× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülést tartottak

|
2014. június 10. | Önkormányzat
Országos, regionális és helyi ügyekről is beszélt Lázár János honatya Algyőn. Az országgyűlési képviselő az önkormányzati testület rendkívüli ülésén vett részt. A nyilvános programot több algyői polgár is megtisztelte jelenlétével.

Lázár János országgyűlési képviselő 2014. május 23-án utcafórumot tartott Hódmezővásárhelyen, majd több, a választókörzetébe tartozó kisebb településen – így például Algyőn is – találkozott a helyi önkormányzati képviselőkkel, és a közügyek iránt érdeklődő helybéliekkel. Az algyői önkormányzati képviselő-testület rendkívüli ülését a Faluház emeleti termében tartották. A vendéget Herczeg József polgármester köszöntötte, aki a honatya érkezéséig ismertette például a tavaszi egészséghét adatait, a Borbála fürdőt termálvízzel ellátó kút állapotát és a helyi nagyberuházások alakulását. "Megválasztása után nemigen jelenik meg a kistelepülésen az országgyulési képviselő” – osztotta meg tapasztalatát köszöntőjében a polgármester. "Elődeim talán azt hallották: itt kolbászból van a kerítés” – válaszolta mosolyogva Lázár János, aki megköszönte az algyői voksokban megnyilvánuló támogatást és kritikát is.

"Tanulni jöttem Algyőre” – fogalmazott mosolyogva Lázár képviselő. "Meg szeretném tudni, miért megy jól” a két nagyváros között, az ország dél-keleti határvidékén fejlődő Algyőnek. Itt javult az életminőség. Márpedig egy település sorsát és jövőjét az határozza meg, hogy milyen életminôséget képes biztosítani a lakóinak. E szempontból a helyi adottságokból kell kiindulni, a helyi elvárásoknak kell megfelelni.

Fölajánlotta segítségét Lázár János Algyôőnek is. Bár a Tisza- parti nagyközség nem tartozik a hátrányos helyzetűek közé, de kötelességének érzi támogatni azoknak a terveknek a megvalósulását, amelyet az algyőiek és a választókörzetébe tartozó összesen 19 település lakói dédelgetnek. Kérte az algyői képviselőktől is, hogy adják át neki a fejlesztési tervek itteni listáját!

Munkamódszernek ajánlotta, hogy negyedévente megjelenik  a településen – például önkormányzati képviselő-testületi ülésen, illetve lakossági fórumon. Kötelességének érzi a választópolgárok közvetlen tájékoztatását és véleményének a megismerését. Eddigi politikai pályafutása 12 évének tapasztalataként rögzítette: "hasznát vettem a nép tanácsainak”. Példaként említette a közfoglalkoztatást és szociális ellátást, mint két olyan témát, amelyről mindenkinek van véleménye. De fogadóórákat is tart majd, hogy az egyes választópolgár személyes ügyét, ha kell, négyszemközt is elmondhassa képviselőjének.

"Június 15-ig megnevezik az új Orbán-kormány összes államtitkárát" – jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökség vezetőjeként is informált: a következő években rendelkezésre áll a 7200 milliárd forint uniós fejlesztési forrás, amelynek 60 százaléka a kis- és közepes vállalkozásokat hivatott segíteni, 40 százaléka az infrastruktúrát javítja. Az 1000 milliárd forint vidékfejlesztésre költhetô pénz pedig az agráriumot erôsít. A pályázatokat idén ősszel kiírják, az uniós ciklus első 4–5 évében kiosztják a fejlesztési forrásokat, a kis- és középvállalkozási szektort az önkormányzatokon keresztül támogatják, cél az infrastruktúrafejlesztés és munkahelyteremtés. A vidék boldogulását segítő politika folytatásához kért támogatást az algyôiektől is Lázár János, aki hangsúlyozta: "jó képviselője akarok lenni ennek a nagyon vegyes fejlettségi szintű településeket összefogó választókerületnek".

Vázolta Algyő adottságit Herczeg polgármester, aki mindenben partnerséget ajánlott. Kiemelte az ipari park jó adottságait, a betelepülni kívánó és munkahelyteremtő vállalkozásoknak nyújtott önkormányzati támogatást.

"Algyő nagyon jó adottságú település, amely ki tudja majd használni a Szeged és Hódmezôvásárhely között közlekedő TramTrain előnyeit" – mondta Lázár János. A kormányzati politika alapjaként említette: az erősebbnek támogatnia kell a gyengébbet, a tehetősebbnek a szegényebbet, de az igazságosság jegyében vizsgálni kell azt is, érdemes-e a támogatásra a rászoruló. "A helyi képviselőtestület vétót emelhet a szociális ellátásban" – hangsúlyozta Lázár képviselő. Példaként kifejtette a közmunka bevezetésének előnyeit. Elmondta: 2015. január 1-jétől szociális segély helyett közmunkát kínálnak.

A Délvidék, az ország dél-keleti régiójának fejlesztését a jövő központi feladatának tartja Lázár János. A kormány eddig ide irányuló figyelmét igazolja a szuperlézerként nevezett ELI idetelepítése, az M43-as autópálya építése. A 47-es főút felújításának fontosságát kiemelte. Szerinte még nem dőlt el a vezető szerepért az eurorégión belül Szeged és Temesvár közötti verseny. Ennek oka egyrészt Romániai schengeni csatlakozásának és Szerbia uniós tagságának késlekedése. "Mindent meg kell annak érdekében tenni, hogy a térség gazdasági és oktatási központja Szeged és vidéke legyen." Így például a fogyasztóképes kereslet ide integrálásával. "A logisztikailag felértékelődött délvidéki térségben minden pozitív kezdeményezést támogat a kormány" – hangsúlyozta.

Személyes missziójának tekinti Lázár János, hogy a fővárosi és dunántúli hangsúlyú ország-vezetésben szerepet vállalva sem költözik Budapestre. "Nem kívánom elhagyni a térséget, hanem innen szeretnék eredményt elérni" – mondta. A munkahely lehetőségek növelésével, a közszolgáltatások és az életminőség javításával erősíthető a térség vonzóképessége.

A kisvállalkozások nehézségeit ecsetelte Hegedűs Mihály, az egyik cégvezető hozzászóló. Balázs Zsolt önkormányzati képviselô pedig arra hívta föl a figyelmet, hogy az adóerőképességbeli helyzete Algyőt és mikrovállalkozásait jelenleg kizárják a pályázatokból. A 47-es út felújítása mellett a kerékpárút megépítését is sürgetőnek nevezte. Gonda János önkormányzati képviselő a versenyképesség erősödésének fontosságáról szólt. Az algyői polgármester az idős lakosság ellátásának nehézségeit vetette föl.

Válaszában Lázár János hangsúlyozta: "Elvi kérdés, hogy a gyermekről és az idős szülőkről való gondoskodás alapvetően a család, a hozzátartozók feladata. Az ellátás megszervezésében segíthet az állam, de a költségeket a hozzátartozónak kell fizetnie." Szerinte a házi segítségnyújtásnak erősebbnek kell lennie, mint az idősek otthonai hálózatának. Ezt kiegészítik az idős embereknek szolgáltatásokat nyújtó lakóparkok, amelyek valójában vállalkozások. Ígérte: egyszerusíteni fogják, "vállalkozóbaráttá" teszik a pályázati rendszert, megkönnyítik az uniós forrásokhoz való hozzájutást. Ennek fontosságára a kíséretében lévő helyettes államtitkár figyelmét is fölhívta. A rezsicsökkentés kiterjesztésével is erősítik a vállalkozói szektort. Növelni szeretnék a megbízható és jól képzett munkaerő számát a képzés átalakításával. A globális piac a tehetséges, rátermett és képzett munkaerőt elszippantja, mert jobb fizetést és életkörülményeket kínál a külföld. "Önmagában nem baj, ha a fiatal külföldre megy tapasztalatot gyűjteni és anyagilag megerősödni. Így volt ez a céhek idején is. De fontos, hogy az így felvértezett fiatal néhány év után hazatérjen. Ehhez Magyarországon kell versenyképes életkörülményeket teremteni."
 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×