× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Rangsorolták a tennivalókat Algyőn: a járvány gazdasági hatása még évekig érezhető lesz

|
2020. december 29. | Önkormányzat

Algyő gazdálkodásában sem volt még ilyen kiszámíthatatlan, bizonytalanságokkal teli év, mint az idei. A járvány és az azt kísérő gazdasági nehézségek, kormányzati elvonások között csak úgy sikerült egyensúlyozni, hogy rangsorolták a feladatokat: mi az, amit muszáj elvégezni, és mi az, ami halasztható? 

– A járvány miatti védekezés költségei nem voltak igazán számottevőek, de arra fel kell készülni, hogy a gazdasági hatásai még hosszú évekig meghatározhatják a település életét – mondta el Molnár Áron polgármester.

Az önkormányzat kötelező feladatait igyekeznek továbbra is minél jobb színvonalon ellátni, ám a korábban önként vállalt feladatok egy részéről – többek között néhány támogatási formáról – átmenetileg valószínűleg le kell majd mondani.

– A polgármesteri hivatalnak, az óvodának, a bölcsődének, a könyvtárnak és a szociális ellátórendszernek működnie kell, de szinte minden tervezett fejlesztést, beruházást már tavasszal átmenetileg le kellett állítanunk, csak ott folytatódtak a munkák, ahol már megtörtént az első kapavágás.

A kényszerű rangsorolásnak esett áldozatul átmenetileg a korábban kiemelten kezelt út- és járdaépítési program, a forráshiány miatt kellett jegelni olyan korábbi sikeres és fontos akciókat, mind a babaprogram, vagy a lakástámogatás, az idén a fiatalok számára tervezvett ösztöndíj rendszer pedig egyelőre el sem indulhatott.

– Fontos szempont volt a rangsorolásnál, hogy a már megnyert pályázati forrásokat ne veszítsük el, azokhoz biztosítsuk az önrészt. Ez szerencsére takarékos gazdálkodással sikerült is.

Elkészült, és október végén át is adták azt a jégpályát, amelynek első üteme döntően TAO-támogatásból valósulhatott meg. A szegedi jégkorongklubbal közösen megvalósított beruházás hamarosan öltözővel is bővülhet, később pedig parkolókat is kialakítanak a területen. A fejlesztés összesen 515 millió forintba kerül majd.

Végéhez közeledik a település másik kiemelt beruházása is, a Borbála fürdő új, 33 méteres hideg vizes medencéje. Az úszásoktatást is segítő fejlesztést 600 milliós TAO-támogatásból és 280 millió forintos saját erőből valósulhat meg.

– Jövőre kiemelt feladatként kezeljük a bölcsődeépítést, amelyre 750 millió forintot nyertünk pályázaton, ehhez kell 150 milliós önerőt biztosítanunk. Az építkezés nyáron indulhat el leghamarabb és 2022 szeptemberére szeretnék befejezni.

Algyőn is szinte lehetetlen stabil pénzügyi tervet készíteni a jövő esztendőre:

– Algyő idei költségvetése valamivel több, mint 3 milliárd forint, ebből 1,2 milliárd folyik be iparűzési adóból, alig százmillióval kevesebb, mint a tervezett. A szolidaritási adónkat is megemelik jövőre 100 millió forinttal, az csak csekély vigasz, hogy 2021-ben kaphatunk először általános működési támogatást, ami 130 millióval kompenzálja a jóval nagyobb bevételkiesést.
Nagyon óvatosan tervezünk, de ha a saját forrásainkat teljesen elvonják, gyakorlatilag bezárhatjuk a települést – mondta Molnár Áron.

forrás: www.szeged.hu

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×