× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Összeért a híd a folyó fölött

|
2010. október 06. | Gazdaság

Már át lehet sétálni az M43-as sztráda Tisza-hídján az egyik partról a másikra: összeért a két oldalról párhuzamosan épített szerkezet. Munkatársaink tegnap ott voltak, amikor az utolsó zömöt is belehegesztették az acélszerkezetbe.

Elkészült a Móra Ferencről elnevezett új Tisza-híd acélszerkezete. Azzal, hogy a hét végén az utolsó zömöt is beemelték a helyére, és tegnap összehegesztették a meglévő acélszerkezettel, akadály nélkül át lehet sétálni Európa első kiemelt kábeles, 660 méteres hídján.

– Már csak az alsó vasbeton elemek és a pályalemez megépítése van hátra, de ezzel is végzünk a jövő héten – mondta nem csekély büszkeséggel Mátó Sándor, a Hídépítő Zrt. építésvezetője, aki a kezdetektől felügyelte a munkát. – Ekkor lehet majd teljesen késznek nyilvánítani a mederhíd szerkezetét – magyarázta a szakember.

Mivel a két ártéri híd acélszerkezetének építését már korábban befejezték, a mederhíd „utolsó láncszemének" beemelését nagy várakozás előzte meg. Az átkelőt a mérleg elve alapján építették, a két pillértől két oldalról haladtak a folyó közepe felé. Minden egyes zöm beemelésével 250 tonnás darabbal lett súlyosabb a különleges híd, és szerencsére nem mozdult el az alakja. A két oldal úgy találkozott, ahogy azt a tervezőasztalon megrajzolták.

Az építőkre azonban még további feladatok várnak: elkészítik a dilatációs szerkezet vasbeton részét, szegélyeket építenek, szigetelnek, aszfaltoznak, korlátokkal, belső szerelvényekkel öltöztetik fel a hidat, és festenek. Az a terv, hogy még ebben az évben forgalomba helyezik. Az ünnepeket leszámítva hétvégeken is dolgoznak.

Az 1. szakaszon a hétvégén már lehet autózni

Információnk szerint pénteken főútként ideiglenesen forgalomba helyezik az M43-as sztráda első szakaszának azt a majdnem 3 kilométeres darabját is, amelyik a Sándorfalvi úttól a 47-es főútig ér el. Ezzel egy időben a Makót elkerülő 7 kilométeres utat is birtokba vehetik az autósok.

A 2. és 3. szakasz

Az M43-as második szakaszán, a 47-es út utáni területen szeptemberben a betonburkolat alaprétegét építették, a Tisza-híd utáni területen pedig már az aszfalt kötőréteget is lerakták – tájékoztatott a NIF Zrt. kommunikációs irodája. A harmadik szakaszon az autópálya burkolatán dolgoztak: elkészült a pályaszerkezet alaprétege, a beton alap- és aszfaltrétegei, a kopóréteget pedig hamarosan teljes egészében lerakják. A pályán átívelő hidakon jelenleg a szigetelés védőrétegein dolgoznak, a munkálatok hamarosan befejeződnek.

 

További hírek

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

×