× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Pályázik a település a volt sárga iskola felújítására

|
2022. május 31. | Önkormányzat

A képviselő-testület arról is döntött áprilisi ülésén, hogy pályázatot nyújtanak be a volt sárga iskola felújítására. Amennyiben nyernek, oda költözne az AESZI. Szó volt arról is, hogy idén ismét támogatják a gyermektáboroztatást, sőt meg is emelték az összeget.

Egy perces néma felállással kezdték a testületi ülést, Loydl Péter Géza volt képviselő emléke előtt tisztelegtek ezzel.

Az ülésen két előterjesztés a tavalyi évi költségvetéssel foglalkozott. Molnár Áron polgármester elmondta, hogy a tényleges, felhasználható pénzmaradvány 95 millió lett, ezt fejlesztési céltartalékba helyezték át. A költségvetés szerinti pénzmaradvány pedig 1 milliárd 425 millió forint. Ez utóbbi összeg már megcímkézett, például pályázatokhoz van rendelve vagy már fel is használtak a meghatározott célokra.

Tárgyalták a képviselők a nyári gyermektáboroztatási alap felhasználására beérkezett kérelmeket is. Mint ismert, eddig az önkormányzat 1000 forinttal járult hozzá naponta és gyerekenként a táborok költségeihez, ezzel segítve a helyi családokat. Most az a döntés született, hogy a támogatási összeget 1500 forintra emelték.

„Örülünk, hogy picit többet tudunk adni, hiszen minden drágult. Az erre a célra szánt keretünk 2 millió forint, ebből most úgy tűnik, hogy 1 milliót használunk fel, a pontos összeg az utólagos elszámolásoknál derül ki” – magyarázta. Fontos tudni, hogy ez a támogatás azoknál a táboroknál vehető igénybe, amelyek szervezői jelezték az önkormányzat felé a tervezett nyári programjukat.

Egy pályázat benyújtásáról is döntés született az ülésen. Mint ismert, az Algyői Egyesített Szociális Intézmény (AESZI) jelenleg egy átalakított családi házban működik a Piac téren, és azt szeretnék átköltöztetni a volt sárga iskolába, amennyiben annak felújítására nyernek pénzt. A polgármester elmondta, ez kettős hasznot hozna a településnek, hiszen a régi épület felújítása megtörténne, másrészt az intézmény olyan helyen működhetne, amelyik sokkal méltóbb és alkalmasabb a feladatellátásra. A projekt költsége 425 millió forint, a TOP-Plusz kiírás 100 százalékos támogatási intenzitású.

A testület támogatta azt is, hogy a horgásztanyát ingyenesen használatba adják az Algyői Természetvédő Horgászegyesületnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy éves szinten két alkalommal használhatják.

Két tervezési ajánlatról is döntöttek, szeretnék ugyanis a TOP-Plusz pályázatokkal kapcsolatos közbeszerzési eljárásokat minél hamarabb kiírni, részben a folyamatos áremelkedések miatt. Az egyik már elnyert projekt a csapadékvíz-elvezetési rendszerrel kapcsolatos, a másik pedig közlekedésbiztonsági.

Zárt ülésben arról is döntés született, hogy az Ezerjóház és a Tájház melletti épületre bejegyzett elővásárlási jogával nem él az önkormányzat.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×