× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Rangsorolták a tennivalókat Algyőn: a járvány gazdasági hatása még évekig érezhető lesz

|
2020. december 29. | Önkormányzat

Algyő gazdálkodásában sem volt még ilyen kiszámíthatatlan, bizonytalanságokkal teli év, mint az idei. A járvány és az azt kísérő gazdasági nehézségek, kormányzati elvonások között csak úgy sikerült egyensúlyozni, hogy rangsorolták a feladatokat: mi az, amit muszáj elvégezni, és mi az, ami halasztható? 

– A járvány miatti védekezés költségei nem voltak igazán számottevőek, de arra fel kell készülni, hogy a gazdasági hatásai még hosszú évekig meghatározhatják a település életét – mondta el Molnár Áron polgármester.

Az önkormányzat kötelező feladatait igyekeznek továbbra is minél jobb színvonalon ellátni, ám a korábban önként vállalt feladatok egy részéről – többek között néhány támogatási formáról – átmenetileg valószínűleg le kell majd mondani.

– A polgármesteri hivatalnak, az óvodának, a bölcsődének, a könyvtárnak és a szociális ellátórendszernek működnie kell, de szinte minden tervezett fejlesztést, beruházást már tavasszal átmenetileg le kellett állítanunk, csak ott folytatódtak a munkák, ahol már megtörtént az első kapavágás.

A kényszerű rangsorolásnak esett áldozatul átmenetileg a korábban kiemelten kezelt út- és járdaépítési program, a forráshiány miatt kellett jegelni olyan korábbi sikeres és fontos akciókat, mind a babaprogram, vagy a lakástámogatás, az idén a fiatalok számára tervezvett ösztöndíj rendszer pedig egyelőre el sem indulhatott.

– Fontos szempont volt a rangsorolásnál, hogy a már megnyert pályázati forrásokat ne veszítsük el, azokhoz biztosítsuk az önrészt. Ez szerencsére takarékos gazdálkodással sikerült is.

Elkészült, és október végén át is adták azt a jégpályát, amelynek első üteme döntően TAO-támogatásból valósulhatott meg. A szegedi jégkorongklubbal közösen megvalósított beruházás hamarosan öltözővel is bővülhet, később pedig parkolókat is kialakítanak a területen. A fejlesztés összesen 515 millió forintba kerül majd.

Végéhez közeledik a település másik kiemelt beruházása is, a Borbála fürdő új, 33 méteres hideg vizes medencéje. Az úszásoktatást is segítő fejlesztést 600 milliós TAO-támogatásból és 280 millió forintos saját erőből valósulhat meg.

– Jövőre kiemelt feladatként kezeljük a bölcsődeépítést, amelyre 750 millió forintot nyertünk pályázaton, ehhez kell 150 milliós önerőt biztosítanunk. Az építkezés nyáron indulhat el leghamarabb és 2022 szeptemberére szeretnék befejezni.

Algyőn is szinte lehetetlen stabil pénzügyi tervet készíteni a jövő esztendőre:

– Algyő idei költségvetése valamivel több, mint 3 milliárd forint, ebből 1,2 milliárd folyik be iparűzési adóból, alig százmillióval kevesebb, mint a tervezett. A szolidaritási adónkat is megemelik jövőre 100 millió forinttal, az csak csekély vigasz, hogy 2021-ben kaphatunk először általános működési támogatást, ami 130 millióval kompenzálja a jóval nagyobb bevételkiesést.
Nagyon óvatosan tervezünk, de ha a saját forrásainkat teljesen elvonják, gyakorlatilag bezárhatjuk a települést – mondta Molnár Áron.

forrás: www.szeged.hu

 

További hírek

Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is a település vendége volt augusztus elején, Algyőn szálltak meg ugyanis már ötödik alkalommal a kajak-kenu szerelmesei. Az ALTE és a civil szervezetek gyümölccsel, süteménnyel és programmal készültek fogadásukra.

2021. szeptember 20. | Sport Bővebben

Női kézilabda NB I./B, Keleti csoport, 1. forduló: Levendula Hotel FKSE-Algyő–Kispest 36–31 (20–17)

2021. szeptember 15. | Sport Bővebben

Már csak az Algyő áll pontveszteség nélkül a megyei I. osztályban. A negyedik fordulóban a Tiszasziget elveszítette a veretlenségét, a péntek esti szegedi rangadó pedig döntetlennel ért véget.

2021. szeptember 15. | Sport Bővebben

A végéhez ért a Levendula Hotel FKSE-Algyő NB I/B-s női kézilabdacsapatának felkészülése. Farkas József tanítványai a hétvégén bemutatkozhatnak az új osztályban, az előző kiírás bronzérmese lesz a vendég a Fehér Ignác Általános Iskola Sportcsarnokában.

2021. szeptember 10. | Sport Bővebben

Megvan az Algyő szezonbeli első győzelme. Az algyőiek korábban is lezárhatták volna a találkozót a játékot bátran felvállaló deszkiekkel szemben, végül egy öngóllal dőlt el végleg a három pont sorsa.

2021. szeptember 10. | Sport Bővebben

×