× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2010. január

|
2010. január 20. | Rendőrség

Az utóbbi időben sajnálatos módon elszaporodóban vannak Csongrád megye területén is a trükkös lopások, a trükkös módon elkövetett csalások. A téli időjárás még javában tart, így szeretnénk felhívni a tűzifával kapcsolatban elkövetett jogsértésekre a figyelmet.

Az elmúlt időszakban a megye területén megszaporodtak azok a bűncselekmények, amelyeknek sértettei olyan személyek, akiknek a területet járó idegenek kedvező árú tüzelni való fát kínálnak eladásra.  Kérjük a lakosságot, főként az idősebb embereket, illetve családtagjaikat, hogy fenntartással fogadják az olyan személyeket, akik akár hivatalos jelleggel, vagy valamilyen más módon szeretnék segítségüket kérni, átlépni lakásuk, udvaruk, házuk küszöbét. Nem ritka, hogy a házalók úgy próbálnak a lakosság bizalmába férkőzni, hogy valamelyik hivatal (pl. önkormányzat) dolgozójának adják ki magukat, mondván, hogy a hivatal biztosít kedvező feltételekkel télire való fát a lakosságnak. Azonban ne felejtsük, minden esetben céljuk a megtévesztés, a kiszemelt áldozat megkárosítása! Módszerük is többnyire tipizálható: igen kedvező áron meghirdetett jelentősebb mennyiségű árúval jelennek meg. Megegyezés esetén a kínált mennyiségnél azonban lényegesen kevesebbet szállítanak, öntenek le az udvarra. Sok esetben a vevő csak később szembesül a csalással, mert első ránézésre nem állapítható meg a megegyezett és az átadott mennyiség közötti eltérés. A hitelesség kedvéért a csalók telefonszámot, címet, nevet adhatnak meg, azonban ezek minden esetben hamisak. A kedvező áron eladni kínált termékek forgalmazói általában az ország más vidékéről jönnek ide, így mire a sértett észreveszi a csalást, már messze járnak, adott esetben az országot is elhagyták. A vevőnek egyetlen lehetősége marad, hogy feljelentést tegyen ismeretlen elkövetővel szemben a rendőrségen.

Legutóbb január 17-én érkezett ilyen jellegű bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban feljelentés a Szegedi Rendőrkapitányságra. Egy bordányi lakoshoz csöngetett be az ismeretlen elkövető kedvező árú tűzifa eladásával. Meg is egyeztek az adásvételről, azonban a megállapodott 110 mázsa helyett pusztán 20 mázsát szállítottak le, mely cselekménnyel 150 ezer forint kárt okoztak a vásárlónak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy az otthonokba becsöngető idegeneket minden esetben kellő elővigyázatossággal fogadják. Az ingatlan határán belül csak olyanokat engedjenek be, akiknek személyazonosságát ismerik, vagy minden kétséget kizáróan ellenőrizhető helyről, szolgáltatótól jöttek. A kedvezőnek tűnő ajánlatok az esetek jelentős százalékában megtévesztésen, károkozáson alapulnak: rossz, nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű, esetleg bűncselekményből származó terméket kínálnak eladásra. A vagyon elleni bűncselekmények másik részét pedig, úgy próbálják megvalósítani, hogy a vásárlók bizalmába férkőznek, segítőkészségére alapoznak. Ebben az esetben valamilyen hihetőnek tűnő legendával csöngetnek be az otthonokba, pl. valamilyen karitatív szervezetnek gyűjtenek. Majd miután „birtokon belül vannak” figyelemeltereléssel, hamis pénz felváltatásával stb. okoznak jelentős kárt a sértetteknek.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×