× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Néphagyomány a szüret jegyében az Algyői Szivárvány Óvodában

|
2021. október 22. | Oktatás

Az igazi szüret a szőlőszüret. Már kevés helyen találjuk meg a régi hagyományt, de az Algyői Szivárvány Óvodában minden évben megteremtjük hozzá a hangulatot, és egy héten át a régi kultúra értékeit elevenítjük fel. Célunk a hagyományőrző tevékenységek rendszerének, mint folyamatnak a felismerése, a néphagyományőrző szemléletmód kialakítása.

Szüreti készülődésben a szülők segítségével dekoráltuk az óvodát kívül-belül – népművészeti tárgyakkal, régi népi eszközökkel – őszi terményekkel és gyümölcsökkel. A folyamatos gyűjtőmunka szórakoztató volt, a természetes anyagokhoz való kötődését biztosítja, élményt ad, ismereteket nyújt, közösséget épít, hazaszeretetre nevel és lehetőséget teremt a hagyományok ápolásában. A még mindenre nyitott kisgyermekek sokkal fogékonyabbak így a néphagyományok befogadására, újjáélesztésére. Ezzel gazdagodik, színesedik a gyerekek élete, bővül a nevelés eszköztára.

A nagycsoportosok szüreti néphagyományokra épülő műsora szórakoztatta a kisebb csoportokba járó gyerekeket és felnőtteket. Régen a gyermeknevelés a több generáció együttéléséből adódóan nem csak a szülők feladata volt. A nagyszülők, dédszülők a saját gyermekkorukban játszott játékok továbbadásával nemcsak szórakoztatták, tanítgatták unokáikat, hanem egyben lehetővé tették ezeknek a játékoknak a megőrzését is. Így történt ez a dalok, mondókák, szokások esetében is. A családok mai szerkezete, életformája nem teszi lehetővé, hogy a hagyományok ilyen formában öröklődjenek. Ezért óvodánknak ebben nagy szerepe van. A műsor összeállításában játékos dalok, népi rigmusok, versek kaptak szerepet az oda illő mozgás és néptánc elemekkel, népies ruhákban.

Sokkal könnyebben sajátítják el a gyerekek a jeles napokhoz, ünnepekhez kötődő népszokásokat, az óvodai életkorhoz és életmódhoz igazodó hagyományápolást. Igyekszünk a néphagyomány gazdag eszköztárának felhasználásával, minden érzékszerv bevonásával annyi élményt adni a gyerekeknek, amennyit életkori sajátosságaiból adódóan befogadni képesek.

A Mandula Színház interaktív élőzenés mesedarabjával szórakoztatta a gyermekeket. Nokta Gábor néptáncoktatóval pedig szüreti táncház kerekedett a gyerekek nagy örömére. Változatos programjainkkal a magyar tánckultúra alapvető motívumainak elsajátításával, a népzenei és népi irodalmi kincseink megismertetésével a néphagyományőrzés- és ápolás alapjaival lettek gazdagabbak a résztvevők.

Népi hagyományokra épülő kézműves foglalkozások során szőttek, fontak, krumpli nyomdáztak a gyerekek a kreatív óvónők ötleteit valósították meg.

Az Algyői Borbarátokkal együtt szüretelhettek a nagycsoportosok a Tájházban, ahol a szüret régi kellékeivel is megismerkedhettek. Kipróbálhatták szőlődarálást, és finom levének ízét kóstolhatták. Megtekinthették a borospincét és a bor tárolására alkalmas eszközöket. 
A szüreti hét lezárásaként a Csiga Duó zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

Bakosné Szöllősi Ágnes óvodapedagógus

 

További hírek

2022. augusztus 9-én a Kastélykert u. 44 előtt csőtörés történt, ezért a Szegedi Vízmű Zrt. közlése alapján időszakos vízhiány tapasztalható a Géza utca és a Szamóca utca között. A hiba elhárítása folyamatban van, a javítás körülbelül 3 órát vesz majd igénybe.

2022. augusztus 09. | Gazdaság Bővebben

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat szereztek szombaton a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, írta az MTI. Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren és a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is remek teljesítménnyel nyerte meg a K-2 200 métert.

2022. augusztus 07. | Sport Bővebben

50 kilogrammnyi csirkehúst lopott a házból a 45 éves férfi.

2022. augusztus 05. | Rendőrség Bővebben

Szingapúrból érkeztek fiatal edzők az Algyői Vizisport Egyesülethez, hogy megnézzék, hogyan lehet egy ötletből egy remek egyesületet építeni. A fiatalok nagyon lelkesen és nyitottan ismerkednek a hazánkban működő kajak-kenu sport struktúrájával és az edzések módszertanával.

2022. augusztus 03. | Sport Bővebben

Befizetés, beiratkozás, szünet, családi délelőtt, ballagás a Bóbita Bölcsődében

2022. augusztus 01. | Oktatás Bővebben

×