× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Partnerségi Tájékoztató Algyő Nagyközség Településképi Rendelet Tervezetének egyeztetéséhez

|
2018. november 06. | Migrált hírek

Az építésügy átalakítását célzó intézkedések részeként az Országgyűlés a települések jellegzetes és értékes arculatának megóvása, kialakítása, az épített és a természeti környezet védelme, valamint az építési beruházások gyors és sikeres megvalósíthatósága érdekében megalkotta a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt. A törvény ösztönzi a településeket sajátos településképük védelmére és alakítására, jellegzetes karakterjegyeik, arculati és egyedi építészeti értékeik megóvására és a társadalom ehhez szükséges aktivizálására.
A törvényben megszabott önkormányzati feladatoknak eleget téve Algyőn elsőként a Településképi Arculati Kézikönyv készült el, amely feltárja és ismerteti a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészeket arculati jellemzőikkel és értékeikkel, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemeket.  A feltárt jellegzetességek figyelembevételével szöveges és képi megjelenítés formájában javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására. A dokumentumot önkormányzatunk a 406/2017. (XII. 14.) Kt. határozatával elfogadta. A kézikönyv gazdag képanyagával szemlélteti Algyő építészeti, tájépítészeti arculatát, ezzel szemléletet formál, továbbá megalapozza a településképi rendelet elkészítését.

A településképi rendelet főbb tartalmi elemei:

  1. Meghatározza az általános településképi követelményeket az építmények anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására vonatkozóan: Algyőn általánosságban mindenhol tiltott lesz a műanyag hullámlemez, felületkezelés nélküli, rozsdásodó fémlemez alkalmazása. Lakóépületen vagy utcára nyíló garázson nem használható majd bitumenes zsindelyfedés, vagy élénk színű fémlemez.  A történeti településrészben (amely nagyjából a Téglás utca és a Berek utcáig, déli irányban pedig a Krumpliföldekig terjed) a cseréputánzatú fémlemez is kerülendő. 
  2. Egyes kiemelt, úgynevezett településképi szempontból meghatározó településrészeken szigorúbb feltételek szerint lehet építkezni. Algyő történeti településrészén további megkötéseket tesz a rendelet-tervezet a szín- és anyaghasználatra, berendezések (klímaegység, parabola-antenna, napelem) elhelyezésére vonatkozóan. Ugyancsak érintik a megszorítások a külterület természetvédelmi érdekű részeit.
  3. Követelményeket tartalmaz a rendelet a zöldfelületek kialakításának módjára. Minden előkertben legalább egy-egy fa vagy bokor ültetendő. Általában kerülni kell a nagy mennyiségű monokultúrás növénytelepítéseket, vagy a környező táji-, természeti környezetben nem honos vagy nem honosodott, idegen növényfajok ültetését.
  4. Tartalmazza a rendelet a helyi védetté váló épületek és műalkotások listáját, adatait, kezelésük rendjét, a védettség megállapítására és megszüntetésére vonatkozó előírásokat, valamint felújításuk, rekonstrukciójuk módját. Algyőn 37 épület válik védetté építészeti és történeti értékük miatt. Az önkormányzat különböző eszközökkel segíti az értékmegőrzést és országos források is megnyílnak erre a célra.
  5. Megállapítja a rendelet a reklámhordozókra és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó helyi előírásokat. Az országos szabályok eleve igen szigorúvá váltak, ezért helyi kiegészítésre inkább csak az engedmények érdekében kerül sor.
  6. Rögzíti a rendelet az előírásokat a településkép-érvényesítési eszközökről, melyek a következők:
    • Településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció: Bárki kérhet a településképi rendelkezésekről tájékoztatást, de bizonyos esetekben a szakmai konzultáció kötelező, így az egyszerű bejelentés alapján építhető lakóházak építése előtt is konzultációt kell igénybe venni.
      • Településképi véleményezési eljárás: Az engedélyköteles építések, fennmaradási ügyek egy részét véleményezési eljárás alá vonja önkormányzatunk. A településképi szempontból meghatározó területeken (történeti településrész, természetvédelmi érdekű területek) minden engedélyezést megelőz a véleményezési eljárás, ha a tevékenység a közterületről látható településképi változást eredményez. Egyéb településrészeken csak a jelentősebb építési ügyekben kell lefolytatni az eljárást.
      • Településképi bejelentési eljárás: Az országos szabályok szerint bejelentésre kötelezett építési tevékenységek mindegyike magával vonja az önkormányzati bejelentési eljárást, ha az építés a településképi szempontból meghatározó területeken (történeti településrész, természetvédelmi érdekű területek), vagy védett építményen történik. Egyébként csak bizonyos esetekben kötelező.
      • Településképi kötelezés és bírság: Algyő önkormányzata az országosan megszabott keretek között bírságolhatja a követelmények be nem tartását

    Településképi rendelet tervezete

    Településképi rendelet 3. melléklete

    *    *    *

    Önkormányzatunk mielőbb, de legkésőbb 2018. november 21. éjfélig várja írásos észrevételeiket, javaslataikat a fenti témákban, hogy a településképi szabályok megállapításakor figyelembe vehessük a szándékokat és ezzel is elősegítsük, hogy Algyő utcáinak, táji környezetének képe mindannyiunk megelégedésére alakuljon.

    Közölhetik észrevételeiket elektronikus levélben a jegyzo@algyo.hu címen, vagy papír alapú levélben a Polgármesteri Hivatal (6750 Algyő, Kastélykert utca 40.) jegyzői iroda címén, de elmondhatják élőszóban is a 2018. november 14-én, szerdán 17:00 órakor a Faluházban tartandó lakossági közmeghallgatáson is, melyre ezennek meginvitálom érdeklődő Partnereinket az Algyő Nagyközség településfejlesztési, településrendezési és településképpel kapcsolatos feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 11/2017. (V. 10.) önkormányzati rendelet értelmében.

    Molnár Áron polgármester

     

    További hírek

    Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

    2024. április 23. | Kultúra Bővebben

    Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

    2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

    A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

    2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

    Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

    2024. április 17. | Oktatás Bővebben

    Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

    2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

    ×