× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Pünkösdi coursing edzés Algyőn

|
2014. július 22. | Napjaink
Ez év tavaszán merült fel először az ötlet, hogy a 2013-ban elkészült - az év nagy részében kihasználatlanul álló – lovas pálya remek adottságokkal rendelkezik kutyás sporteseményekhez is, melyek egyre nagyobb tömegeket mozgatnak meg világszerte. Így az áprilisi falunapokkal egyidejűleg megrendezett nagy sikerű „AirFurs Cup 2014 Frizbee” hétvége sikeréből ihletet merítve 2014. június 9-én, Pünkösd hétfőn egy kötetlen, kutyás sportnapot szervezett Göndös Gábor és Szabó Ernő csapata ugyanerre a helyszínre.

Utólag bevallva, maguk a szervezők sem számítottak ekkora érdeklődésre, így a korlátozott méretű kapacitás miatt a 77. nevezett kutya után kénytelenek voltak lezárni az on-line regisztrációt. Nem csak a megye településeiről és a Dél-Alföldről érkeztek résztvevők, hanem még Budapestről, Bajáról, Kecskemétről is.

A kutyafajtákat tekintve a magyar agarakon és whippeteken túl a legkülönbözőbb fajták képviseltették magukat, a foxterriertől a német dogig, de megcsodálhattuk a 10. – még nem elismert – magyar kutyafajtánkat, a sinkát is.

Az év talán legforróbb napján végül 75 kutya jelent meg a helyszínen. Szerencsére a kihelyezett pancsoló-medencék, valamint a közeli Tisza remek lehetőséget nyújtott, hogy a programok szüneteiben megmártózhassanak a versenyzők. Sokan pedig a szomszédos Szabadidőparkban lévő hadiipari parkba is átlátogattak, a gyerekek körében különösen az AN 2-es repülőgép (becenevén: ANCSA) örvendett
nagy népszerűségnek.

A ló beállóként szolgáló elkerített területen agility pályát állítottak fel, amit Fodor Csilla agility válogatott kerettag segítségével bárki kipróbálhatott kutyájával. Ez az igazán látványos kutyás sport leginkább a díjugratáshoz hasonlítható, és elsősorban a kutya irányíthatóságában, a kutya-gazda összehangoltságában rejlik a siker kulcsa.

Legnagyobb vonzerővel azonban a coursing-pályák bírtak, s ez nem kis kihívás elé állította a nyúlhúzókat, visszahúzókat, startereket, hiszen összesen 120 futamot indítottak a 2 (kezdő és normál) pályán, melyek kezelését Bácskai Zsolt és Kökény Zoltán végezték. A „visszahúzásokat” Szabó Ernő, Csányi Tamás és Pálhegyi Levente.

De mi is az a coursing? Ezt a sportot eredetileg agarak számára fejlesztették ki, hiszen a mezőn futó nyúl vadászatát imitálja. Természetesen valódi tapsifüles nem kerül a pályára, a pályán rögzített görgők között cikk-cakkban végigvezetett zsinór egyik végére színes szalagokból álló ún. műnyulat rögzítenek, a másik végét pedig egy csévélő berendezés húzza. A mozgó „nyúl” után kézből indítják (egyesével vagy párosával) a kutyákat, akik temperamentumtól függően ügetve vagy vad vágtában űzik a csalit. A tapasztaltabb kutyák izgatottsága hamar átragad a kezdő pályára várakozó – még tapasztalatlan - nebulókra is, így mire sorra kerülnek, hasonló lelkesedéssel vetik bele magukat a feladatba.

Tekintettel arra, hogy itt nem verseny zajlott, csupán lelkes kutyabarátok szervezte edzés – így nevezési díj helyett állateledel-adományokat gyűjtöttek az érkezőktől. A rendezvényt követően a résztvevők legnagyobb része arra voksolt, hogy a szintén algyői, állandó támogatással nem rendelkező, bull típusú fajták mentését végző, Filo Andor vezette Filo Team Állatvédő Egyesület kapja az adományt. Az összegyűlt, több mint egy mázsányi élelmet (száraztáp, konzerv) június 17-én adta át a szervezők képviseletében Szabó Ernő, Göndös Gábor és Ludányi Attila.

A modern, gyakran mozgásszegény életmód mellett a legtöbb ember számára legősibb társunk, a kutya az, amely még ma is kapcsolatot biztosít a természettel, az állatvilággal. Az állattartási kultúra fejlettségével hazánkban is egyre nő azok száma, akik a szabadidejük tartalmas eltöltését négylábú társukkal képzelik el. Ezt az igényt felismerve döntöttek úgy a résztvevők, hogy megalakítják az Algyői Kutyás Egyesületet, ahol szervezett formában kerülhet sor a kutyás képzések, szabadidôprogramok, sportesemények (coursing, flyball, frisbee, coursing, agility, stb.) szervezésére.
 

További hírek

Sajnos a járványügyi korlátozások miatt jelenleg látogatók nem korcsolyázhatnak az algyői jégpályán, azonban az egyesületek munkája nem állt meg. Pápai Miklóst, a Goodwill Pharma Szegedi Vízmű jégkorongcsapatának szakosztály-igazgatóját az algyői edzésekről kérdeztük.

2021. február 26. | Sport Bővebben

Egyeztető megbeszélésre került sor Algyő Nagyközség Önkormányzata, Csongrád-Csanád Megye Önkormányzata, illetve az Aktív Ökoturisztikai Fejlesztési Központ képviselői között Algyő aktív turisztikai ajánlatairól, illetve fejlesztési terveiről. Kiemelt irány a Tiszához kapcsolódó kínálat, illetve tervek voltak.

2021. február 26. | Önkormányzat Bővebben

A  Volánbusz Zrt. 2021.03. hó-ban is biztosítja a kihelyezett bérletárusítást 2021. március 03-04.-én. Mindkettő napon 9-17 óráig, ebédidő : 12:00-12:30 ig (bejárat az orvosi rendelő felőli hátsó ajtó).

2021. február 26. | Gazdaság Bővebben

A férfiaknál a rutin legyőzte a fiatalokat, míg a nők hétről hétre fejlődnek.

2021. február 25. | Sport Bővebben

A Korm. rendelet szerint „a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén a 4. melléklet szerinti vendéglátó üzlettípust a kereskedő legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek.”

2021. február 24. | Önkormányzat Bővebben

×