× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

PoliceMail 2009. december

|
2009. december 21. | Rendőrség

Az ünnepek ideje alatt sajnálatos módon számítani lehet az alkalmi és zseblopások, a gépjárművekből történő lopások, illetőleg az ilyen jellegű tevékenységgel okozott kárérték növekedésére. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szeretné felhívni a lakosság figyelmét a fokozott elővigyázatosságra.

A bűnelkövetők a legtöbb esetben zsúfolt helyeken, mint például boltok, áruházak, karácsonyi vásárok, piacok, postahivatalok, pályaudvarok területén illetve tömegközlekedési eszközökön szeretnek tevékenykedni, hisz cselekvési magatartásukat a lökdösődés, a testi érintkezés nagyban segíti. Kihasználják, hogy a karácsonyi bevásárlási lázban figyelmünk másra koncentrálódik, a megszokottnál több készpénzt tartunk magunknál, mozgásunkat pedig a kezünkben tartott csomagok nehezítik.

Sajnálatos módon a zsebesektől senki nincs biztonságban. Megelőzésként érdemes a táskánkat elől viselve közlekedni, az okmányokat, pénztárcát, mobiltelefont, értéktárgyakat egymástól elkülönítve belső, jól zárható zsebben vagy táskában hordani.

Tekintettel arra, hogy a tolvajok általában csoportban dolgoznak, ahol mindenkinek saját szereposztása van, érdemes fokozott figyelemmel közlekedni. Amennyiben mellettünk valaki gyanúsan viselkedik, hosszabb időn keresztül mellettünk áll, vagy mozgásunkat követi, ajánlatos értékeinket ellenőrizni.

Jó, ha tudjuk, hogy az elkövetők gyakran valamilyen kontaktus megteremtésével próbálnak a kiszemelt áldozat közelébe férkőzni, annak figyelmét elterelni. Ilyen helyzet lehet, amikor útbaigazítást, pénzváltást kérnek, régi ismerősként lépnek fel, rosszullétet színlelnek, közben pedig eltulajdonítják a sértett értékeit. Tevékenységüket sokszor térkép, újság, táska, kabát takarásában végzik.

A megelőzés érdekében vásárlás közben soha ne helyezzük pénztárcánkat vagy kézitáskánkat a pultra, bevásárlókosárba, mobiltelefonunkat ne külső, jól látható helyen hordjuk. Ha mód van rá, a kabátot se tegyük a bevásárlókocsira, főleg ne hagyjunk benne kulcsot, pénzt, iratokat. Ugyanez vonatkozik az éttermekben, kávézókban felakasztott kabátokra is. Ezeken a helyeken ne tegyük le magunk mellé a táskát, csomagot, mert ezeket is könnyen ellophatják.

A megvásárolt ajándékokat még becsomagolt állapotban sem ajánlatos a parkolóban álló jármű utasterében hagyni. Bármilyen tárgy, így ruhanemű, táska, műszaki cikk a gépkocsi feltörésre késztetheti az elkövetőket.

Amennyiben vásárlás előtt készpénzt kell felvennünk, győződjünk meg róla, hogy az ATM nincs -e leragasztva, valamint bankbiztonsági kamerának álcázott készülék nem irányul -e a billentyűzetre. Ha ilyet látunk, ne ott vegyünk fel pénzt, és az észlelteket haladéktalanul jelezzük az automatát üzemeltető cégnek, illetve a rendőrségnek. Amennyiben sokan állnak az automata előtt, bizonyosodjunk meg arról, hogy mások nem látják-e beütéskor a PIN-kódunkat. A felvett készpénzt minél rövidebb idő alatt tegyük biztonságos helyre, ne felejtsük kártyánkat az ATM-ben, illetve ne hagyjuk a helyszínen a tranzakcióról készült bizonylatot sem. A biztonság érdekében PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártya mellett!

Az ünnepek alatti szabadságolások idején vannak, akik otthonuktól távol igyekeznek kipihenni az év fáradalmait. Amennyiben az elutazás mellett döntenek, érdemes az ingatlant valamilyen módon védeni az illetéktelen behatolástól, az otthon tartott értékeket pedig biztonságos helyen tárolni. A szomszédok fokozott figyelme mellett a postaláda rendszeres ürítésével, illetőleg a porta és környékének visszatérő ellenőrzésével sok esetben megelőzhetők a lakásbetörések.

Ebben az időszakban gyakran érkezik bejelentés a rendőrségre fenyőfalopásról. Olyan is előfordult már, hogy a ház előtti fákat az éjszaka folyamán kivágták, megcsonkították, érdemes erre odafigyelni. Amennyiben fenyőfák eladásával foglalkozunk, ajánlatos megszervezni azok folyamatos őrzését.

Az ünnepek ideje alatt civil és egyenruhás kollégáink megerősített közterületi szolgálatot látnak el a bevásárlóközpontoknál, parkolóknál, nagyobb forgalmú helyeken, és mindent megtesznek az állampolgárok védelme érdekében. Amennyiben azonban mégis baj történik, haladéktalanul hívják a jól ismert segélyhívó számokat: 107, 112.

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×