Lecsapott a rendőrökkel megerősített halőrkommandó az Algyői főcsatornán horgászókra, mert hírét vette, hogy az algyői kocsmákban tenyérnyi pontyokat kínálnak eladásra. Az egyik rendőr felismerte az egyik horgásznál a pecabotját, amit hónapokkal ezelőtt loptak el tőle.

"> Lecsapott a rendőrökkel megerősített halőrkommandó az Algyői főcsatornán horgászókra, mert hírét vette, hogy az algyői kocsmákban tenyérnyi pontyokat kínálnak eladásra. Az egyik rendőr felismerte az egyik horgásznál a pecabotját, amit hónapokkal ezelőtt loptak el tőle.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Rendőrtől lopott bottal horgászott - videóval

|
2011. november 14. | Rendőrség

Lecsapott a rendőrökkel megerősített halőrkommandó az Algyői főcsatornán horgászókra, mert hírét vette, hogy az algyői kocsmákban tenyérnyi pontyokat kínálnak eladásra. Az egyik rendőr felismerte az egyik horgásznál a pecabotját, amit hónapokkal ezelőtt loptak el tőle.

Nagyszabású akciót indított a szegedi Herman Ottó Horgászegyesület az orvhorgászok kiszűrésére. Az egyesület halőreinek munkáját irányító Halász László lapunknak elmondta: több bejelentést is kaptak Algyőről, hogy a helyi kocsmákban alkalmanként több tízkilónyi, méreten aluli pontyot kínálnak eladásra.

Az elmúlt napokban többször is ellenőrzött napnyugta után a két rendőrrel megerősített héttagú halőrcsoport az egyesület kezelésében álló Algyői főcsatornán, ahová évente 5-7 mázsa halat, főként pontyot telepítenek.

– Az ellenőrzött horgászok fele a lehető legtöbb szabályt megszegte. Többen voltak, akik engedély nélkül horgásztak a főcsatornán, mások a megengedettnél több bottal pecáztak, s olyanok is akadtak, akik figyelmen kívül hagyták a méret- és mennyiségi korlátozásokat – számolt be a tapasztalatokról Halász László. Elmondása szerint volt olyan horgász, akinél hat méreten aluli, 22-28 centiméteres pontyot találtak a parton. Szó szerint a parton szenvedtek a halak, mert a horgász elmondása szerint otthon hagyta a haltartó szákját. Szerencsére életre keltek a halak, amikor visszaengedték őket a vízbe. Ez a horgásznak is szerencséje, mert állatkínzás miatt eljárást indíthattak volna ellene, és súlyos büntetést is kaphatott volna. Tavasszal balatoni állatkínzókat, gereblyéző rabsicokat ítélt a bíróság letöltendő börtönbüntetésre. (A gereblyézés olyan állatkínzás, amikor hármashorgokat vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokat húznak, rángatnak az orvhorgászok a vízfenék felett. A horgok beleakadnak a hal testébe és így húzzák ki brutálisan a partra vagy a csónakba a vérző állatot – a szerk.).

Az akcióban a főcsatornán az egyik horgásztól tíz méterre, a nádasban leszúrva találtak egy haltartót, amelyben két tenyérnyi ponty volt. A közelben horgászó férfi vonakodva ugyan, de elismerte, hogy övé a szák. Egy férfi Szegedről kerékpározott ki az Algyői főcsatornához, ahol engedély nélkül horgászott. Miután elkobozták a felszerelését, útjára engedték. Amikor az egyik rendőr alaposabban szemügyre vette a férfi horgászeszközeit, megismerte egy kicserélt tagról a teleszkópos horgászbotját, amit hónapokkal ezelőtt loptak el tőle. A rendőr egy szegedi panelház tárolóhelyiségében tartotta a horgászbotját. A rendőrök a férfi után eredtek, akit a kastélynál állítottak meg a 47-es úton. Halász László tudomása szerint lopás miatt eljárást indított a rendőrség a férfi ellen.

- Az esetek nagy részében feljelentést tettünk a halászati felügyeleten, mivel nemcsak a horgászrendünket sértették meg a pecások, de halvédelmi szabálysértést is elkövettek. Az ügyek folyamatban vannak. A halvédelmi szabálysértési bírság mértéke 10 ezertől 200 ezer forintig terjed. Emellett a szabálytalan horgászt akár több évre is eltilthatják a horgászattól – mondta Halász László, akinek információja van arról, hogy már az Algyői főcsatornát is kiszemelték maguknak az orvhalászok, és már használták is a marázsahálójukat, illetve a varsájukat. Megírtuk: nemrégiben ilyen gyilkos hálót szedtek fel a halőrök a Holt-Maroson. Az egyesület mindent megtesz annak érdekében, hogy lebuktassa az algyői orvhalászokat.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×