× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2009. szeptember

|
2009. szeptember 28. | Rendőrség

Az önkormányzatok és a lakosság tájékoztatását célzó PoliceMail jelen számában a trükkös lopásokról, a trükkös módon elkövetett csalásokról közöl információkat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

PoliceMail 2009. szeptember

Az utóbbi időben sajnálatos módon elszaporodóban vannak Csongrád megye területén is a trükkös lopások, a trükkös módon elkövetett csalások.
Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonban elkövetési technikájuk hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak.  Jellemzően jóhiszemű személyeket próbálnak meg becsapni, magukat valamilyen intézmény, szolgáltató cég alkalmazottjának kiadva. Különféle szolgáltatások ellátására hivatkozva, vagy valamilyen árút kedvező áron eladásra kínálva igyekeznek a lakók bizalmába férkőzni. Céljuk, hogy bejussanak lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel már a látható helyen lévő értékek feltérképezhetőek. A következő lépésük a figyelemelterelés, ami lehet például nagyobb címletű pénz felváltására hivatkozás, de lehet rosszullét színlelése is. Ekkor például egy pohár vízért küldik ki a segíteni akaró tulajdonost, majd pedig a kiszemelt, megszerzett értékkel gyorsan távoznak.

Adott esetben a kevésbé tipikus, mondhatni különleges módszerek is fogadó félre találnak. Károsítottak már olyan indokkal is idős embereket, hogy sürgős orvosi ellátás igénybevételéhez nem áll rendelkezésre a megfelelő összeg. Ebben az esetben a segítés jóérzésével több százezer forintot adott át a sértet. Előfordult azonban olyan eset is, hogy egészségügyi gyógymasszázs címén jutott be a tolvaj a lakásba, s míg az „ügyfél” a relaxációt élvezte, eltűntek arany és egyéb értékei.

Ezen típusú bűncselekmények bizalmatlansággal, odafigyeléssel megelőzhetőek.

  • A szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek! Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk.  A munkatársak a lakók hibabejelentésére, esetleg a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot, amelyek várható időpontját azonban előre, postai úton jelzik. A szolgáltatók közüzemi díjaikat  ma már kivétel nélkül postai úton szedik be, az esetleges javítási szolgáltatás díját pedig csakis a magát – a szolgáltató által kiállított – arcképes igazolvánnyal igazoló, a szolgáltató által kiadott hivatalos számlát átadó munkatárs részére szabad átadni.
  • A kertkapu, a lakásajtó minden esetben be legyen zárva, így tudjuk megválogatni azt, hogy kit engedünk be a lakásunkba, ingatlanunkba. Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnánk, a kitekintő nyíláson át nézzük meg, ki akar hozzánk bejönni, a bejárati ajtót minden esetben fel kell szerelni biztonsági lánccal, amely használata során megóvja az ott lakót attól, hogy illetéktelenek erőszakkal bemenjenek a lakásba.

Lakásunkba csak olyan személyeket engedjünk be, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétséget kizárható!

 

További hírek

Az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Házi Gondozói Szolgálata pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony keretében házi gondozó munkakör betöltésére.

2024. július 15. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

A kosárfonás régi, hagyományos mesterség, azonban egyre kevesebb kézművest lehet találni, aki őrzi még a gyevi kosárfonók titkait. Szalmáné Simon Éva Alkotó-díjas szakemberünk nemcsak ismeri csínyjt-bínyját ennek a technikának, de szívesen tanítja is azt.

2024. június 26. | Kultúra Bővebben

×