× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2009. szeptember

|
2009. szeptember 28. | Rendőrség

Az önkormányzatok és a lakosság tájékoztatását célzó PoliceMail jelen számában a trükkös lopásokról, a trükkös módon elkövetett csalásokról közöl információkat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

PoliceMail 2009. szeptember

Az utóbbi időben sajnálatos módon elszaporodóban vannak Csongrád megye területén is a trükkös lopások, a trükkös módon elkövetett csalások.
Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonban elkövetési technikájuk hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak.  Jellemzően jóhiszemű személyeket próbálnak meg becsapni, magukat valamilyen intézmény, szolgáltató cég alkalmazottjának kiadva. Különféle szolgáltatások ellátására hivatkozva, vagy valamilyen árút kedvező áron eladásra kínálva igyekeznek a lakók bizalmába férkőzni. Céljuk, hogy bejussanak lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel már a látható helyen lévő értékek feltérképezhetőek. A következő lépésük a figyelemelterelés, ami lehet például nagyobb címletű pénz felváltására hivatkozás, de lehet rosszullét színlelése is. Ekkor például egy pohár vízért küldik ki a segíteni akaró tulajdonost, majd pedig a kiszemelt, megszerzett értékkel gyorsan távoznak.

Adott esetben a kevésbé tipikus, mondhatni különleges módszerek is fogadó félre találnak. Károsítottak már olyan indokkal is idős embereket, hogy sürgős orvosi ellátás igénybevételéhez nem áll rendelkezésre a megfelelő összeg. Ebben az esetben a segítés jóérzésével több százezer forintot adott át a sértet. Előfordult azonban olyan eset is, hogy egészségügyi gyógymasszázs címén jutott be a tolvaj a lakásba, s míg az „ügyfél” a relaxációt élvezte, eltűntek arany és egyéb értékei.

Ezen típusú bűncselekmények bizalmatlansággal, odafigyeléssel megelőzhetőek.

  • A szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek! Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk.  A munkatársak a lakók hibabejelentésére, esetleg a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, amelyek várható időpontját azonban előre, postai úton jelzik. A szolgáltatók közüzemi díjaikat  ma már kivétel nélkül postai úton szedik be, az esetleges javítási szolgáltatás díját pedig csakis a magát – a szolgáltató által kiállított – arcképes igazolvánnyal igazoló, a szolgáltató által kiadott hivatalos számlát átadó munkatárs részére szabad átadni.
  • A kertkapu, a lakásajtó minden esetben be legyen zárva, így tudjuk megválogatni azt, hogy kit engedünk be a lakásunkba, ingatlanunkba. Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnánk, a kitekintő nyíláson át nézzük meg, ki akar hozzánk bejönni, a bejárati ajtót minden esetben fel kell szerelni biztonsági lánccal, amely használata során megóvja az ott lakót attól, hogy illetéktelenek erőszakkal bemenjenek a lakásba.

Lakásunkba csak olyan személyeket engedjünk be, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétséget kizárható!

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×