× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ősgyeviek első csoportos kirándulása

|
2013. december 20. | Napjaink
Egy tétova ötlet alapján indult a szervezés. Kicsit a pesszimista gondolatok után nagyon is optimista lett a hangulat a szervezőkben, amikor azt tapasztalták, hogy már a lefoglalt busz férőhelyei kevésnek bizonyulnak. Olyan nagy lett az érdeklődés, hogy rövid idő alatt betelt a tervezett létszám. A csoport tagjai nagyon fegyelmezetten érkeztek a megbeszélt felszállási helyekre. Nem kellett senkire várni. Pontosan a megbeszélt időben indult a kirándulás.

Úti cél: Hajós város, hajósi Pincefalu, Keceli Hadtörténeti múzeum, és ha már erre járunk az elmaradhatatlan soltvadkerti fagyizás.

Az utazás jó hangulatban telt. Minden tarisznyából előkerült hol egy kis sütemény, hol egy-egy kupicányi kedvcsináló. Jómagam, nem jártam még ezen a vidéken. Volt mit bepótolni, talán nem csak nekem. A Duna – Tisza közi sivár homok vidéknek gondolt tájon szemgyönyörködtető erdőségek ahol, már az ősz elkezdte átfesteni egyes fák lombkoronáit. Csodálatos szőlőtáblák között suhantunk el, ahol a szorgos munkáskezek szüretelték a jövő évi borok alapanyagát, a szőlőt. Roskadozó almafák hatalmas gyümölcsösök. Az almafák zöld lombjai közt megbúvó piros és aranysárga termések, szinte már a feldíszített karácsonyfa képét idézte fel. Hajós városhoz közeledve a szőlővel beültetett homokdombok között, megpillantottuk a vidék csodáját, a hajósi Pincefalut. Ilyet eddig csak hegyvidéken láthattunk. A löszdombban három szinten sok-sok bevájt pince található. Csodálatos látvány.

Hajós évszázadokig a kalocsai érsekség uradalmához tartozott. A hódoltság után már az 1720-as években német családokkal népesítették be. Ekkoriban mezővárosi és vásártartási joggal rendelkezett. A település 1970 óta nagyközség, városi rangot ismét 2008. július 1-jén kapott. Megtekintettük a város méltán híres a volt érseki vadászkastélyt, amit 1739-ben építettet a kalocsai érsek. 2009-ben elkezdődött a kastély teljes körű felújítása, melyet 2010 júliusában fejeztek be, ezt követően 2010. szeptemberben megnyílt a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont. Jelenleg eredeti szépségében pompázik a Hajósi Barokk Kastély. Innen a pincefaluban várta a csoportot a finom ebéd. A helyhez híven, Sváb gombóc leves, rántott szelet burgonyával. Ebéd után borkóstolóra invitálták a csoportot. Két  igazán nem pincemesternek gondolt- fiatalember a saját pincéjükben. Megható volt, ahogy beszéltek a szőlészetről, borászatról. Kedves házigazdáink, még egy kis borkorcsolyával- zsíros kenyér lilahagyma- kedveskedtek. Nehéz elválni az ilyen vendégszerető emberektől. De biztos a csoport minden tagjában is kellemes emlékeket hagytak. Sajnos az idő sürget, indulni kell tovább.

Kecel Hadtörténeti Múzeum. Soltvadkert, egyenlő: országos hírű fagylalt. Mi is felfedeztünk egy újabb csodát ebben a gyönyörű kis hazánkban, melynek más hasonló csodás tájaira, talán ismét szervez újabb kirándulást Ilike és Aranka. Nekik ez úton is nagyon köszönjük a szép élményeket a sikeres szervezést.
 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×