× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Orvvadászok garázdálkodtak Algyőn

|
2010. december 01. | Rendőrség

Feltehetően orvvadászok áldozatává vált az a vaddisznó, aminek a maradványait találta meg az egyik reggel az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa. A tetem Algyőn, egy vasúti átkelőhelytől néhány méterre volt a földre ledobva.

Az állatot valószínűleg hurokkal ejtették el, majd ezt követően megnyúzták, és a bőrét a fejével együtt kidobták egy viszonylag elhagyatottabb bokros területre. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított.

Az orvvadászok évente több tíz milliós kárt okoznak a megyékben, országosan ez az összeg több száz-millió forint is lehet.

Vigyázat, orvvadászok is garázdálkodhatnak bármelyik erdőben

Nem ritka, hogy fegyverét helytelenül használó emberek nem csak állatokban, hanem például erdőben kiránduló emberekben is végzetes sérüléseket okoznak. Bárki orvvadászatot tapasztal, az semmiképpen se próbálja a bűncselekményt megakadályozni, hanem kerüljön emberi élet megvédésére alkalmas, biztonságos helyre, majd hívja a 107-es rendőrségi segélyhívó számot.

Ki számít orvvadásznak?

Orvvadásznak számít minden olyan erdei vadászat, mely nem a vadászati idényben, azaz tilalmi időben történik. Az orvvadásznak többnyire nincs vadászvizsgája. Az orvvadásznak rendszerint nincs vadászati engedélye vagy vadászjegye sem. Az orvvadász gyakran értékesíti az illegálisan elejtett vad húsát vagy más részeit (bőrt, szőrmét, agancsot, szarvat, belső szerveket). Orvvadászatnak számít az is, ha a vadászat nem a törvény által engedélyezett napszakban, pl. éjszaka és lámpával történik. Az orvvadászok gyakran használnak tiltott vadászati eszközöket (lábfogó csapdát, hurkot) vagy nem engedélyezett fegyvereket (nyilvántartásba nem vett, vagy az adott vadászati módhoz; vadfajhoz nem megfelelő eszközt). Az orvvadászathoz gyakran használnak tiltott módszereket és eszközöket (ilyen a lépezés, hálózás, éjjellátó készülékek, mozgó járműről való vadászat). Az orvvadászat tiltott területen is folyhat (ilyen pl. védett területen egyébként vadászható faj elejtése). Az orvvadász az adott területen nem jogosult vadászni (pl. nem az ő vadászterülete). A védett fajok vadászata szintén orvvadászatnak minősül.

 

További hírek

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

Palya Bea Egyszálének koncertje nyitotta meg a Szent Anna napi búcsú rendezvénysorozatát a templomban. A művésznő hatalmas mosollyal és szeretettel érkezett meg, és már a beéneklésnél is betöltötte hangja a templomot. A koncert után pedig a Hírmondóval is beszélgetett kicsit.

2023. szeptember 24. | Kultúra Bővebben

×