× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Orvvadászok garázdálkodtak Algyőn

|
2010. december 01. | Rendőrség

Feltehetően orvvadászok áldozatává vált az a vaddisznó, aminek a maradványait találta meg az egyik reggel az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa. A tetem Algyőn, egy vasúti átkelőhelytől néhány méterre volt a földre ledobva.

Az állatot valószínűleg hurokkal ejtették el, majd ezt követően megnyúzták, és a bőrét a fejével együtt kidobták egy viszonylag elhagyatottabb bokros területre. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított.

Az orvvadászok évente több tíz milliós kárt okoznak a megyékben, országosan ez az összeg több száz-millió forint is lehet.

Vigyázat, orvvadászok is garázdálkodhatnak bármelyik erdőben

Nem ritka, hogy fegyverét helytelenül használó emberek nem csak állatokban, hanem például erdőben kiránduló emberekben is végzetes sérüléseket okoznak. Bárki orvvadászatot tapasztal, az semmiképpen se próbálja a bűncselekményt megakadályozni, hanem kerüljön emberi élet megvédésére alkalmas, biztonságos helyre, majd hívja a 107-es rendőrségi segélyhívó számot.

Ki számít orvvadásznak?

Orvvadásznak számít minden olyan erdei vadászat, mely nem a vadászati idényben, azaz tilalmi időben történik. Az orvvadásznak többnyire nincs vadászvizsgája. Az orvvadásznak rendszerint nincs vadászati engedélye vagy vadászjegye sem. Az orvvadász gyakran értékesíti az illegálisan elejtett vad húsát vagy más részeit (bőrt, szőrmét, agancsot, szarvat, belső szerveket). Orvvadászatnak számít az is, ha a vadászat nem a törvény által engedélyezett napszakban, pl. éjszaka és lámpával történik. Az orvvadászok gyakran használnak tiltott vadászati eszközöket (lábfogó csapdát, hurkot) vagy nem engedélyezett fegyvereket (nyilvántartásba nem vett, vagy az adott vadászati módhoz; vadfajhoz nem megfelelő eszközt). Az orvvadászathoz gyakran használnak tiltott módszereket és eszközöket (ilyen a lépezés, hálózás, éjjellátó készülékek, mozgó járműről való vadászat). Az orvvadászat tiltott területen is folyhat (ilyen pl. védett területen egyébként vadászható faj elejtése). Az orvvadász az adott területen nem jogosult vadászni (pl. nem az ő vadászterülete). A védett fajok vadászata szintén orvvadászatnak minősül.

 

További hírek

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

×