× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Nagyfai menekülttábor: megnyugtatták az algyőieket

|
2014. november 20. | Önkormányzat

Közmeghallgatáson kérdeztek szakembereket az algyőiek a nagyközségtől pár kilométerre levő Nagyfán hamarosan megnyíló ideiglenes menekülttáborról.

Mintegy százötven algyői vett részt szerda délután a faluház nagytermében rendezett közmeghallgatáson, aminek témája a nagyfai menekülttábor közelgő megnyitása volt. Az Algyő közigazgatási területéhez tartozó Nagyfán – ahogy korábban írtuk – először tavaly nyáron nyílt ideiglenes befogadó állomás menekülteknek. Az algyőiek akkor féltek az onnan szabadon ki- és bejáró menekültektől, a probléma megbeszélésére lakossági fórumot kellett összehívni, amelyen a rendőrség szakemberei is részt vettek. A BÁH sajtóosztálya lapunk érdeklődésére korábban közölte: Nagyfa ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem fogják korlátozni; az algyőiek a hír hallatán ismét nemtetszésüket fejezték ki.

Seres József, a BÁH regionális igazgatója a megjelent algyőieknek azt mondta, hogy a tavaly három hónapig üzemeltetett táborban 3 ezer menekült fordult meg, akiket néhány nap után már át is szállítottak az ország fix befogadóállomásira, Debrecenbe, Bicskére és Vámosszabadiba. A mostani konténertábor szintén ideiglenes lesz, de hogy meddig üzemel majd, azt az igazgató nem tudta megmondani, minden a migrációs helyzettől fog függeni.


Szilágyi Róbert, a CSMRFK rendészeti főigazgatója kiemelte: tavaly a határsértőkkel szemben mindössze egy kukorica és egy körtelopás miatt kellett intézkedni az egyenruhásoknak. - Nem akarnak senkit bántani, békés emberek, akik olyan országból jöttek, amit háborúk sújtanak. Nekik sem céljuk bajba jutni, különben nem kapnak menekültstátuszt - fogalmazott. Ennek ellenére Nagyfán és környékén fokozott és állandó lesz a rendőri jelenlét, lesznek készenléti rendőrök és a mélységi migrációs osztály tagjai is itt teljesítenek majd feladatot. A tábort négy biztonsági őr is felügyeli, állandó lesz az orvosi jelenlét. A konténerek mellett bolt üzemel majd, a BÁH szakemberei közül is többen kitelepülnek, így a szakemberek remélik, hogy csak kevés migráns indul útnak majd Algyő felé.

A lakosok közül többen azt kérdezték, hogy a menekültek előzetesen milyen egészségügyi ellenőrzésen esnek át, illetve kell-e tartani az ebolától. A rendőrség orvosa közölte: hamarosan egészségügyi áteresztő pont nyílik a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen, van fürdetőkonténerük és megfelelő mennyiségű gyógyszerrel is el vannak látva. - Nagyon súlyos fertőző betegség eddig nem fordult elő a határsértők között. Az ebolának szerencsére nincs realitása, a betegség lappangási ideje 2-21 nap, a migránsok pedig hónapokkal-évekkel ezelőtt keltek útra - magyarázta. Egy férfi azt kérdezte, reális lehet-e egy terrorveszély, hiszen a határsértők zöme afgán, Algyőhöz közel pedig gázmezők vannak. - A nemzetbiztonsági hivatal a háttérből figyeli ezeknek az embereknek a mozgását - jött a megnyugtató válasz Seres Józseftől.



 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×