× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2010. január

|
2010. január 20. | Rendőrség

Az utóbbi időben sajnálatos módon elszaporodóban vannak Csongrád megye területén is a trükkös lopások, a trükkös módon elkövetett csalások. A téli időjárás még javában tart, így szeretnénk felhívni a tűzifával kapcsolatban elkövetett jogsértésekre a figyelmet.

Az elmúlt időszakban a megye területén megszaporodtak azok a bűncselekmények, amelyeknek sértettei olyan személyek, akiknek a területet járó idegenek kedvező árú tüzelni való fát kínálnak eladásra.  Kérjük a lakosságot, főként az idősebb embereket, illetve családtagjaikat, hogy fenntartással fogadják az olyan személyeket, akik akár hivatalos jelleggel, vagy valamilyen más módon szeretnék segítségüket kérni, átlépni lakásuk, udvaruk, házuk küszöbét. Nem ritka, hogy a házalók úgy próbálnak a lakosság bizalmába férkőzni, hogy valamelyik hivatal (pl. önkormányzat) dolgozójának adják ki magukat, mondván, hogy a hivatal biztosít kedvező feltételekkel télire való fát a lakosságnak. Azonban ne felejtsük, minden esetben céljuk a megtévesztés, a kiszemelt áldozat megkárosítása! Módszerük is többnyire tipizálható: igen kedvező áron meghirdetett jelentősebb mennyiségű árúval jelennek meg. Megegyezés esetén a kínált mennyiségnél azonban lényegesen kevesebbet szállítanak, öntenek le az udvarra. Sok esetben a vevő csak később szembesül a csalással, mert első ránézésre nem állapítható meg a megegyezett és az átadott mennyiség közötti eltérés. A hitelesség kedvéért a csalók telefonszámot, címet, nevet adhatnak meg, azonban ezek minden esetben hamisak. A kedvező áron eladni kínált termékek forgalmazói általában az ország más vidékéről jönnek ide, így mire a sértett észreveszi a csalást, már messze járnak, adott esetben az országot is elhagyták. A vevőnek egyetlen lehetősége marad, hogy feljelentést tegyen ismeretlen elkövetővel szemben a rendőrségen.

Legutóbb január 17-én érkezett ilyen jellegű bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban feljelentés a Szegedi Rendőrkapitányságra. Egy bordányi lakoshoz csöngetett be az ismeretlen elkövető kedvező árú tűzifa eladásával. Meg is egyeztek az adásvételről, azonban a megállapodott 110 mázsa helyett pusztán 20 mázsát szállítottak le, mely cselekménnyel 150 ezer forint kárt okoztak a vásárlónak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy az otthonokba becsöngető idegeneket minden esetben kellő elővigyázatossággal fogadják. Az ingatlan határán belül csak olyanokat engedjenek be, akiknek személyazonosságát ismerik, vagy minden kétséget kizáróan ellenőrizhető helyről, szolgáltatótól jöttek. A kedvezőnek tűnő ajánlatok az esetek jelentős százalékában megtévesztésen, károkozáson alapulnak: rossz, nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű, esetleg bűncselekményből származó terméket kínálnak eladásra. A vagyon elleni bűncselekmények másik részét pedig, úgy próbálják megvalósítani, hogy a vásárlók bizalmába férkőznek, segítőkészségére alapoznak. Ebben az esetben valamilyen hihetőnek tűnő legendával csöngetnek be az otthonokba, pl. valamilyen karitatív szervezetnek gyűjtenek. Majd miután „birtokon belül vannak” figyelemeltereléssel, hamis pénz felváltatásával stb. okoznak jelentős kárt a sértetteknek.

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×