× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Néphagyomány a szüret jegyében az Algyői Szivárvány Óvodában

|
2021. október 22. | Oktatás

Az igazi szüret a szőlőszüret. Már kevés helyen találjuk meg a régi hagyományt, de az Algyői Szivárvány Óvodában minden évben megteremtjük hozzá a hangulatot, és egy héten át a régi kultúra értékeit elevenítjük fel. Célunk a hagyományőrző tevékenységek rendszerének, mint folyamatnak a felismerése, a néphagyományőrző szemléletmód kialakítása.

Szüreti készülődésben a szülők segítségével dekoráltuk az óvodát kívül-belül – népművészeti tárgyakkal, régi népi eszközökkel – őszi terményekkel és gyümölcsökkel. A folyamatos gyűjtőmunka szórakoztató volt, a természetes anyagokhoz való kötődését biztosítja, élményt ad, ismereteket nyújt, közösséget épít, hazaszeretetre nevel és lehetőséget teremt a hagyományok ápolásában. A még mindenre nyitott kisgyermekek sokkal fogékonyabbak így a néphagyományok befogadására, újjáélesztésére. Ezzel gazdagodik, színesedik a gyerekek élete, bővül a nevelés eszköztára.

A nagycsoportosok szüreti néphagyományokra épülő műsora szórakoztatta a kisebb csoportokba járó gyerekeket és felnőtteket. Régen a gyermeknevelés a több generáció együttéléséből adódóan nem csak a szülők feladata volt. A nagyszülők, dédszülők a saját gyermekkorukban játszott játékok továbbadásával nemcsak szórakoztatták, tanítgatták unokáikat, hanem egyben lehetővé tették ezeknek a játékoknak a megőrzését is. Így történt ez a dalok, mondókák, szokások esetében is. A családok mai szerkezete, életformája nem teszi lehetővé, hogy a hagyományok ilyen formában öröklődjenek. Ezért óvodánknak ebben nagy szerepe van. A műsor összeállításában játékos dalok, népi rigmusok, versek kaptak szerepet az oda illő mozgás és néptánc elemekkel, népies ruhákban.

Sokkal könnyebben sajátítják el a gyerekek a jeles napokhoz, ünnepekhez kötődő népszokásokat, az óvodai életkorhoz és életmódhoz igazodó hagyományápolást. Igyekszünk a néphagyomány gazdag eszköztárának felhasználásával, minden érzékszerv bevonásával annyi élményt adni a gyerekeknek, amennyit életkori sajátosságaiból adódóan befogadni képesek.

A Mandula Színház interaktív élőzenés mesedarabjával szórakoztatta a gyermekeket. Nokta Gábor néptáncoktatóval pedig szüreti táncház kerekedett a gyerekek nagy örömére. Változatos programjainkkal a magyar tánckultúra alapvető motívumainak elsajátításával, a népzenei és népi irodalmi kincseink megismertetésével a néphagyományőrzés- és ápolás alapjaival lettek gazdagabbak a résztvevők.

Népi hagyományokra épülő kézműves foglalkozások során szőttek, fontak, krumpli nyomdáztak a gyerekek a kreatív óvónők ötleteit valósították meg.

Az Algyői Borbarátokkal együtt szüretelhettek a nagycsoportosok a Tájházban, ahol a szüret régi kellékeivel is megismerkedhettek. Kipróbálhatták szőlődarálást, és finom levének ízét kóstolhatták. Megtekinthették a borospincét és a bor tárolására alkalmas eszközöket. 
A szüreti hét lezárásaként a Csiga Duó zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

Bakosné Szöllősi Ágnes óvodapedagógus

 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×