× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Seszták Miklós: Nincs gáz, mert van gáz!

|
2014. július 01. | Gazdaság

A hónap végére eléri a 915 millió köbmétert az Algyőn található Szőreg-1 biztonsági földgáztároló stratégiai gázkészlete – mondta csütörtökön Gáti István, a tárolót üzemeltető Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a téli időszakra maximálisan fel vannak készülve. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, nincs gáz, mert van gáz, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz.

Jelenleg zajlik a stratégiai földgázkészlet besajtolása, amely május 9-én kezdődött és június végére befejeződik. A 915 millió köbméteres gázkészletet hétfőre elérjük – mondta Gáti István, aki hozzátette, ezen felül 500 millió köbméter kereskedelmi gáz is van a tárolóban. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,4 millió köbméter gázkészlettel rendelkezik a Szőreg-1 biztonsági földgáztároló.

A szakember elmondta, a napi gázfogyasztás időjárásfüggő. Egy esetleges konfliktus esetén a keleti határon keresztül érkező gázszállítás leállása esetén a gáztárolók, a hazai termelés, a nyugati irányból érkező gázszállítás és a rövidesen üzembeálló szlovákiai gázvezeték együttesen napi akár 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni, így semmilyen probléma nem lehet ezen a télen.

„Nincs, mert van gáz” – mondta a sajtóképviselőinek Seszták Miklós, aki hozzátette, erről ma meg tudtunk győződni itt Algyőn, hiszen folyamatosan érkezik a gáz Ukrajnából. A 915 millió köbméter stratégiai gáz betárolása június 30-ig megtörténik, így tudjuk biztosítani a biztos energiaellátást. A jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához – tette hozzá a politikus.

Ukrajnából folyamatosan érkezik a gáz. Ezzel kapcsolatosan néhány napja tárgyalt is a tárcavezető az orosz energetikai miniszterrel, aki megerősítette neki, hogy a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesítik kötelezettségeiket.

Seszták Miklós végezetül hozzátette, tervben van, hogy a gáztárolás befejeztével a kereskedelmi kapacitásokat is feltöltik.

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×