× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Néphagyomány a szüret jegyében az Algyői Szivárvány Óvodában

|
2021. október 22. | Oktatás

Az igazi szüret a szőlőszüret. Már kevés helyen találjuk meg a régi hagyományt, de az Algyői Szivárvány Óvodában minden évben megteremtjük hozzá a hangulatot, és egy héten át a régi kultúra értékeit elevenítjük fel. Célunk a hagyományőrző tevékenységek rendszerének, mint folyamatnak a felismerése, a néphagyományőrző szemléletmód kialakítása.

Szüreti készülődésben a szülők segítségével dekoráltuk az óvodát kívül-belül – népművészeti tárgyakkal, régi népi eszközökkel – őszi terményekkel és gyümölcsökkel. A folyamatos gyűjtőmunka szórakoztató volt, a természetes anyagokhoz való kötődését biztosítja, élményt ad, ismereteket nyújt, közösséget épít, hazaszeretetre nevel és lehetőséget teremt a hagyományok ápolásában. A még mindenre nyitott kisgyermekek sokkal fogékonyabbak így a néphagyományok befogadására, újjáélesztésére. Ezzel gazdagodik, színesedik a gyerekek élete, bővül a nevelés eszköztára.

A nagycsoportosok szüreti néphagyományokra épülő műsora szórakoztatta a kisebb csoportokba járó gyerekeket és felnőtteket. Régen a gyermeknevelés a több generáció együttéléséből adódóan nem csak a szülők feladata volt. A nagyszülők, dédszülők a saját gyermekkorukban játszott játékok továbbadásával nemcsak szórakoztatták, tanítgatták unokáikat, hanem egyben lehetővé tették ezeknek a játékoknak a megőrzését is. Így történt ez a dalok, mondókák, szokások esetében is. A családok mai szerkezete, életformája nem teszi lehetővé, hogy a hagyományok ilyen formában öröklődjenek. Ezért óvodánknak ebben nagy szerepe van. A műsor összeállításában játékos dalok, népi rigmusok, versek kaptak szerepet az oda illő mozgás és néptánc elemekkel, népies ruhákban.

Sokkal könnyebben sajátítják el a gyerekek a jeles napokhoz, ünnepekhez kötődő népszokásokat, az óvodai életkorhoz és életmódhoz igazodó hagyományápolást. Igyekszünk a néphagyomány gazdag eszköztárának felhasználásával, minden érzékszerv bevonásával annyi élményt adni a gyerekeknek, amennyit életkori sajátosságaiból adódóan befogadni képesek.

A Mandula Színház interaktív élőzenés mesedarabjával szórakoztatta a gyermekeket. Nokta Gábor néptáncoktatóval pedig szüreti táncház kerekedett a gyerekek nagy örömére. Változatos programjainkkal a magyar tánckultúra alapvető motívumainak elsajátításával, a népzenei és népi irodalmi kincseink megismertetésével a néphagyományőrzés- és ápolás alapjaival lettek gazdagabbak a résztvevők.

Népi hagyományokra épülő kézműves foglalkozások során szőttek, fontak, krumpli nyomdáztak a gyerekek a kreatív óvónők ötleteit valósították meg.

Az Algyői Borbarátokkal együtt szüretelhettek a nagycsoportosok a Tájházban, ahol a szüret régi kellékeivel is megismerkedhettek. Kipróbálhatták szőlődarálást, és finom levének ízét kóstolhatták. Megtekinthették a borospincét és a bor tárolására alkalmas eszközöket. 
A szüreti hét lezárásaként a Csiga Duó zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

Bakosné Szöllősi Ágnes óvodapedagógus

 

További hírek

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár irodalmi és grafika pályázatot hirdet „Amikor a toll kibicsaklik” címmel.

2023. szeptember 27. | Kultúra Bővebben

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

×