× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Seszták Miklós: Nincs gáz, mert van gáz!

|
2014. július 01. | Gazdaság

A hónap végére eléri a 915 millió köbmétert az Algyőn található Szőreg-1 biztonsági földgáztároló stratégiai gázkészlete – mondta csütörtökön Gáti István, a tárolót üzemeltető Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a téli időszakra maximálisan fel vannak készülve. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, nincs gáz, mert van gáz, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz.

Jelenleg zajlik a stratégiai földgázkészlet besajtolása, amely május 9-én kezdődött és június végére befejeződik. A 915 millió köbméteres gázkészletet hétfőre elérjük – mondta Gáti István, aki hozzátette, ezen felül 500 millió köbméter kereskedelmi gáz is van a tárolóban. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,4 millió köbméter gázkészlettel rendelkezik a Szőreg-1 biztonsági földgáztároló.

A szakember elmondta, a napi gázfogyasztás időjárásfüggő. Egy esetleges konfliktus esetén a keleti határon keresztül érkező gázszállítás leállása esetén a gáztárolók, a hazai termelés, a nyugati irányból érkező gázszállítás és a rövidesen üzembeálló szlovákiai gázvezeték együttesen napi akár 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni, így semmilyen probléma nem lehet ezen a télen.

„Nincs, mert van gáz” – mondta a sajtóképviselőinek Seszták Miklós, aki hozzátette, erről ma meg tudtunk győződni itt Algyőn, hiszen folyamatosan érkezik a gáz Ukrajnából. A 915 millió köbméter stratégiai gáz betárolása június 30-ig megtörténik, így tudjuk biztosítani a biztos energiaellátást. A jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához – tette hozzá a politikus.

Ukrajnából folyamatosan érkezik a gáz. Ezzel kapcsolatosan néhány napja tárgyalt is a tárcavezető az orosz energetikai miniszterrel, aki megerősítette neki, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesítik kötelezettségeiket.

Seszták Miklós végezetül hozzátette, tervben van, hogy a gáztárolás befejeztével a kereskedelmi kapacitásokat is feltöltik.

 

További hírek

Algyőnek számos olyan lakosa volt az idők folyamán, akik hírét vitték községünknek. Tehetségükkel, munkájukkal és odaadásukkal példát állítva mindenki elé. Egy elhivatott algyői fiatalember is erre az útra lépett, és hétről hétre méretteti majd meg magát a TV2 Dancing with the Stars – Mindenki táncol című műsorában...

2020. október 20. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. emelet 6. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására.

2020. október 19. | Önkormányzat Bővebben

Régi edények és különböző használati tárgyak, de még a nyolcvanas évekből származó Grundig tévé is van abban – a hétvégén átadott – algyői Látványraktárban, aminek a tájházban találtak helyet.

2020. október 19. | Kultúra Bővebben

Egy török pipát is rejtett a kert Algyőn, még mindig egészben van, a tulipános minta is látszik rajta. Emellett Árpád-, bronz- és avarkori tárgyak maradványai is előkerültek a föld alól, tárlaton mutatják be ezeket.

2020. október 16. | Kultúra Bővebben

Mórahalom–Algyő 0–2 (0–0)

2020. október 14. | Sport Bővebben

×