× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Seszták Miklós: Nincs gáz, mert van gáz!

|
2014. július 01. | Gazdaság

A hónap végére eléri a 915 millió köbmétert az Algyőn található Szőreg-1 biztonsági földgáztároló stratégiai gázkészlete – mondta csütörtökön Gáti István, a tárolót üzemeltető Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a téli időszakra maximálisan fel vannak készülve. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, nincs gáz, mert van gáz, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz.

Jelenleg zajlik a stratégiai földgázkészlet besajtolása, amely május 9-én kezdődött és június végére befejeződik. A 915 millió köbméteres gázkészletet hétfőre elérjük – mondta Gáti István, aki hozzátette, ezen felül 500 millió köbméter kereskedelmi gáz is van a tárolóban. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,4 millió köbméter gázkészlettel rendelkezik a Szőreg-1 biztonsági földgáztároló.

A szakember elmondta, a napi gázfogyasztás időjárásfüggő. Egy esetleges konfliktus esetén a keleti határon keresztül érkező gázszállítás leállása esetén a gáztárolók, a hazai termelés, a nyugati irányból érkező gázszállítás és a rövidesen üzembeálló szlovákiai gázvezeték együttesen napi akár 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni, így semmilyen probléma nem lehet ezen a télen.

„Nincs, mert van gáz” – mondta a sajtóképviselőinek Seszták Miklós, aki hozzátette, erről ma meg tudtunk győződni itt Algyőn, hiszen folyamatosan érkezik a gáz Ukrajnából. A 915 millió köbméter stratégiai gáz betárolása június 30-ig megtörténik, így tudjuk biztosítani a biztos energiaellátást. A jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához – tette hozzá a politikus.

Ukrajnából folyamatosan érkezik a gáz. Ezzel kapcsolatosan néhány napja tárgyalt is a tárcavezető az orosz energetikai miniszterrel, aki megerősítette neki, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesítik kötelezettségeiket.

Seszták Miklós végezetül hozzátette, tervben van, hogy a gáztárolás befejeztével a kereskedelmi kapacitásokat is feltöltik.

 

További hírek

2022. augusztus 9-én a Kastélykert u. 44 előtt csőtörés történt, ezért a Szegedi Vízmű Zrt. közlése alapján időszakos vízhiány tapasztalható a Géza utca és a Szamóca utca között. A hiba elhárítása folyamatban van, a javítás körülbelül 3 órát vesz majd igénybe.

2022. augusztus 09. | Gazdaság Bővebben

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat szereztek szombaton a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, írta az MTI. Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren és a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is remek teljesítménnyel nyerte meg a K-2 200 métert.

2022. augusztus 07. | Sport Bővebben

50 kilogrammnyi csirkehúst lopott a házból a 45 éves férfi.

2022. augusztus 05. | Rendőrség Bővebben

Szingapúrból érkeztek fiatal edzők az Algyői Vizisport Egyesülethez, hogy megnézzék, hogyan lehet egy ötletből egy remek egyesületet építeni. A fiatalok nagyon lelkesen és nyitottan ismerkednek a hazánkban működő kajak-kenu sport struktúrájával és az edzések módszertanával.

2022. augusztus 03. | Sport Bővebben

Befizetés, beiratkozás, szünet, családi délelőtt, ballagás a Bóbita Bölcsődében

2022. augusztus 01. | Oktatás Bővebben

×