× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Seszták Miklós: Nincs gáz, mert van gáz!

|
2014. július 01. | Gazdaság

A hónap végére eléri a 915 millió köbmétert az Algyőn található Szőreg-1 biztonsági földgáztároló stratégiai gázkészlete – mondta csütörtökön Gáti István, a tárolót üzemeltető Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a téli időszakra maximálisan fel vannak készülve. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, nincs gáz, mert van gáz, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz.

Jelenleg zajlik a stratégiai földgázkészlet besajtolása, amely május 9-én kezdődött és június végére befejeződik. A 915 millió köbméteres gázkészletet hétfőre elérjük – mondta Gáti István, aki hozzátette, ezen felül 500 millió köbméter kereskedelmi gáz is van a tárolóban. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,4 millió köbméter gázkészlettel rendelkezik a Szőreg-1 biztonsági földgáztároló.

A szakember elmondta, a napi gázfogyasztás időjárásfüggő. Egy esetleges konfliktus esetén a keleti határon keresztül érkező gázszállítás leállása esetén a gáztárolók, a hazai termelés, a nyugati irányból érkező gázszállítás és a rövidesen üzembeálló szlovákiai gázvezeték együttesen napi akár 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni, így semmilyen probléma nem lehet ezen a télen.

„Nincs, mert van gáz” – mondta a sajtóképviselőinek Seszták Miklós, aki hozzátette, erről ma meg tudtunk győződni itt Algyőn, hiszen folyamatosan érkezik a gáz Ukrajnából. A 915 millió köbméter stratégiai gáz betárolása június 30-ig megtörténik, így tudjuk biztosítani a biztos energiaellátást. A jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához – tette hozzá a politikus.

Ukrajnából folyamatosan érkezik a gáz. Ezzel kapcsolatosan néhány napja tárgyalt is a tárcavezető az orosz energetikai miniszterrel, aki megerősítette neki, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesítik kötelezettségeiket.

Seszták Miklós végezetül hozzátette, tervben van, hogy a gáztárolás befejeztével a kereskedelmi kapacitásokat is feltöltik.

 

További hírek

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

A nők tovább meneteltek, a férfiak pedig lerohanásgólokkal nyertek a kézilabda Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalában.

2021. április 07. | Sport Bővebben

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

2021. április 05. | Önkormányzat Bővebben

×