmúlta a várakozásainkat. Nagyon jól sikerült, pozitívak voltak a visszajelzések, így ezt is szeretnénk ismét megrendezni októberben” – jegyezte meg. Hozzátette, a gyereknapi forgatag is megmozgatta a nagyközség lakóit, akárcsak a két falunap, azaz az áprilisi nagy rendezvényük és az Algyő Napja köré szervezett programsor is. – „A lakosokkal beszélgetve a rendezvényeken azt tapasztaltam, hogy nagyon jól érezték magukat. Jó volt látni, hogy összegyűlt a nagyközség apraja-nagyja, így ezek sem maradnak el 2024-ben, ahogy a többi, megszokott programunkat is megtartjuk” – részletezte. Megjegyezte, egyedül a templombúcsú és az aköré szervezett programok nem mozgatják meg talán annyira a lakosokat, amin szeretnének változtatni, hiszen a búcsú mindig is fontos ünnep volt Algyő életében, de úgy tűnik, hogy nyáron kicsit nehezebb megszólítani az itt élőket. Tavaly éppen ezért a Tisza-parti Partyt is a búcsú környékére időzítették, és tovább gondolkoznak azon, hogy miként lehetne minél több algyői figyelmét ismét a templom védőszentjére, Szent Annára és ünnepére irányítani.

„Bár még csak a tervezésnél tartunk, de idén talán a legfontosabb projektünk lehet a Kastélykert utca rekonstrukciójának az első üteme, illetve a Téglás utca és Kastélykert utca sarkára még egy parkoló építése” – tért át a 2024-es tervekre a polgármester. Hozzátette, ez egy olyan előremutató projekt, ami az önkormányzatot is köti majd, hogy évről-évre folytassa. Molnár úgy kalkulál, hogy nagyjából 4 ütemben lehet felújítani a nagyközség főutcájának számító utat, amennyiben megfelelően alakulnak az adóbevételek. Emlékeztetett, hogy ez egy állami út, több alkalommal felkeresték a kezelőjét a felújítás tervével, de nem történt semmi. Szerinte hosszú éveket kellene várniuk, hogy előrelépés történjen, viszont mivel az algyőiek használják nap mint nap, nekik ez egy fontos projekt, ezért úgy értékelt, elkerülhetetlen, hogy beavatkozzanak. Mivel februárra lesznek kész a tervek és a költségbecslés, akkor lehet majd a források előteremtésével foglalkozni. – „Ha meglesz a becsült költség, akkor természetesen még egy kört futunk az államnál, hátha be tudnak szállni anyagilag a rekonstrukcióba, az is nagy segítség lenne nekünk” – tette hozzá.
A felújítás egyébként nem pusztán aszfaltozást és kátyúzást jelentene, beépítik Algyő kerékpáros stratégiáját is, vagyis az út mindkét oldalán védett területen közlekedhetnek majd a biciklisek.
„Azt szeretném, hogy olyan főutcánk legyen, ami településünk többi részét is visszatükrözi, tehát szép, modern és rendezett legyen” – közölte.

Több, már elnyert pályázat is idén valósul meg. Ilyen a TOP Pluszos útfelújítási projekt másik fele, ami a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését tartalmazza. Két területet érint ez a beruházás, az Aranyhíd és a Kócsag utcát és a hozzá kapcsolódó utcákat.
„Mindkét területen nagy felfordulásra kell majd számítani a kivitelezés ideje alatt. Ez azonban fontos a koncepciónk miatt. Célunk, hogy kisebb árkaink legyenek és ezzel együtt működőképes legyen a rendszer. Habár nagy gondok nem szoktak lenni nagy esőzésekkor, de a cél, hogy minél több vizet tartsunk a településen belül. Nem egyszerűen elvezetjük a vizet például a Tiszába, hanem megpróbáljuk helyben tartani” – magyarázta a polgármester. A két említett utcánál így nem csupán az árkokat alakítják át, hanem a bejárók is megújulnak az átereszekkel együtt. Még az év elején kiírják a közbeszerzést, így tavasszal indulhat is a beruházás.
A másik elnyert nagyobb pályázatuk pedig turisztikai célú, több helyszínt érint. Elmondta, hogy például a szabadstrandon is fejlesztenek, ott a büfé is megújul, míg a régi strandnál közműveket fektetnek. Az Ezerjóházban és a Tájházban egy-egy kisebb fejlesztés lesz, a kapuk újulnak meg. A projekt tartalmazza hangár rekonstrukcióját is, annak a tetejét lecserélik, méghozzá úgy, hogy le is szigetelik. Molnár Áron reményei szerint a szezonra el is készülnek ezek a fejlesztések.

Már tavaly is beszámoltunk a Hírmondó hasábjain arról, hogy a Borbála Fürdőnél napelempark létesítését tervezi az önkormányzat. A terveket időközben átdolgozták, az eredetihez képest kisebb kapacitásúban gondolkoznak, de akkumulátorokat is telepítenek.
„Ez egybevág a kormányzati szándékkal is, ha megnézzük a lakossági napelemes pályázatokat, azoknál is az akkumulátorosakat preferálják. Ennek a beruházásnak a fedezete még kérdéses, mert TAO-forrásokból szerettük volna, de a TAO teljesen leállt. Keressük a pályázati konstrukciókat, de szeretnénk 2024-ben megvalósítani, mert nagy szüksége van rá a fürdőnek” – magyarázta Molnár.
Nem ez az egy napelemes projekt a nagyközségben, ugyanis Interreges forrásból a Levendula Hotelnél 50 kilowattos napelemes rendszert szeretnénk kiépíteni. Annyi újdonságot tartalmaz a pályázat, hogy a parkolókat fednék be, és azokra tennék a napelemeket, mellé pedig elektromos töltőállomást is kialakítanak. A polgármester elmondta, Algyőn még ilyen nem volt, de ha ez beválik ez a konstrukció, akkor több helyen is lehet hasonlót kialakítani.
Saját forrásokból is terveznek fejlesztéseket idén, ezek közül a településvezető a templom környékieket is megemlítette. Ott a járda újulna meg, továbbá parkolót is létesítenének, míg a temetőben a ravatalozónál a térburkolatot hoznák rendbe, továbbá a temető nagykapuját.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×