× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Nem fog füstölni az algyői erőmű

|
2012. június 14. | Gazdaság

Az algyői önkormányzat pozitívan fogadja a helyi ipari parkba elképzelt plazmaerőmű tervét, amely 100 embernek adna munkát. A technológiáról nemrég az Orosz Kulturális Intézetben tartottak tájékoztatót.

Energetikai kutatóknak, befektetőknek mutatta be az Algyőre tervezett plazmaerőmű működési elvét a közelmúltban az Int-Energia Kft. ügyvezető igazgatója, Potashnik Leonid. A budapesti Orosz Kulturális Intézetben tartott rendezvényen elhangzott, hogy Európában még nem használt technológiáról van szó. Szilárd ipari, kommunális és veszélyes hulladék, valamint algatelepeken előállított biomassza kerül a reaktorba, ahol plazmaágyúk által produkált, több mint 5000 Celsius-fokon izzó, úgynevezett vonalas ív bontja le molekuláris szinten az anyagokat. A folyamathoz nem kell levegő, ez nem égetés, a keletkező gázokat „még egy plazmakezelésnek vetik alá, megtisztítás céljából". Az újrahasznosító kazánok füstgázaiból kinyert szén-dioxiddal táplálják az algákat. Az erőmű villamos és gőzenergiát termel.

Szépvölgyi János egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója azt mondta, a plazmatechnológia a leginkább környezetbarát megoldás lehet különféle műanyagok, oldószerek, festékmaradványok lebontására: – Az ipari hulladékok kezelése csak akkor lehet versenyképes, ha a bennük lévő alkotóelemeket és energiatartalmat lehetőleg teljes mértékben, különböző értékesíthető termékek, illetve hő- vagy villamos energia formájában nyerik ki. A plazmás kezelés nem égetés, a több ezer fokos környezetben termikus bontás és egyéb kémiai átalakulások sora játszódik le – tisztázta az egyetemi tanár.

Az algyői önkormányzat az eddigi információk ismeretében pozitívan fogadja az erőmű tervét – mondta lapunknak Herczeg József polgármester. Mivel a tájékoztatás szerint nem egy füstöt okádó gyárkéményt kell elképzelni, hanem modern, környezetbarát megoldást, amely 100 helybelinek ad munkát, az önkormányzat kíváncsian várja a fejleményeket, és örül annak, hogy az ipari park lassan teljes egészében megtelik.

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×