× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2009. március

|
2009. március 19. | Rendőrség

Az önkormányzatok és a lakosság tájékoztatását célzó PoliceMail harmadik számában a biztonságos közlekedésről, és a közlekedési szabályokról információkat közöl a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

PoliceMail 2009. március

Az elmúlt időszakban a médiában egyre többet lehet hallani a gyalogosok közlekedési helyzetéről. Nem véletlen ez az érdeklődés, szomorú aktualitást ad a témának az utóbbi időben bekövetkezett gyalogos közlekedőket érintő balesetek emelkedő száma. A KRESZ egyik alap tétele, hogy aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon. Ez a szabály valamennyi közlekedőre, járművezetőre és  gyalogosra is vonatkozik. A biztonságos közlekedés alapja a közlekedési partnerek együttműködése, ehhez viszont fontos, hogy tényleg partnerként és ne ellenségként kezeljük egymást a közúton.
 
Mindenki halotta már a kifejezést Bizalmi elv, de talán a jelentésével nem mindenki van tisztában. Bizalmi elv: ha szabályosan közlekedünk, betartjuk a közlekedési szabályokat, számíthatunk arra, hogy a közlekedési szabályokat mások (többi közlekedő partner) is megtartják. Ha valamelyik partner részéről a szabályszegés ténye kellő időben felismerhető, kötelesek vagyunk a veszélyhelyzet elhárítására, a veszélyhelyzet megszüntetésére vonatkozóan minden tőlünk elvárhatót megtenni.

A bizalmi elv alóli kivételek:
- Aki maga is szabálytalanul közlekedik, nem hivatkozhat arra, hogy bízott mások szabályos közlekedésében.
- Olyan közlekedési partnerekkel kerülünk kapcsolatba, akiktől a szabályos közlekedési magatartás koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt felismerhetően nem várható el. (pl.: gyermekek, idősek, mozgáskorlátozottak, „fehér bottal” közlekedık, stb.)

Kevesebb veszélyhelyzetet teremtünk, és a stressz helyzeteket is elkerülhetjük, ha mindig kellő figyelemmel és óvatossággal közlekedünk, előzékenyek, türelmesek, – együttműködők – segítőkészek vagyunk.

Természetesen a szabályok a gyalogosokra is vonatkoznak, melyek az alábbiak:

A gyalogosnak a járdán, ahol nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekedni. Ha az úton egyik sincs, – vagy gyalogosközlekedésre alkalmatlan – akkor az úttesten közlekedhetnek. Amennyiben az úttesten közlekednek, akkor annak szélén egy sorban haladjanak.
• Lakott területen lehetőleg a menetirány szerint bal oldalon, lakott területen kívül mindig a
baloldalon, a forgalommal szemben kell közlekedni.
• A segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, valamint kerekesszékkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerinti jobboldalon haladjanak.

A gyalogos az úttesten áthaladhat:
- A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen.
- Lakott területen lévő főútvonalon, a járda meghosszabbított vonalában ill. a villamos megállóhelynél lévő járdasziget és a közelebb eső járda közötti részen, de ebben az esetben nincs elsőbbsége a járművekkel szemben.
- Egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban.

A gyalogosnak tilos:
- Híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestén áthaladni, a kerékpársávon közlekedni.
- Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, szabad kilátást gátló akadály mögül (közelében) az úttestre lépni.
- Lánc- ill. csőkorlátot, sorompót kinyitni vagy azon átmászni (átbújni) ezáltal az úttestre lépni.
- Vasúti, villamos pályán közlekedni. A vasúti átjáró tilos jelzése rá is vonatkozik.
- Autópályán (a leállósávon is) közlekedni.
- Autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni.
- Ha a közelben kiépített gyalogos alul- vagy felüljáró van az úttesten közlekedni.
- Főútvonalon, 6 éven aluli gyermeket felügyelet nélkül hagyni tilos.

A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Köteles az úttesten késedelem nélkül áthaladni és a járművek vezetőit váratlan mozgásával nem tévesztheti meg. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs (pl. a villamos megállóhelynél lévő járdasziget) köteles meggyőződni arról, hogy a járműforgalmat nem zavarja. A lakott területen kívüli út leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak éjszaka és korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

Ha az úton van járda a gyalogos, nem közlekedhet az útpadkán. Amennyiben a járművek zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud, nem léphet az úttestre. Lakó-pihenő övezet úttestén azonban, ha nincs járda, a gyalogosok az úttesten folyamatosan haladhatnak és (pl. beszélgetéssel) zavarhatják, de szükségtelenül nem akadályozhatják a járműforgalmat.

Gyalogosként és járművezetőként is figyeljünk egymásra és tartsuk be a közlekedési szabályokat, tanácsolja a CSMRFK Közlekedésrendészeti Osztálya.

 

További hírek

Nagyon jó hangulatban zajlott az Algyői Könyvtár szervezésében megrendezésre került 2. "Kocsmakvíz" est a Szent Anna Teraszon. A nyertes csapatok a 'Csontdarálók' Nagy Sanyi kapitánnyal és a 'Tolni' csapat Boros Kriszta kapitánnyal. Szoros verseny volt az újonc 'Első helyezett' csapattal, akik a legjobb gyüttmönt csapat címet vihették haza.

2023. szeptember 29. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Parlando Énekegyüttes felvételt nyert a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. Az együttes 22 éve ápolja és törekszik megőrizni a magyar operett hagyományait. Fellépéseikkel sokakkal megszerettették ezt a műfajt. A kulturális örökség szakkategóriába sorolt Parlando munkájának méltó elismerése ez.

2023. szeptember 28. | Kultúra Bővebben

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár irodalmi és grafika pályázatot hirdet „Amikor a toll kibicsaklik” címmel.

2023. szeptember 27. | Kultúra Bővebben

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

×