× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2010. január

|
2010. január 20. | Rendőrség

Az utóbbi időben sajnálatos módon elszaporodóban vannak Csongrád megye területén is a trükkös lopások, a trükkös módon elkövetett csalások. A téli időjárás még javában tart, így szeretnénk felhívni a tűzifával kapcsolatban elkövetett jogsértésekre a figyelmet.

Az elmúlt időszakban a megye területén megszaporodtak azok a bűncselekmények, amelyeknek sértettei olyan személyek, akiknek a területet járó idegenek kedvező árú tüzelni való fát kínálnak eladásra.  Kérjük a lakosságot, főként az idősebb embereket, illetve családtagjaikat, hogy fenntartással fogadják az olyan személyeket, akik akár hivatalos jelleggel, vagy valamilyen más módon szeretnék segítségüket kérni, átlépni lakásuk, udvaruk, házuk küszöbét. Nem ritka, hogy a házalók úgy próbálnak a lakosság bizalmába férkőzni, hogy valamelyik hivatal (pl. önkormányzat) dolgozójának adják ki magukat, mondván, hogy a hivatal biztosít kedvező feltételekkel télire való fát a lakosságnak. Azonban ne felejtsük, minden esetben céljuk a megtévesztés, a kiszemelt áldozat megkárosítása! Módszerük is többnyire tipizálható: igen kedvező áron meghirdetett jelentősebb mennyiségű árúval jelennek meg. Megegyezés esetén a kínált mennyiségnél azonban lényegesen kevesebbet szállítanak, öntenek le az udvarra. Sok esetben a vevő csak később szembesül a csalással, mert első ránézésre nem állapítható meg a megegyezett és az átadott mennyiség közötti eltérés. A hitelesség kedvéért a csalók telefonszámot, címet, nevet adhatnak meg, azonban ezek minden esetben hamisak. A kedvező áron eladni kínált termékek forgalmazói általában az ország más vidékéről jönnek ide, így mire a sértett észreveszi a csalást, már messze járnak, adott esetben az országot is elhagyták. A vevőnek egyetlen lehetősége marad, hogy feljelentést tegyen ismeretlen elkövetővel szemben a rendőrségen.

Legutóbb január 17-én érkezett ilyen jellegű bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban feljelentés a Szegedi Rendőrkapitányságra. Egy bordányi lakoshoz csöngetett be az ismeretlen elkövető kedvező árú tűzifa eladásával. Meg is egyeztek az adásvételről, azonban a megállapodott 110 mázsa helyett pusztán 20 mázsát szállítottak le, mely cselekménnyel 150 ezer forint kárt okoztak a vásárlónak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy az otthonokba becsöngető idegeneket minden esetben kellő elővigyázatossággal fogadják. Az ingatlan határán belül csak olyanokat engedjenek be, akiknek személyazonosságát ismerik, vagy minden kétséget kizáróan ellenőrizhető helyről, szolgáltatótól jöttek. A kedvezőnek tűnő ajánlatok az esetek jelentős százalékában megtévesztésen, károkozáson alapulnak: rossz, nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű, esetleg bűncselekményből származó terméket kínálnak eladásra. A vagyon elleni bűncselekmények másik részét pedig, úgy próbálják megvalósítani, hogy a vásárlók bizalmába férkőznek, segítőkészségére alapoznak. Ebben az esetben valamilyen hihetőnek tűnő legendával csöngetnek be az otthonokba, pl. valamilyen karitatív szervezetnek gyűjtenek. Majd miután „birtokon belül vannak” figyelemeltereléssel, hamis pénz felváltatásával stb. okoznak jelentős kárt a sértetteknek.

 

További hírek

Az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Házi Gondozói Szolgálata pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony keretében házi gondozó munkakör betöltésére.

2024. július 15. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

A kosárfonás régi, hagyományos mesterség, azonban egyre kevesebb kézművest lehet találni, aki őrzi még a gyevi kosárfonók titkait. Szalmáné Simon Éva Alkotó-díjas szakemberünk nemcsak ismeri csínyjt-bínyját ennek a technikának, de szívesen tanítja is azt.

2024. június 26. | Kultúra Bővebben

×