× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2009. október

|
2009. október 28. | Rendőrség

A halottak napja közeledtével a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a közbiztonsági, bűn- és baleset-megelőzési feladatok ellátására.

Várhatóan a következő ünnep alatt a megye temetőiben sokan szeretnék kegyeletüket leróni. A megnövekvő forgalom pedig, a különféle törvénysértések szándékos illetve gondatlan elkövetését idézheti elő. Ezért szeretnénk felhívni a temetők környékén parkoló gépjármű-tulajdonosok figyelmét a gépkocsi-feltörések megelőzése érdekében. Ebben az időszakban megszaporodhatnak a kegyeleti helyek környékén a járműfeltörések száma, ugyanis az alkalmi, valamint az ilyen helyzetekre „specializálódó” tolvajok kihasználva a hozzátartozók sietős figyelmetlenségét járva a kocsisorokat, szemrevételezik az utastereket. Amennyiben értéket, vagy értéket sejtető csomagot, tárgyat fedeznek föl - egy pillanat alatt feltörik a járműveket. Sok esetben olyan hirtelen történik mindez, hogy a riasztó megszólalása sem visszatartó hatású, hisz a tömegben gyorsan el lehet vegyülni. A tömegközlekedési eszközökön is előfordulhatnak zseblopás módszerével elkövetett bűncselekmények, ugyanakkor a koszorú,- és virágvásárlás alkalmával is érdemes körültekintően közlekedni. A közutakon történő forgalomnövekedés nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel ebben az időszakban a gépjárművel közlekedőktől.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságok és a városi rendőrkapitányságok munkatársai a polgár-, és városőrség bevonásával fokozottan figyelnek a temetők rendjére. A megnövekedett forgalom és a parkolás zökkenőmentességét - az előző évekhez hasonlóan – rendőri irányítás mellett kívánjuk segíteni, különösen a kiemelt, indokolt forgalmú helyeken. A látogatók biztonságát fokozott járőrszolgálattal támogatjuk. A városi kapitányságok már az ünnepeket megelőző napokban is megerősítik a rendőri jelenlétet az érintett területeken, amelyre egészen november 4-ig számíthatnak a lakosok. Mind az egyenruhás, mind pedig a civil ruhás állomány kiemelten ellenőrzi az érintett területek közbiztonságát, a közlekedés zökkenőmentességét pedig már az ünnepet megelőzően segítik a rendőrök.

Az őszi időszakban elnéptelenedő nyaralóházakra mind a természet, mind a betörők komolyan megnövekvő kockázatot jelentenek.

A természeti csapások (vihar, hónyomás, csövek elfagyása, stb.) által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok esetleg csak hetekkel később értesülnek. A betörések esélyét pedig az fokozhatja, hogy egyre több értékkel szereljük fel a nyaralóinkat is.

A viszonylag alacsony kockázat szinte csábítja a rossz szándékkal közeledőket. Speciálisan a nyaralókra jellemző, hogy a behatolókat nemcsak az ott található értékek vonzhatják.

A véletlenszerűen megjelenő tulajdonosok viszonylag gyakran találkozhatnak hívatlan „albérlők” jelenlétének egyértelmű nyomaival is – a beköltöző hajléktalanok általában akkor is jelentős károkat tudnak okozni a berendezésben, ha értékeket nem tulajdonítanak el.

A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver. Néhány alapvető tipp arra, hogyan csökkentsük a nyaraló feltörésének kockázatait:

  • Használjunk biztonsági zárat, illetve rácsozatot a könnyen megközelíthető ajtókon, ablakokon. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetjük rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel.
  • Gondoskodjunk valamennyi melléképület megfelelő zárhatóságáról.
  • Alkalmazzunk riasztóberendezéseket.
  • Az értéktárgyainkat szállítsuk haza, de legalább a könnyen látható helyekről távolítsuk el ezeket.
  • Tartsunk rendet a nyaraló közvetlen környezetében és a kertben. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén ellophatók, ráadásul egyenesen vonzzák a besurranó tolvajokat.  Bizonyosodjunk meg arról, hogy nem hagyunk olyan tárgyakat az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen.
  • A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsuk meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait pedig kissé vágjuk vissza.
  • A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.
  • Helyezzünk ki minden bejárathoz mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket, mivel ezt annak jeléül veszik, hogy az adott háznál vigyáznak a biztonságra.
  • Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössünk biztosítást a nyaralóra.

Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedezünk fel, úgy haladéktalanul értesítse a rendőrséget a mobiltelefonról is ingyenesen hívható 107, vagy 112-es segélyhívó-számokon, vagy a helyi rendőrség közvetlen telefonszámán, mielőtt bármihez hozzáérne. A bűncselekmény helyszínét ne változtassa meg! Célja, hogy eredeti állapotban megőrizzék a helyszínen lévő állapotokat, nyomokat, amíg azok rögzítése meg nem történik - például le kell takarni a bűnöző lábnyomát. Ha a helyszín megváltoztatása elkerülhetetlen (pl.: elsősegélynyújtás, közveszély elhárítás stb.) azt a kiérkező rendőrjárőrnek, a helyszíni szemle bizottság vezetőjének jelezni kell.

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×