× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2010. március

|
2010. március 30. | Egészség, életmód

Változtak a KRESZ-szabályok!

2010. január 1-jétől több mint 60 pontban változtak a közúti közlekedés szabályai. A módosítás célja a közúti forgalom biztonságának javítása, a gyalogosokra és járművezetőkre vonatkozó szabályok megfogalmazásának pontosítása, kiegészítése - ezzel is segítve a jogkövető magatartást.  

A legfontosabb változások - vázlatosan és a teljesség igénye nélkül - a következők:

  • A kerékpárosok szoros jobbratartási kötelezettsége az út jobb széléhez történő húzódás kötelezettségére változott. A „kerékpáros nyom” és a „nyitott kerékpársáv” fogalmának, burkolati jelének meghatározása mellett az általános európai gyakorlathoz igazodva sor került a kerékpár fogalmának és a kerékpárosokra vonatkozó sebességi szabályok pontosítására is (például lakott területen kerékpárral 40 km/óra, lakott területen kívül ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít 50 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség…).
  • A gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok változásai alapvetően a gyalogos-átkelőhelyek biztonságának fokozását szolgálják: a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet a jármű vezetőjének csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy amennyiben szükséges, a járművel az átkelőhely előtt akár meg is tudjon állni.
  • Kiegészült a jelzőtáblák köre is, például a gyorsforgalmi utakon alkalmazott útirányjelző és útvonal-megerősítő jelzőtáblák… képeivel, de új eleme a szabályozásnak a gépkocsikra vonatkozó behajtási tilalom környezetszennyezési tényezők alapján történő meghatározásának lehetősége is.
  • Az általános sebességhatárok a gépkocsik esetében 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegig egységessé válnak (autópályán 130 km/óra, autóúton 110 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra, lakott területen 50 km/óra).
  • Az autóbusz-forgalmi sávon lehetővé válik kétkerekű motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok közlekedése. Ezen járművek illetve a kétkerekű kerékpárok esetében megengedett az álló járművek mellett (között) történő előrehaladás is (például útkereszteződésben vagy szintbeni vasúti átjárónál).
  • A vasúti átjáró megközelítése esetében megszűnt a megadott kötelező sebességhatár (helyette fokozott óvatosság a közúti jelzéseknek eleget téve).
  • Hatósági jelzés nélkül a gépjárművek a közúti közlekedésben nem vehetnek részt.

A teljes módosítás - 289/2009. (12.18.) Korm. rendelet - elolvasható a Magyar Közlöny 2009. évi 185. számában, vagy az alábbi honlapokon: www.balest-megelozes.eu (OBB), www.khem.gov.hu, www.nkh.gov.hu

 

További hírek

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

×