Már csak néhány nap és újra becsengetnek a megye iskoláiba is. Sokan örülnek ennek, főleg az elsősök, azonban a nagyobbak bizonyára el tudnának még tölteni pár „hasznos” napot az iskolapadokon kívül is. Ezek a napok a tanszerek beszerzésével telnek, be kell csomagolni a könyveket, füzeteket, föl kell készülni – kicsiknek és nagyoknak, szülőnek, pedagógusnak egyaránt – az előttünk álló tanévre.

"> Már csak néhány nap és újra becsengetnek a megye iskoláiba is. Sokan örülnek ennek, főleg az elsősök, azonban a nagyobbak bizonyára el tudnának még tölteni pár „hasznos” napot az iskolapadokon kívül is. Ezek a napok a tanszerek beszerzésével telnek, be kell csomagolni a könyveket, füzeteket, föl kell készülni – kicsiknek és nagyoknak, szülőnek, pedagógusnak egyaránt – az előttünk álló tanévre.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2010. augusztus

|
2010. augusztus 30. | Rendőrség

Már csak néhány nap és újra becsengetnek a megye iskoláiba is. Sokan örülnek ennek, főleg az elsősök, azonban a nagyobbak bizonyára el tudnának még tölteni pár „hasznos” napot az iskolapadokon kívül is. Ezek a napok a tanszerek beszerzésével telnek, be kell csomagolni a könyveket, füzeteket, föl kell készülni – kicsiknek és nagyoknak, szülőnek, pedagógusnak egyaránt – az előttünk álló tanévre.

A felkészülés pedig többet jelent, mint had(tan)rendbe állítani a bepakolt iskolatáskát, tolltartót stb. Jelenti a fegyelmezettebb reggeleket, mikor a nyári nagy szabadság után korábban kell kelni, és ezzel  együtt meg kell szokni az időben történő iskolába érkezés ritmusát is. A tapasztalatok szerint szeptember hónapban, a tanévkezdés időszakában kiemelkedően magas az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége, legyen szó közúti közlekedési balesetekről, személy és vagyon elleni bűncselekményekről, rossz szándékú befolyásról, vagy akár tapasztalatlanságból fakadó átgondolatlan döntésekről.

A gyermekek – főleg a fiatalabbak - életkori sajátosságaikból adódóan nem mindig érzékelik a veszélyt bizonyos közlekedési helyzetekben, vagy az élet más, számukra ismeretlen szituációiban. A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, a bűncselekmények megelőzésében a példamutatásnak, a felkészítésnek, a tanórai és a tanórán kívüli nevelésnek kiemelt szerepe van. Különösen a kisiskolás korosztálynál nagyon fontos, hogy a tanévkezdés időszakában a pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők is felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen átvegyék a legfontosabb közlekedési szabályokat, bűnmegelőzési kérdéseket.

Az egyedül (is) közlekedő első osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, azokat - a lehetséges veszélyforrásokat megbeszélve - még az iskolakezdés előtt többször is érdemes végigjárni a kicsikkel. Szeptemberben az egyik legfontosabb veszélyforrás, hogy a gyermekek egyik napról a másikra tömegesen jelennek meg a közúti közlekedésben, ráadásul a szünidőt követően felszabadultabbak és figyelmetlenebbek is. A leggyakrabban előforduló probléma gyalogosok esetében az úttesten való szabálytalan átkelés, a körültekintés nélküli úttestre lépés, kerékpárosoknál a szabálytalan irányváltoztatás, kanyarodás, ezekre a balesetek elkerülése érdekében a járművezetőknek is számítaniuk kell.

Fel kell hívni a diákok figyelmét arra is, hogy értékes tárgyat (drága mobiltelefont, iPodot, fényképezőgépet…) a lopások elkerülése érdekében ne vigyenek magukkal az iskolába.

Utcán, tömegközlekedési eszközökön figyeljenek a táskájukra, zsebbe vagy hátizsák külső rekeszébe ne tegyenek telefont, pénzt, igazolványokat. Azokat biztonságos helyen (például táska akár külön is záródó belső rekeszében) tartsák.

Amennyiben valakinek kábítószert, számára ismeretlen eredetű, alakú, formájú tablettát, port vagy gyanús édességet ajánlanak kipróbálásra, azt ne fogadja el, és haladéktalanul szóljon az esetről egy ismerős felnőttnek - nevelőnek, szülőnek.

Fontos, hogy a diákok ismerjék azokat a telefonszámokat, amelyeken keresztül segítséget kérhetnek: a rendőrség a 107-es, a mentők a 104-es, a tűzoltók a 105-ös, a központi segélyhívó a 112-es számon érhető el. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által készített, és az iskolákban, különböző rendezvényeken a tanévkezdés idején is terjesztett Bárka kártyák éppen ebből a célból készültek. Emellett különböző saját tervezésű szóróanyagokat (könyvjelzők, matricák, tájékoztató kiadványok...) állítottunk össze a diákoknak, melyek  segítik a veszélyhelyzetek elkerülését, a sértetté válás megelőzését, a jogkövető magatartás kultúrájának kialakítását, az erőszakmentes elhárítási módszerek alkalmazását.

Ezeket a célokat szolgálja az is, hogy a 2010-2011-es tanévben újabb helyszíneken lesz megtekinthető sikeres „1másért - lépésről lépésre a biztonságért” című vándorkiállításunk.  A tárlattal vizuális kalandra szeretnénk hívni a fiatalokat a „Szolgálunk és Védünk”, általános bűnmegelőzés, ifjúság- és áldozatvédelem, vagyonvédelem, biztonságos internet-használat, legális és illegális drogok, közlekedés - és vízbiztonság, környezetvédelem és esélyegyenlőség témakörökön keresztül.

Amennyiben a megye oktatási intézményei szeretnék megismerni, kiállítani a paravánokat, úgy arra az előzetes egyeztetést követően lehetőség van. A program megismerését segíti a www.police.hu/csongrad (bűnmegelőzés) oldal felkeresése. (További információ a (62/562-410-es telefonszámon dr. Mózesné Toronykőy Márta r. őrnagy, bűnmegelőzési osztályvezetőtől kérhető.)

A fenti célok megvalósítását segíti, hogy az idei tanévben is folytatódik az országos „Iskola rendőre” bűn - és baleset-megelőzési program, mellyel kapcsolatban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. augusztus 30-án 10.00 órától tart  sajtótájékoztatót.

 

További hírek

Nagyon jó hangulatban zajlott az Algyői Könyvtár szervezésében megrendezésre került 2. "Kocsmakvíz" est a Szent Anna Teraszon. A nyertes csapatok a 'Csontdarálók' Nagy Sanyi kapitánnyal és a 'Tolni' csapat Boros Kriszta kapitánnyal. Szoros verseny volt az újonc 'Első helyezett' csapattal, akik a legjobb gyüttmönt csapat címet vihették haza.

2023. szeptember 29. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Parlando Énekegyüttes felvételt nyert a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. Az együttes 22 éve ápolja és törekszik megőrizni a magyar operett hagyományait. Fellépéseikkel sokakkal megszerettették ezt a műfajt. A kulturális örökség szakkategóriába sorolt Parlando munkájának méltó elismerése ez.

2023. szeptember 28. | Kultúra Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár irodalmi és grafika pályázatot hirdet „Amikor a toll kibicsaklik” címmel.

2023. szeptember 27. | Kultúra Bővebben

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

×