× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Nem telt tétlenül az elmúlt másfél év a fecskelakásokban élők számára

|
2021. február 16. | Önkormányzat

Idén június 30-án telik le az a két év, amelyre a fecskelakások lakói új otthonaikban tölthettek. Az „Esély otthon az algyői fiataloknak” elnevezésű lakhatási támogatásra 18 és 35 év közötti, algyői lakcímmel rendelkezők pályázhattak. Néhányukat az elmúlt időszakról kérdeztünk.

A beköltözés pillanataira egyöntetűen örömmel gondolnak vissza a fiatalok.

„Nagyon jó érzés volt beköltözni, tudva, hogy 2 évig Algyőn lakhatunk, egy teljesen új, tágas lakásban. Akkor még a menyasszonyommal költöztem, aki ma már a feleségem” – mondta Bogár-Szabó Bálint.

Frittmann Erzsébet azt emelte ki, hogy örömteli érzés volt számukra is a beköltözés, tudva azt, hogy 2 évig gyűjtögethetnek, és biztos fedél van a fejük felett.

Meghatározó élmény

„Furcsa érzés volt a „saját” kis lakásom kulcsait a kezembe venni, de egyben nagyon jó és izgalmas is” –  emlékezett vissza Fekete Zsófia.

Bogár-Szabó Bálintot is megkönnyebbüléssel töltötte el a kulcsok kézhez vétele, ahogy fogalmazott, nagyon izgultak, hogy vajon beleesnek-e a szerencsés 13-ba, akik költözhettek. Bár az átadó ünnepségen rossz kulcsot kaptak Frittmann Erzsébeték, a probléma nagyon hamar megoldódott, és ők is felhőtlenül örülhettek.

„Izgatottak voltunk, nagyon vártuk a párommal, aki a lakáskulcs átadás napján 2019. június 27-én az új otthonunkban megkérte a kezemet” – mesélte Molnárné Gonda Noémi.

„A kulcsátadón kivonulni, és átvenni a kulcsot fantasztikus érzés volt, miközben megtapsoltak a vendégek, azt éreztem, nem csak esélyt kap a családom az induláshoz, de ezért nekem is tennem kellett, a hála mellett büszkeséget is éreztem” – mondta el Rózsa-Kiss Orsolya.

Felszerelt lakások

Fekete Zsófia kiemelte, nagyon nagy segítség volt, hogy a lakáshoz kaptak mosógépet, hűtőt és számítógépet. Szekrényük és ágyunk már volt, amit szerettek, így azokat hozták magunkkal.

„Új otthonunk teljesen az igényeinknek megfelelő volt, és persze nagy segítség az indulásban az a néhány legfontosabb gép, illetve bútor, amit kaptunk benne. Külön örültünk neki, hogy folyamatosan gyűjtögethetjük a saját kis bútorainkat is, mert erre is volt még kapacitás” – magyarázta Bálint.

Noémiék a konyhai és fürdőszobai berendezésekkel elégedettek voltak, de a nappali teljesen üres volt. A hálószobában egy fejtámla nélküli ágy és egy egyszerű szekrény volt elhelyezve, így ők pótolták mindazt, amire szükségük volt a lakásban.

Közösséggé kovácsolódtak

„Úgy érzem, hogy több lakóval is nagyon jó viszony alakult ki, akiknek bármikor számíthatunk a segítségére. Nyáron volt példa közös programokra is az udvarban” – mondta Bálint.

Erzsébeték is jó kapcsolatot ápolnak a lakóközösség legtöbb tagjával, szükség esetén segítenek is egymásnak. „Közös programokban is részt vettünk szívesen például nyári sütögetések, közös edzés, közös udvar rendbetétele” – tette hozzá.

Rózsa-Kiss Orsolya ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a számos kérdést megbeszéltek előre. „A kuka heti kihúzása például előre be lett osztva, ha valaki valami miatt nem tudta megcsinálni, annak a másik segített. Alakítottunk még az elején egy Facebook-csoportot is, ami pont a közös ügyek megbeszélésére szolgál, itt mindenki elmondhatja a problémáját, kérését, én például volt, hogy kértem kölcsön 10 dekagramm cukrot, mert már zárva voltak a boltok vasárnap és kellett a sütihez, de persze a komolyabb témákat is itt beszéljük meg. Nagyon jó szolgálatot tesz” – magyarázta.

Sikerült spórolniuk

„Nagyon nagy segítség, hogy nem kell lakbért fizetnünk, csak a minimális közös költséget” – hangsúlyozta Zsófia. Noémiéknak is rengeteget számított ez, hiszen így tudtak félretenni, amiből tavaly megvették első ingatlanukat Algyőn. „A kedvesemmel megvettük az első lakásunkat, amit most még újítgatunk, oda tudunk menni, amikor innen költöznünk kell. Mindenképp szeretnénk Algyőn maradni, mert szeretjük a települést. Megvan a maga nyüzsgése, élete, de mégis jó a nyugalomba hazaérkezni” – mondta el.

„Szeretnénk Algyőn maradni, mert sok barátság kialakult és megerősödött ebben a két évben, illetve nagyon tetszik nekünk, hogy mennyire lendületes községről van szó. Sok támogatást kapnak a fiatalok, ami a családalapítás kezdetén nekünk egy fontos szempont. Ez alapján különböző alternatívákat latolgatunk. Örülnénk, ha a helyben maradás valamilyen formában megvalósulhatna” – mesélte Bálint, miért is szereti Algyőt.

Frittmann Erzsébeték egyelőre bizonytalanok, még nem döntöttek, hogy Algyőn, vagy a környező települések egyikén szeretnének saját ingatlant vásárolni.

Felejthetetlen élmények

Az ember életében vannak meghatározó események, amelyeket talán sosem felejtünk el. Ebben is volt részük a fecskelakások lakóinak.

„Itt kezdtük el megtervezni az esküvőnk részleteit, valamint sok fontos döntés itt született meg, így ezek a kellemes emlékek már ehhez a helyhez kötődnek” – magyarázta Bogár-Szabó Bálint.

Molnárné Gonda Noéminek is meghatározó élményei vannak, hiszen megkérték a kezét és férjhez ment.

„Van néhány ember, akivel itt ismerkedtem meg, vagy itt ismerkedtem újra meg, velük nagyon sok közös programunk volt, ami örök emlék marad, és azt hiszem, születtek olyan barátságok, amelyek a költözés után is megmaradnak. Emellett persze az én egyik legnagyobb élményem és örök emlékem, hogy itt született a második kislányom” – mondta Rózsa-Kiss Orsolya.

Fekete Zsófiától megtudtuk, ha bármi probléma volt a lakással, azt bejelentették, bár úgy érzi, sajnos nem mindig történt gyorsan annak orvoslása. Megjegyezte, szerinte a bútorok minősége sem a legjobb, illetve problémának tartja, hogy néhol elkezdett penészedni a fal. Erzsébetéknek viszont nem volt rossz tapasztalatuk, hiszen bármilyen problémájuk is adódott, a Gyeviép Nkft. munkatársai a segítségükre voltak, amiért nagyon hálásak.

Hasznos képzések

A lakások megpályázásánál több kritériumnak is meg kellett felelni, illetve a nyerteseknek további vállalásokat kellett teljesíteniük.

„A pályázat része volt egy képzésen való részvétel. Párom szállodai recepciós, én gyors és gépírói tanfolyamon vettem részt. Színvonalas oktatások voltak, felkészült oktatókkal, így ez a része könnyen teljesíthető volt. A 2 év alatt 40 óra közösségi munkát is kellett teljesítünk. Bár munka mellett ez némi nehézséget okozott, de szívesen végeztük a település érdekét szolgáló közhasznú munkákat” – magyarázta Erzsébet.

Noéminek a képzési időpontok betartása munka után nem okozott gondot. A pályázat rendszerében számára a közösségi munka volt nehezebben kivitelezhető. „Sajnos a Covid sem könnyítette meg a helyzetet, hiszen kevesebb volt a rendezvények száma. Annyi kedvezményt kaptunk, hogy néhány olyan feladat elvégzését is beleszámították a közmunkába, amely a szerződésben is szerepel, és amelyet kötelességünk elvégezni. Az önkormányzat rugalmasan állt a közmunka elvégzéséhez, és reméljük, hogy a vírushelyzetre való tekintettel a továbbiakban is így tesznek – részletezte.

Orsolya számára teljes mértékben betarthatóak voltak a pályázat feltételei, sőt a pár hónapos kurzuson olyan dolgokat tanult, amelyek mindig is érdekelték. A mai napig van onnan jegyzete, amit fel tud használni. Hozzátette, lehet, hogy a lakáspályázat nélkül is részt vett volna a képzésben.

Arra a kérdésre, hogy pályáznának-e újra, a fiatalok egyöntetűen igennel válaszoltak.

forrás: Algyői Hirmondó

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×