× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Seszták Miklós: Nincs gáz, mert van gáz!

|
2014. július 01. | Gazdaság

A hónap végére eléri a 915 millió köbmétert az Algyőn található Szőreg-1 biztonsági földgáztároló stratégiai gázkészlete – mondta csütörtökön Gáti István, a tárolót üzemeltető Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a téli időszakra maximálisan fel vannak készülve. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, nincs gáz, mert van gáz, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz.

Jelenleg zajlik a stratégiai földgázkészlet besajtolása, amely május 9-én kezdődött és június végére befejeződik. A 915 millió köbméteres gázkészletet hétfőre elérjük – mondta Gáti István, aki hozzátette, ezen felül 500 millió köbméter kereskedelmi gáz is van a tárolóban. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,4 millió köbméter gázkészlettel rendelkezik a Szőreg-1 biztonsági földgáztároló.

A szakember elmondta, a napi gázfogyasztás időjárásfüggő. Egy esetleges konfliktus esetén a keleti határon keresztül érkező gázszállítás leállása esetén a gáztárolók, a hazai termelés, a nyugati irányból érkező gázszállítás és a rövidesen üzembeálló szlovákiai gázvezeték együttesen napi akár 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni, így semmilyen probléma nem lehet ezen a télen.

„Nincs, mert van gáz” – mondta a sajtóképviselőinek Seszták Miklós, aki hozzátette, erről ma meg tudtunk győződni itt Algyőn, hiszen folyamatosan érkezik a gáz Ukrajnából. A 915 millió köbméter stratégiai gáz betárolása június 30-ig megtörténik, így tudjuk biztosítani a biztos energiaellátást. A jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához – tette hozzá a politikus.

Ukrajnából folyamatosan érkezik a gáz. Ezzel kapcsolatosan néhány napja tárgyalt is a tárcavezető az orosz energetikai miniszterrel, aki megerősítette neki, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesítik kötelezettségeiket.

Seszták Miklós végezetül hozzátette, tervben van, hogy a gáztárolás befejeztével a kereskedelmi kapacitásokat is feltöltik.

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt Algyőieket, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2024. július 22. napjától 2024. augusztus 25. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2024. július 16. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Házi Gondozói Szolgálata pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony keretében házi gondozó munkakör betöltésére.

2024. július 15. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

×