× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2009. szeptember

|
2009. szeptember 28. | Rendőrség

Az önkormányzatok és a lakosság tájékoztatását célzó PoliceMail jelen számában a trükkös lopásokról, a trükkös módon elkövetett csalásokról közöl információkat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

PoliceMail 2009. szeptember

Az utóbbi időben sajnálatos módon elszaporodóban vannak Csongrád megye területén is a trükkös lopások, a trükkös módon elkövetett csalások.
Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonban elkövetési technikájuk hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak.  Jellemzően jóhiszemű személyeket próbálnak meg becsapni, magukat valamilyen intézmény, szolgáltató cég alkalmazottjának kiadva. Különféle szolgáltatások ellátására hivatkozva, vagy valamilyen árút kedvező áron eladásra kínálva igyekeznek a lakók bizalmába férkőzni. Céljuk, hogy bejussanak lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel már a látható helyen lévő értékek feltérképezhetőek. A következő lépésük a figyelemelterelés, ami lehet például nagyobb címletű pénz felváltására hivatkozás, de lehet rosszullét színlelése is. Ekkor például egy pohár vízért küldik ki a segíteni akaró tulajdonost, majd pedig a kiszemelt, megszerzett értékkel gyorsan távoznak.

Adott esetben a kevésbé tipikus, mondhatni különleges módszerek is fogadó félre találnak. Károsítottak már olyan indokkal is idős embereket, hogy sürgős orvosi ellátás igénybevételéhez nem áll rendelkezésre a megfelelő összeg. Ebben az esetben a segítés jóérzésével több százezer forintot adott át a sértet. Előfordult azonban olyan eset is, hogy egészségügyi gyógymasszázs címén jutott be a tolvaj a lakásba, s míg az „ügyfél” a relaxációt élvezte, eltűntek arany és egyéb értékei.

Ezen típusú bűncselekmények bizalmatlansággal, odafigyeléssel megelőzhetőek.

  • A szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek! Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk.  A munkatársak a lakók hibabejelentésére, esetleg a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, amelyek várható időpontját azonban előre, postai úton jelzik. A szolgáltatók közüzemi díjaikat  ma már kivétel nélkül postai úton szedik be, az esetleges javítási szolgáltatás díját pedig csakis a magát – a szolgáltató által kiállított – arcképes igazolvánnyal igazoló, a szolgáltató által kiadott hivatalos számlát átadó munkatárs részére szabad átadni.
  • A kertkapu, a lakásajtó minden esetben be legyen zárva, így tudjuk megválogatni azt, hogy kit engedünk be a lakásunkba, ingatlanunkba. Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnánk, a kitekintő nyíláson át nézzük meg, ki akar hozzánk bejönni, a bejárati ajtót minden esetben fel kell szerelni biztonsági lánccal, amely használata során megóvja az ott lakót attól, hogy illetéktelenek erőszakkal bemenjenek a lakásba.

Lakásunkba csak olyan személyeket engedjünk be, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétséget kizárható!

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×